Autor Wątek: Które bloki do butów szosowych?  (Przeczytany 3186 razy)

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
Które bloki do butów szosowych?
« 15 Lis 2017, 19:28 »
Przymierzam się do zakupu nowych bloków do butów szosowych. Obecne, które posiadam (z żółtym plastikiem na końcach) w zatrważająco szybkim czasie mi się zdarły (3 tys. km?). O takie:

Mam pedały Shimano sl 105.
Są jakieś trwalsze bloki, które będą pasowały do moich pedałów?
Za wszelkie sugestie będę wdzięczny. 

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Odp: Które bloki do butów szosowych?
« 15 Lis 2017, 21:29 »
Trwałość poprzez ilość niestety. :) Może kup u majfrenda kilka kompletów i się nie stresuj.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Rado

« 16 Lis 2017, 14:07 »
Trwałość? Jaka trwałość? To zaledwie 3 tys km. Mam wierzyć, że osoby, które robią po 10 kkm i więcej rocznie kilka razy w sezonie wymieniają bloki? Może mi jakiś felerny egzemplarz się trafił?
Jeśli faktycznie taka ich "trwałość", to lepiej kupić u chińczyka, tak jak pisze kawerna :)
« Ostatnia zmiana: 16 Lis 2017, 14:12 Rado »

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 02.10.2013
« 16 Lis 2017, 14:46 »
3 tys. to niewiele. Trwałość zależy od tego jak często się wpinasz, wypinasz, jak dużo chodzisz w butach rowerowych i po jakiej nawierzchni. Ja zużywam 1-2 pary bloków na sezon. Używam żółtych, próbowałem też niebieskich, ale bez powodzenia. Wszystko ok, prócz ceny  :)
Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
« 16 Lis 2017, 15:00 »
Ale co to znaczy, że się zużyły?
Nie wpinają się czy żółte odpadło?

Offline Mężczyzna lunatyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.03.2012
« 16 Lis 2017, 15:46 »
Tomek zwrócił uwagę na ważną sprawę. Bez, żółtych gumek da się jeździć. Tak na prawdę to da się je zgubić nawet na pierwszej wycieczce jak przeorasz gdzieś butem. Bez nich trzeba uważać po czym się chodzi bo to one zabezpieczają nas przed nadmiernym ślizganiem, ale żeby zużyć plastik, którym się wpinasz to na prawdę trzeba się wpiąć i wypiąć X razy i jeszcze sporo przeszurać...
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna Rado

« 16 Lis 2017, 17:59 »
Ale co to znaczy, że się zużyły?
Nie wpinają się czy żółte odpadło?
Żółte odpadło i ciężko jest się wpiąć/wypiąć.
Bez, żółtych gumek da się jeździć. Tak na prawdę to da się je zgubić nawet na pierwszej wycieczce jak przeorasz gdzieś butem. Bez nich trzeba uważać po czym się chodzi bo to one zabezpieczają nas przed nadmiernym ślizganiem
Właśnie, teraz to już nie tylko cieżko się wpiąć/wypiąć, ale i chodzić ciężko. Dzięki serdeczne, że Panowie mnie uświadomiliście, że te bloki po prostu tak mają :) Człowiek przyzwyczajony do metalowych niezniszczlanych bloków MTB, więc i takie pytania z mojej strony.
Reasumując, kupię bloki zgodnie z sugestią @kawerny.
Dzięki.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum