Autor Wątek: Orlieb, Crosso czy Allegro?  (Przeczytany 19488 razy)

mingus

• Gość
Orlieb, Crosso czy Allegro?
« 14 Maj 2008, 10:42 »
Mam nadzieję, że niniejszy topic wpasuje się w temat.
Umówiliśmy się na wywiad z przedstawicielem Crosso. Wywiad ukaże się na srtonach naszego serisu Sakwiarze.pl. Obserwując ożywioną dyskusję o sprzęcie Crosso (względnie
ewentualnej wyższości Ortlieba nad Crosso) toczącą się na forum (nie tym tylko), proponujemy abyście formułowali pytania w kwestiach technicznych. My z chęcią je zadamy przedstawicielowi Crosso, z którym przyjdzie nam rozmawiać. Może to być sposób na wyjaśnienie nam kilku spraw związanych ze sprzętem tego producenta.
Propozycje pytań proszę zgłaszać na forum (mam nadzieję, że admini spojrzą na to przychylnym okiem), najlepiej w tym temacie, względnie w temacie specjalnie do tego celu utworzonym.
Pytania możecie też kierować bezpośrednio na nasz adres: kontakt@sakwiarze.pl

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 14 Maj 2008, 13:39 »
hmmmm ... wyzszosc Ortlieb na Crosso nie jest chyba kwestia do dyskusji .. :-)
Crosso sa .... inne ... maja swoje plusy i minusy ... a serwis .... i kontakt z Crosso ... ma duuuuze minusy ...
ale bardzo wazne ze w PL ktos (Cumulus itp.) produkuje dobre sakwy.

pytanko 1 : dlaczego komunikacja jest taka slaba ? :-)
pytanko 2: dlaczego bagazniki maja/ mialy przebijana maksymalna nosnosc ?
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
« 14 Maj 2008, 14:06 »
ale ja przeciez napisalem ze to sa dobre sakwy :-) i ze bardzo sie ciesze ze ktos w PL takowez produkuje

i uwazam ze wazne jest zeby powiedzieli wszystkim dlaczego bagazniki byly przebijane. pozwolmy IM o tym powiedziec zamiast sie domyslac i ich usprawiedliwiac ;-)
z czystej ciekawosci chcialbym sie dowiedziec, jezeli jest taka szansa, co ONI maja na ten temat do powiedzenia :-)

sami mamy 2 worki crosso (pekly nam klamry po 3 tygodniach,ale wymienilismy i wciaz je mamy) i smigalismy z ich bagaznikami (przednimi) zanim sie nie polamaly (na spawach).
… why so serious ?

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 14 Maj 2008, 14:58 »
Aha, czyli bagażniki też zawodne... A ja własnie niedawno kumpla namawiałem na crosso (na tubusa niestety się nie szarpnie). No i co tu robić...?
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 14 Maj 2008, 15:26 »
Wiem, że Ty miałeś na myśli tylne i w przypadku tegoż kumpla (Huanna, z którym byłem w ostatnio Tatrach, a we wrześniu wybieram się do Niemiec na 2 tygodnie i tam już plecak nie wystarczy) chodzi właśnie o tylny. Ale skoro przedni poszedł na spawach, to obawiam się, że ta słabość może dotyczyć i tylnego.

A te tylne są stalowe czy alu?
Już znaklazłem. Alu. Czyli ryzyko. Hm...
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

mingus

• Gość
« 14 Maj 2008, 18:36 »
Robb: Nawet zasada niesprzeczności jest kwestią do dyskusji, a już tym bardziej ewentualna wyższość Ortlieba nad Crosso. Polemika ta staje się już z deczka jałowa i nudnawa, choćby z tego powodu, że jest mocno zabarwiona emocjonalnym podejściem do sprzętu, który się posiada. To taki syndrom opinii, tych choćby z ceneo czy skąpca, w schemacie  - dobre bo moje. Takie podejście pewien zacny ksiądz, nieboszczyk już niestety, określiłby zapewne mianem g... prowda.

Z chęcią zadamy te pytania. Wyjasnij jednak, proszę, co znaczy stwierdzenie bagażnik przebijany. Tylko się domyślam, a wolałbym mieć pewność w stosunku do tego, o co pytam.
Pytanie pierwsze jest jasne. Ciekawe zresztą czy więcej potencjalnych klientów Crosso miało, podobnie jak Ty, trudności z kontaktem. O ile pamiętam, były chyba nawet na jakimś forum posty potwierdzające Twoje przykre doświadczenia. Jeśli masz jakieś namiary podaj linka.
To tyle i czekam na więcej pytań.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
« 14 Maj 2008, 18:54 »
niektórzy na forum narzekali, że ich bagażniki miały przebijaną tabliczkę o "nośności" bagażnika z 25 kg na 35 ...

i tak na marginesie - nigdy nie miałem zamiaru rozmawiać o wyższości X nad Y i takiegoż nie mam :-) masz dużo racji z syndromem moje więc dobre .. zwłaszcza wśród rowerzystów :-)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 14 Maj 2008, 19:00 »
Z inego mojego posta:
"Kontakt z firmą Crosso niestety nie jest taki łatwy i przyjemny jakby to się wydawało. W moim przypadku naprawa worka wewnętrznego w sakwach trwała ponad 3 miesiące i dopiero kilka e-maili "przyśpieszyło" ją. Miejmy nadzieje, że się to już zmieniło na lepsze.
http://tinyurl.com/38o7nc
http://www.podrozerowerow...ighlight=crosso"

1. Czy szykuje się dopracowanie systemu nośnego? (np. żeby metalowe haki nie rysowały bagażnika, żeby sakwa nie przesuwała się przód-tył)
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
« 14 Maj 2008, 20:31 »
kolejne pytanie: dlaczego sprzedają bagażniki Massload jako "Bagażniki Crosso"  ?
tak z ciekawości :-)
… why so serious ?

mingus

• Gość
« 14 Maj 2008, 20:47 »
Massload (!) proszę o dowód. Link, czy coś takiego.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
« 14 Maj 2008, 21:06 »
michał dał ci linka do całego topiku ale juz sie robi ....
http://www.cl-massload.com.tw/products.php?pid=229

oraz : http://www.cl-massload.com.tw/products.php?pid=106
na nowej stronie jest inny, ale np. na http://www.epodkarpacie.com/index.php?page=guide&main_guide_id=31&usection_id=191
albo : http://mtbikes.info/artykul-76.html
można znaleźć "starocie" .... na mtbikes "producent : crosso" .. ale może ich własna interpretacja :-)

na epodkarpacie: "Poniższy dział powstał dzięki pomocy firmy CROSSO - producenta sakw rowerowych i bagażników. Ze szczegółami oferty firmy Crosso zapoznać się można na stronie: www.crosso.com.pl/produkty.htm Zapraszamy!

bagażniki Massload ... jeżeli pamiętasz starą stronę crosso to ta fotka coś ci muszą przypominać ;)

i jeszcze na koniec "Ciekawą propozycją jest bagażnik firm Crosso." ... z http://ngt.pl/7-wybor-sakw-rowerowych-i-bagaznika.html :-)

pozdrawiam serrrdecznie :D

btw. fajnie wygląda ten wasz serwis ... widać że ktoś poświęcił/ poświęca dużo pracy !
… why so serious ?

mingus

• Gość
« 14 Maj 2008, 21:46 »
No, mam jasność. Wreszcie czarne jest czarne, a białe jest białe...

Taka luźna refleksja naszła mnie znienacka. Czy jakiegoś, potencjalnego klienta, obchodzić powinno czy te bagażniki wyprodukowała firma taka albo śmaka. Ktoś dostaje od Crosso solidny wyrób za 80zł, instaluje, mocuje sakwy i jeździ. Tyle jego zainteresowania bagażnikiem, do momentu, aż go nie trafi szlag (bagażnik, nie rowerzystę).

Pytam wprost - czy jest sens zawracać komuś głowę sprawą, która ociera się już chyba o jakiś
quasi marketing albo inne relacje biznesowe pomiędzy Crosso a faktycznym producentem bagażnika.
Takie oto moje wątpliwości. Póki co, oparte o mgliste intuicje, bo nie chce mi się z powodu tego zachodzić w głowę. Może jednak ktoś (robb ?) udowodni, że błądzę po omacku?
Dzięki za miłe słowa o naszym serwisie !!!

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
« 14 Maj 2008, 21:59 »
jeżeli kupujesz Sony to czy obchodzi cię że w środku jest Unitra ?
jeżeli ktoś twierdzi że jest producentem a nim nie jest i daje przy tym gwarancję to co ?
jeżeli crosso twierdzi że jest producentem bagażników a nim nie jest to skąd wiesz/ wiemy że jest również producentem sakw ?

i co by stracili gdyby napisali że sprzedają bagażniki masslaod jako przedstawiciel i jako taki dają na nie gwarancję ?

i nie było by o czym pisać
i nie było by czego roztrząsać
i nie było by nad czym się zastanawiać
itp itp

zapytajmy czy massload macoś przeciwko ?
napiszę doch maila
bo coś mi się zdaje że jeżeli crosso nie ma pisemnej zgody (pewnie ma ale zapytać warto) to to jest oszukiwanie ludzi

czy masz prawo sprzedawać Meride jako Kowalski dlatego że nie ma na niej naklejek ?
czy masz prawo (moralne) nazywać się producentem gdy nimnie jesteś ?

itd itd .. bo się rozpisałem :-)

możesz im wydrukować te nasze/moje wypociny i zapytać "I co Państwo na to?" ??? :-)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 15 Maj 2008, 07:01 »
Najważniejszym problemem są przebijane numery na bgażniku. Może ktoś by fotkę wkleił?
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline tobiasz

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.06.2006
« 15 Maj 2008, 13:01 »
Cytat: "robb"
kolejne pytanie: dlaczego sprzedają bagażniki Massload jako "Bagażniki Crosso"  ?
tak z ciekawości :-)

a accent sprzedaje tranz-x jako accent

kalloy robi kierownice, sztyce i inne szpeje dla wielu firm

jeszcze co do accenta to np stery accenta to fsa z napisem accent

taka polityka firm

a z innych spraw zwiazanych z tym tematem to stalem sie posiadaczem tych sakw: http://mainstream-msx.de/stores/catalog/product_info.php?cPath=31_54&products_id=104

zobaczymy jak sie spisza

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum