Autor Wątek: Jaki palnik/ kuchenka na wyprawy dalekie i bliskie  (Przeczytany 26350 razy)

Offline Mężczyzna milominder

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 09.03.2014
Starych benzynówek nie lubiłem, bo zawsze mi coś śmierdziało benzyną. Kiedyś, chyba to zrobił Borafu, mi uświadomiono, że używałem niewłaściwego paliwa.

Możesz rozwinąć? Masz na myśli inne paliwo, czy inną benzynę (bardziej dostępną i tańszą od ekstrakcyjnej na zadupiach)?
pozdrawiam,
Paweł

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Benzyna z apteki.
Z oczywistych względów, te informacje można znaleźć w wątku o kuchence na drewno  :D
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=12147.45

Offline Mężczyzna milominder

• Na forum od: 09.03.2014
Benzyna z apteki.

Wprawdzie zadowolonym z ekstrakcyjnej (kupowanej za rozsądną cenę w bańkach 5l), ale dla nauki popytam w aptece. Dzięki wam obu!

Z oczywistych względów, te informacje można znaleźć w wątku o kuchence na drewno  :D
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=12147.45

no tak, powinienem sam na to wpaść :D
pozdrawiam,
Paweł

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
Benzyna z apteki.

Wprawdzie zadowolonym z ekstrakcyjnej (kupowanej za rozsądną cenę w bańkach 5l), ale dla nauki popytam w aptece. Dzięki wam obu!
Moja opowieść odnosiła się do czasów słusznie minionych i może trochę odbiegać od czasów aktualnych.
Wtedy o benzynę w aptece było bardzo łatwo, nie śmierdziała i była trochę mniej lotna niż ekstrakcyjna, która sprawiała wrażenie że za chwilę zmieni kuchenkę w palnik do spawania  ;)

Dziś nie wiem jak jest, bo nie kupowałem benzyny do kuchenki od dawna, ale może być różnie, bo niektóre rzeczy się zmieniły nie do poznania. Ostatnio na przykład kupiłem niepalny denaturat - rzecz dawniej nieznaną nawet z opowiadań  ;)

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
Mam pytanie nie do końca związane z tematem wątku, gdyż szukam palnika turystycznego nie na wyprawy dalekie i bliskie, ale do doświadczeń laboratoryjnych.
Wymagania:
- na gwintowane kartusze,
- świecowy płomień,
- solidna budowa (waga nie ma znaczenia).
Wydajność też nie ma znaczenia.

Co byście polecali? Ja niestety jestem zorientowany tylko w najlżejszych palnikach na rynku  :icon_biggrin:

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
Zobacz w sklepach medycznych, palniki dla techników dentystycznych.
Tylko one są do butli podłączone wężykiem.

np: https://dentline.pl/palnik-gazowy-pojedynczy-p-4728.html?cPath=162_208
« Ostatnia zmiana: 1 Gru 2017, 12:34 JUREK »

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Mam pytanie nie do końca związane z tematem wątku, gdyż szukam palnika turystycznego nie na wyprawy dalekie i bliskie, ale do doświadczeń laboratoryjnych.
Wymagania:
- na gwintowane kartusze,
- świecowy płomień,
- solidna budowa (waga nie ma znaczenia).
Wydajność też nie ma znaczenia.

Co byście polecali? Ja niestety jestem zorientowany tylko w najlżejszych palnikach na rynku  :icon_biggrin:

Tu masz palniki bunsena na kartusze

http://www.bionovo.pl/produkty-7-80.html
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy

Offline Mężczyzna Dzejva

• Miasto: Świętokrzyskie
  • Na forum od: 30.11.2017
Palnik Optimus Crux, mieści się w dłoni, pasuje do kartuszy od kuchenek. Niestety dosyć drogi ale na alexpress pewnie do dostania taniej.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum