Autor Wątek: Jakie opony kupić do mojego pojazdu?  (Przeczytany 5332 razy)

wskers83

• Gość
Jakie opony kupić do mojego pojazdu?
« 6 Lut 2010, 14:03 »
Witam Was serdecznie :)

Zwracam się do Was, fachowców o pomoc w doborze najlepszych opon do mojego pojazdu którym jest wózek inwalidzki :) Jeżdżę głównie po asfalcie i chodnikach. Priorytetem dla mnie są jak najniższe opory toczenia oraz waga opon. Obecnie jeżdżę na Marathonach Plus. Czy znajdę lepsze opony od obecnie posiadanych?

Z góry dzięki za pomoc :)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 6 Lut 2010, 14:54 »
Marathony Plus są świetne, sam na takich jeżdżę, ale ta ich waga... Jeśli zależy Ci na wadze to może zwykłe marathony bez wkładki antyprzebiciowej? Chociaż jak Ci się w wózku pana przytrafi to jesteś w d...
A może jakieś slicki?

wskers83

• Gość
« 6 Lut 2010, 15:44 »
Też zastanawiam się nad slickami. Jednak nie mogę znaleźc żadnych w pasownym dla mnie rozmiarze. Czy w ogóle są slicki w rozmiarze jaki potrzebuję? Z drugiej jednak strony slicki mogą nie zdać u mnie egzaminu z prostego powodu - zaciągnięty hamulec w oponie bieżnikowanej jest jeszcze w miarę skuteczny, a oponie typu slick kompletnie nie zda egzaminu co będzie powodować przemieszczanie się wózka podczas np przesiadania się na kanapę.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 6 Lut 2010, 16:24 »
Cytat: "wskers83"
Czy w ogóle są slicki w rozmiarze jaki potrzebuję?

nie podałeś tego rozmiaru, ciężko więc będzie odpowiedzieć ;)

Cytat: "wskers83"
a oponie typu slick kompletnie nie zda egzaminu co będzie powodować przemieszczanie się wózka podczas np przesiadania się na kanapę.

To jeszcze zależy jak mocno hamulec naciska na oponę i z czego jest on wykonany...

Offline Juliusz

• Miasto: Płock/Poznań
  • Na forum od: 16.03.2008
« 6 Lut 2010, 17:19 »
Rozmiar jest podany w opisie tematu dudi_  :wink: .

Rozmiar 24x1 3/8 ( 37-540 )
"Stop fearing. Stop panicking. Turn off your TV. Start thinking." N.B.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 6 Lut 2010, 17:33 »
A, chyba że w opisie

To nie mogłem zauważyć, bo zawsze wchodzę w nowe posty i od razu klikam "otwórz wszystkie w nowych oknach", a opis tematu nie wyświetla się nigdzie po wejściu w temat ;)

wskers83

• Gość
« 6 Lut 2010, 18:29 »
Cytat: "dudi_"
To jeszcze zależy jak mocno hamulec naciska na oponę i z czego jest on wykonany...

Część cierna hamulca wykonana jest z metalu. Hamulec w moim przypadku dość mocno naciska na oponę gdyż jest blisko niej przysunięty ( tak naprawdę tylko wtedy wykazuje się jako taką skutecznością na postoju ) :) Będę wdzięczny za każdą propozycję opon :)

wskers83

• Gość
« 7 Lut 2010, 11:56 »
Porównując wagę moich obecnych maratonów ( 780 G ) do HS 228 ( 445 ) to jest dość znaczna różnica :) Jednak nie widzę ( albo jestem ślepy ) możliwości dzięki której mógłbym zakupić opony na tej stronce...
Pomijając Schwalbe - może są jeszcze jakieś oponki godne uwagi? A tak w ogóle to występują w tym rozmiarze opony zimowe?

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 7 Lut 2010, 19:25 »
Na tej stronce nie ma sklepu. Spróbuj w cykloturze albo CentrumRowerowym :)
Ewentualnie tutaj, kiedyś byli przedstawicielem Szwalbe na Polskę:
http://www.unibike.pl/sklep/index.php?cPath=78
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

wskers83

• Gość
« 7 Lut 2010, 20:34 »
Niestety nie ma w sklepach jakie wymieniłeś tych opon :( A co sądzicie o oponie Delta Cruiser? Ktoś z Was jej używa bądź używał?

Offline piotr

• Miasto: Chodzież
  • Na forum od: 04.05.2009

wskers83

• Gość
« 7 Lut 2010, 23:05 »
Przed napisaniem poprzedniego swojego postu przeglądałem te oponki i tylko Delta Cruiser jest w rozmiarze jakiego szukam.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 8 Lut 2010, 01:50 »
Delta cruiser mam, ale w starym holendrze, więc wiele nie powiem na jej temat oprócz tego, że jest stara, a spękań po bokach do teraz nie ma... A nie byłby Ci w stanie jakiś sklep tego sprowadzić? Spytaj jeszcze na rowerystylowe.pl , tam też mają szwalby, a często też jeżdżą do Holandii po towar i może mogliby sprowadzić coś.

wskers83

• Gość
« 8 Lut 2010, 12:38 »
Kontaktowałem się ze sklepem jaki wymieniłeś i niestety...tylko Delta jest w ofercie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum