Autor Wątek: Kaszuby - dwie wieże, taras, szczelina i jaskinia  (Przeczytany 1824 razy)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
W .. ..
« Ostatnia zmiana: 13 Cze 2021, 02:57 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Kobieta emonika

• Miasto: Kościerzyna/Kaszuby
  • Na forum od: 26.05.2014
Najpiękniejsze miejsca wybraliście :)
A Szczelinę polecam jeszcze zobaczyć w jesienny słoneczny dzień - jest baaardzo kolorowo :)
"Uśmiech kosztuje mniej niż elektryczność i daje więcej światła"

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Jar Raduni z wyprawowymi rowerami? Chciałbym to zobaczyć. Tam pieszo można mieć dosyć po przejściu całego odcinka. Chociaż rowerzystę kiedyś widziałem. Ale był na   lekko i chyba nie bardzo wiedział, w co się pakuje, bo dopytywał się jak dalej wygląda teren.
Szczególnie polecane są okresy obfitujące w komary.  :P

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Jar Raduni z wyprawowymi rowerami? Chciałbym to zobaczyć. Tam pieszo można mieć dosyć po przejściu całego odcinka.

Ja pamiętam tam tylko jedno trudne miejsce (z rowerem bardzo trudne, z rowerem z sakwami raczej nie do przejścia bez demontażu bagażu). Byłem tam kilka lat temu z synem, rowery wnosiłem na raty.
No i oczywiście mostki bywają w różnym stanie (aż do nieistnienia włącznie).

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
czy podczas bezśnieżnej zimy da się pojeździć po szlakach pieszych Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego, czy ze względu na błoto/zrywkę tudzież inne aspekty lepiej się tam nie zapuszczać

Moim zdaniem się da. Nie przypominam sobie, aby akurat szlaki były jakoś mocno zdewastowane przez leśników, ale oczywiście i na takie pewnie da się trafić przy odrobinie szczęścia.

Aha, poza bardzo bliskim sąsiedztwem blokowisk i parkingami, do których da się dojechać autem, raczej na amatorów trunków nie trafisz.

Offline Mężczyzna maper

Z trójmiejskich wież najładniejszy widok moim zdaniem jest z Pachołka. Wschód słońca może wyglądać stąd spektakularnie. Zachód, ze względu na ukształtowanie terenu, niekoniecznie.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Jar Raduni z wyprawowymi rowerami? Chciałbym to zobaczyć. Tam pieszo można mieć dosyć po przejściu całego odcinka.
Planuje właśnie Kaszuby i Kociewie na długi weekend majowy. Rowery trekingowe z sakwami. Jar Raduni był w planie, ale w takim układzie to całkiem odpuścić. to miejsce?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna maper

Jar Raduni był w planie, ale w takim układzie to całkiem odpuścić. to miejsce?

Wiedzie tamtędy odcinek niebieskiego pieszego szlaku Kartuskiego z Sopotu do Kartuz. Szlak ogólnie nie jest trudny i można go z powodzeniem pokonać rowerem z wyjątkiem właśnie odcinka w Jarze Raduni. Poprowadzony on tam został wąską ścieżką biegnącą stromym zboczem brzegu rzeki. Nie da się go przejechać, trzeba iść pokonując co kawałek zwalone drzewa. Jedne pod, inne nad. Uważając przy tym, żeby nie zsunąć się przy tym w dół do rzeki.
Jeżeli interesują Cię rzeczne klimaty, to na rower trekingowy z sakwami bardziej bym polecał elektrownie wodne na Raduni położone poniżej tego miejsca - od Łapina do Pruszcza Gdańskiego. Ze szlaków pieszych na Kaszubach natomiast bardzo malowniczy i trudny tylko krótkimi odcinkami (z rowerem z sakwami) jest czerwony szlak Kaszubski: http://pomorskieszlakipttk.pl/szlaki-piesze/kaszubski/

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
Bez sakw w Jarze Raduni czułem się jak masochista, z sakwami umarłbym  :icon_mrgreen:

Offline Mężczyzna maper

Brak mostków może być pewną przeszkodą, zwłaszcza w chłodnym okresie :D

Jeśli tylko to miałoby Cię powstrzymać przed realizacją planów, to spokojnie można sobie z tym poradzić, kończąc odcinek z Borkowa na moście drogowym (droga z Babiego Dołu do stacji kolejowej Babi Dół. Ten most jest niezagrożony, a odcinki szlaku biegnące prawem brzegiem Raduni można sobie darować, bo i tak nie są tymi najbardziej uciążliwymi. ;D
http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=15&lat=54.30725&lon=18.30644&layers=B000000FFFFTFF&mlat=54.30720&mlon=18.30794

Wiedzie tamtędy odcinek niebieskiego pieszego szlaku Kartuskiego z Sopotu do Kartuz. Szlak ogólnie nie jest trudny i można go z powodzeniem pokonać rowerem z wyjątkiem właśnie odcinka w Jarze Raduni. Poprowadzony on tam został wąską ścieżką biegnącą stromym zboczem brzegu rzeki. Nie da się go przejechać, trzeba iść pokonując co kawałek zwalone drzewa. Jedne pod, inne nad. Uważając przy tym, żeby nie zsunąć się przy tym w dół do rzeki.
Wielkie dzięki za info. Planowałem właśnie przeprawić się tym niebieskim szlakiem. Zatem teraz jeszcze raz spojrzę na mapę. W tym rejonie mam jeszcze w planie kurchany koło Wyczechowa oraz "zamek" w Łopalicach i dalej na Wieżycę. Jechać będę od Gdańska.
Edit
Patrzę na mapę. Planowałem przejechać niebieskim szlakiem w poprzek Jaru Raduni na Mezowo od kurchanów. To jest niemożliwe lub trudne? I jeszcze pytanie o Muzeum Sprzętów Militarnych w Goręczyno. Warto tam podjechać? Czy w Szymabarku jest całoroczne schronisko PTSM?
« Ostatnia zmiana: 5 Gru 2017, 20:07 Sedymen »

Offline Mężczyzna maper

Planowałem przejechać niebieskim szlakiem w poprzek Jaru Raduni na Mezowo od kurchanów. To jest niemożliwe lub trudne? I jeszcze pytanie o Muzeum Sprzętów Militarnych w Goręczyno. Warto tam podjechać? Czy w Szymabarku jest całoroczne schronisko PTSM?

Domyślam się, że Radunię chciałeś pokonać w tym miejscu: http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=15&lat=54.29625&lon=18.2783&layers=B000000FFFFTFF&mlat=54.29608&mlon=18.27975
Akurat ten odcinek niebieskiego szlaku nie jest tak uciążliwy, jak pisałem wcześniej, ale to chyba jedno z tych miejsc, o których wcześniej pisał Turysta. Czyli może okazać się, że kładki tam nie będzie. Ale bez problemu powinieneś przejechać tędy: http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=15&lat=54.28532&lon=18.25535&layers=B000000FFFFTFF&mlat=54.28394&mlon=18.25237
Lub tą drogą: http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=16&lat=54.30667&lon=18.30314&layers=B000000FFFFTFF&mlat=54.30676&mlon=18.30825

Na pozostałe pytania może ktoś inny będzie potrafił odpowiedzieć, bo ja nie wiem.

Offline Mężczyzna maper

Być może kładki już nigdy nie będzie

Tak, tutaj informacja, którą chyba można uznać za źródłową:
http://pomorskieszlakipttk.pl/informacje/index.php?News=Informacja&No=127

Offline Mężczyzna maper

Być może za nowym oznakowaniem pójdą prace w kierunku usuwania wiatrołomów?

Na to bym nie liczył. Jar Raduni jest rezerwatem przyrody i rządzi się swoimi prawami. A za oznakowanie odpowiada PTTK, które ma bardzo małe kompetencje. Oni co najwyżej mogą prosić nadleśnictwo o odbudowanie jakiejś zniszczonej kładki.

Domyślam się, że Radunię chciałeś pokonać w tym miejscu: http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=15&lat=54.29625&lon=18.2783&layers=B000000FFFFTFF&mlat=54.29608&mlon=18.27975
Dokładnie tu. Mam jednak wrażenie, że piszecie o niebieskim pieszym wzdłuż jaru. Ja tam się nie pcham. Zamierzam tylko przeciąć jar niebieskim szlakiem wskazanym dokładnie przez Maper`a. Jak będzie duży problem to lekko na S jest most. Generalnie jednak nie unikam trudnych odcinków i pchanie roweru si,ę zdarza zatem spróbuję.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum