Autor Wątek: Szerokość zimówek!  (Przeczytany 6696 razy)

Offline Mężczyzna Crazy Horse

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 10.12.2017
Szerokość zimówek!
« 11 Gru 2017, 17:43 »
Hejka!
Może już było ale nie mogę sie na tablecie przekopać...

Chodzi mi o opony zimowe z kolcami - pewnie Schwalbe Winter w rozmiarze 28x... no właśnie! Jaka szerokość na trekkinga? Szerokie na 2.0 nie zabiją oporami? 1.6? Może jeszcze cieńsze? Liczę że większość dróg to będzie twardy śnieg lub rozjechana breja. W lesie to pewnie sypki, nie ubity ale to margines.
Jestem rowerzystą całorocznym ale nigdy nie miałem zimówek. Na lato preferuję opony cieńsze... dodam jeszcze że swoje ważę...
Jakieś porady?
Biednemu to zawsze wiatr w oczy, nóż w plecy i kij w szprychy...

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Odp: Szerokość zimówek!
« 11 Gru 2017, 17:48 »
Ja zaczynałem od 1.6, teraz kolcowane mam o szerokości 2.0 i nie zamieniłbym na węższe.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 11 Gru 2017, 17:50 »
Mam Schwalbe Snow Studs w szerokosci 38mm i nadaja sie na szose w dowolnym stanie, a poza szosa na wszystko, co ubite albo oblodzone. Na miekkim albo glebokim sniegu w terenie nawet nie probuje, tu moglby pomoc co najwyzej fat bajk :)

« 11 Gru 2017, 17:56 »
Na miekkim albo glebokim sniegu w terenie nawet nie probuje, tu moglby pomoc co najwyzej fat bajk

No właśnie. Dlatego przerzuciłem się na 2.0. Gdy mam potrzebę założenia zimówek, to zwykle i kopny śnieg się trafia po drodze. Może nie jak na fatbike'u (nie wiem, nie próbowałem), ale w porównaniu do węższych opon kolosalna poprawa.

« 11 Gru 2017, 18:03 »
Szybcy jesteście 😁
A jaka różnica w oporach pomiędzy 1.6 a 2.0?  Dużo mocnoej trzeba depnąć?  Bo nie chciałbym  zajechać się na śmierć ;)

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 11 Gru 2017, 19:57 »
Dzisiaj na Snow Studach nawet jakiś mały PR zrobiłem na Stravie, i to nie z gorki Czyli kowadla , ale nie najwolniejsze

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 11 Gru 2017, 20:31 »
jak masz miejsce w ramie na szerszą oponę, to wstawiaj szerszą. Spowolnienie jest wystarczające dzięki kolcom :)

My home is where my bike is.

« 11 Gru 2017, 20:37 »
A jaka różnica w oporach pomiędzy 1.6 a 2.0?  Dużo mocnoej trzeba depnąć?

W moim odczuciu dużo większy wpływ ma ilość powietrza w oponie i jej bieżnik.

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 11 Gru 2017, 21:08 »
Hejka!
Może już było ale nie mogę sie na tablecie przekopać...

Chodzi mi o opony zimowe z kolcami - pewnie Schwalbe Winter w rozmiarze 28x... no właśnie! Jaka szerokość na trekkinga? Szerokie na 2.0 nie zabiją oporami? 1.6? Może jeszcze cieńsze? Liczę że większość dróg to będzie twardy śnieg lub rozjechana breja. W lesie to pewnie sypki, nie ubity ale to margines.
Jestem rowerzystą całorocznym ale nigdy nie miałem zimówek. Na lato preferuję opony cieńsze... dodam jeszcze że swoje ważę...
Jakieś porady?

W kosztowne kolce się nie ładuj tylko kup Smart Samy 700x35 i nabij przednie tak do 3 barów, a tylne do 4 jeżeli ,,swoje ważysz''. Więcej nie, chyba że lubisz efektowne drifty... Będziesz się cieszył płynną jazdą na wprost i ostrożnym pokonywaniem łuków  :icon_cool:

Wiem co piszę  :icon_mrgreen:

« 11 Gru 2017, 21:18 »
Każdy ma swoje doświadczenia. Od czasu, kiedy pierwszy raz założyłem kolce, zimowe jeżdżenie nabrało nowego wymiaru.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 11 Gru 2017, 21:35 »
Marecki, a te smart samy jak sobie  radzą z lodem a'la totalna szklanka? Z doświadczenia to bez kolców daleko nie zajedziesz na takim lodzie - nie mówiąc już o skrętach czy hamowaniu.

« 11 Gru 2017, 21:47 »
smart samy jak sobie  radzą z lodem a'la totalna szklanka?
Póki jedziesz prosto, nie zmieniasz prędkości i nie wieje z boku, to na byle czym można. ;)

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 11 Gru 2017, 21:55 »
No tak ... Nawiasem mówiąc Snow Study pięknie pracuja mi jako tubelessy, zainstalowały się i uszczelniły też zupełnie bez problemu.

« 11 Gru 2017, 22:52 »
Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. Jako że jeżdżę cały rok to mam doświadczenie ale nie z kolcami. Jeździłem na starym wagancie (wagant to on był tylko z nazwy, ramy i kierownicy reszta szła na starym alivio! ) z oponami kendy 700x35 (oryginał był na 27" czyli większe niż 28" - taki paradoks ;) )z dosyć mocnym klockiem. No i wiem jak się zachowywał na lodzie czy na ubitym śniegu... nie raz mnie poskładało w chińskie osiem. Chciałbym tego uniknąć więc chcę kolce. Sprawdzę czy mam luz w ramie i czy 2.0 wejdą. Jeśli jeszcze ktoś ma jakieś doświadczenia to bardzo proszę!
Dodam że mam Krossa Trans Pacifica - jeszcze bez przeróbek... ale już niedługo będą przeróbki.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 11 Gru 2017, 22:59 »
smart samy jak sobie  radzą z lodem a'la totalna szklanka?
Póki jedziesz prosto, nie zmieniasz prędkości i nie wieje z boku, to na byle czym można. ;)
a jak trafisz w dziurę w jezdni?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum