Autor Wątek: Szerokość zimówek!  (Przeczytany 6697 razy)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Odp: Szerokość zimówek!
« 17 Gru 2017, 17:37 »
Kolejowa fotka z sezonu letniego - nie w temacie. Na Bieszczady czas masz, na np. Mazury Garbate nie - nie mój wybór, nie moja sprawa. Rzeczywiście, robota może pokrzyżować najfajniejsze nawet plany. Wiem, bo sam mam z tym problem.
Biorąc pod uwagę statystykę i moje mizerne doświadczenie, to w lutowych, niskich górach bardziej będziesz potrzebował szerokiej opony, niż kolcowanej.
I tak połowę dystansu trzeba będzie pchać i nosić, bo na swieżym śniegu jechać się często nie da. Oczywiście, jak zwykle, karty będzie rozdawać Matka Ziemia i niczego nie można być pewnym, ale  kolce raczej nie są receptą na wszystko.

Offline Mężczyzna Crazy Horse

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 10.12.2017
« 17 Gru 2017, 20:29 »
Kolejowa fotka z sezonu letniego - nie w temacie. Na Bieszczady czas masz, na np. Mazury Garbate nie - nie mój wybór, nie moja sprawa. Rzeczywiście, robota może pokrzyżować najfajniejsze nawet plany. Wiem, bo sam mam z tym problem.
Biorąc pod uwagę statystykę i moje mizerne doświadczenie, to w lutowych, niskich górach bardziej będziesz potrzebował szerokiej opony, niż kolcowanej.
I tak połowę dystansu trzeba będzie pchać i nosić, bo na swieżym śniegu jechać się często nie da. Oczywiście, jak zwykle, karty będzie rozdawać Matka Ziemia i niczego nie można być pewnym, ale  kolce raczej nie są receptą na wszystko.
Mam do wyboru albo wrócić w Bieszczady (tam jedzie się pierwszy raz a później tylko wraca ;) ) albo gdzieś indziej. Druga opcja to Białowieski PN. Mazury ze względu na moje wychowanie się na Pojezierzu WLKP i opór jezior nie podniecają mnie. Nie jestem też wyczynowcem - jestem po prostu turystą sakwiarzem i jeżdżę wielbłądem ;)

Jeśli chodzi o rodzaj śniegu to tak, masz rację że będzie raczej kopny ale to na drogach bocznych. Główne mogą być odśnieżone ale z podłożem z ubitego śniegu czyli akurat na kolce (tak myślę). Ale jak już pisałem 175zł to nie jest jeszcze majątek więc jeśli nawet nie wypali to wieszać się nie będę. Zdobędę doświadczenie na następną zimę. I tyle.  Jutro chyba zamawiam opony by na Gwiazdora je dostać ;) 28x1,6.

Co z tego wyniknie sam nie wiem. Ale obojętnie czy dobrze czy źle to obiecuję napisać o tym! Nawet jeśli będzie to totalna porażką!
Biednemu to zawsze wiatr w oczy, nóż w plecy i kij w szprychy...

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 18 Gru 2017, 12:56 »
Chcesz to wpadnij do mnie na Bielany przymierzyć te oponę w rozmiarze 28x1.6 będziesz pewniejszy przed zakupem.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

« 19 Gru 2017, 00:46 »
Dziś byłem w sklepie na Kabatach by pomacać je... i może już kupić. No kiszka... 1,6 mają jedną a 2.0 mają dwie... ale na magazynie a nie na sklepie. Niestety nie miałem czasu by wpaść do nich po południu. Jeśli wezmę 1,6 to dopiero po nowym roku. Wcześniej nie będą drugiej mieć.  Mam taką opcję że mogę w ciągu 2tyg zwrócić czyli mogę przymierzyć i jak nie będą pasować to albo wymienić albo zwrot. Warunek by nie było widać że zakładane czyli łyżki z plastiku. Ta opcja mi się podoba. Gwiazdor się chyba trochę spóźni...  ale gorzej że moje plany kolidują z moją pracą i luty może przesunąć się na marzec... albo czerwiec... no i kolce nie będą już  potrzebne.

« 19 Gru 2017, 00:51 »
Chcesz to wpadnij do mnie na Bielany przymierzyć te oponę w rozmiarze 28x1.6 będziesz pewniejszy przed zakupem.
Dzięki Kolego za miłą propozycję ale... przed świętami totalny brak czasu! Dobrze że choinka już jest... tylko choinka :D

Offline Mężczyzna Felek

« 15 Sty 2018, 21:05 »
Jutro ma padać śnieg i zdecydowałem o zmianie opon. Przy okazji zrobiłem kilka zdjęć, jak widać w pewnych częściach błotnika kolce niemal stykają się z elementem łączeniowym błotnika, jest to opona o wymiarach 28" x 1.6" więc 28" x 2.0" z pewnością wymagałoby usunięcia błotników,
 przynajmniej tych seryjnych z Kross'a.

Na zdjęciu widoczne przetearcia na łącznikach błotników, tu muszę sprostować gdyż powstały poprzez ocieranie gumy na bocznym bieżniku opony a nie jak wcześniej pisałem od kolców:

Tu zbliżenie na łącznik:

A tu widać, w którym miejscu faktycznie kolce ocierają o część błotnika:

Nie wiem na jaki rozmiar się w końcu zdecydowałeś, ale jak widać nawet przy 1.6" mogą wystąpić problemy.

« 15 Sty 2018, 22:53 »
Jeszcze się nie zdecydowałem. Zima dopiero ponoć w naszych terenach od jutra - sam tak stwierdziłeś ja jeszcze za bardzo w to nie wierzę ale pożyjemy to zobaczymy ;)
Wracając do meritum - aż mi się wierzyć nie chce że opona 1.6 w wersji winter jest taka szeroka! Mam jeszcze oryginalną 1,6 i z boku jest sporo miejsca! A może masz węższe od moich błotniki? Ale ok. Nie ważne. Jeśli kupię na tę zimę - a niestety praca mocno krzyżuje moje plany zimowego wyjazdu więc nie chcę zamrozić 400zł i nie wykorzystać ich - to kupię 1,6. To już  postanowione. Dzięki za fotki - praktycznie wszystko wyjaśniają. Nie ma opcji opon 2.0 i błotników razem. A błotniki muszą być! 
A w planach mam wyjazd w Bieszczady - luty ale może marzec... albo... no wlasnie zima się skończy!
Jeszcze raz dzięki za foty!!!

« 16 Sty 2018, 14:16 »
Jutro ma padać śnieg i zdecydowałem o zmianie opon. (...)

I tak to Kolego u nas jest z tą pogodą. Według prognozy od godziny 10 pada śnieg... jest godzina 14 a śniegu jeszcze nie widać nawet na horyzoncie. Jeśli wyprawa w góry się nie powiedzie to kolce u nas są bardziej dla miecia...  może parę dni w roku się przydają ale na te parę dni wydać prawie 400zł? Z drugiej strony jeśli wyprawa dojdzie do skutku to opony prawie od ręki kupię, założę i pojadę! Jeśli nie w sklepie to na alle i w ciągu 3dni mam je w domu.  Czekam na śnieg... jak faktycznie spadnie i utrzyma się dłużej to kupię kolce. Ale teraz temat kolców z powodu niebycia śnieźnej zimy zawieszam na kołku.

...ale chodzi mi po głowie zakup opon zimowych schwalbe 365 (zapomniałem dokładnego oznaczenia) jako opon uniwersalnych na jesienno - zimowo - wiosenne pluchy.  I na tych spokojnie bym teraz jeździł. I to ma sens!

Offline Mężczyzna Felek

« 16 Sty 2018, 16:07 »
Nic mi nie pisz, dziś nie dość że pod wiatr to jeszcze na oporach generowanych przez kolce😀 Jest 'szansa' że w nocy popada😋 a tym czasem przynajmniej z pracy będę miał wiatr w plecy.

« 16 Sty 2018, 19:41 »
(...)
...to jeszcze na oporach generowanych przez kolce😀
No właśnie... jak z tymi oporami? Duża różnica w porównaniu ze zwykłymi? A jeśli tak to czy przez kolce czy bardziej przez agresywny profil bieżnika?

A wiatru to rzeczywiście dziś współczuję. Łeb urywa i niby tylko - 3,5°C ale odczucie jak by było -20! Brakowało tylko ostrego marznącego deszczu - byłby komplet! Brrrr!

Offline Mężczyzna Felek

« 16 Sty 2018, 20:11 »
Jeżeli pytasz o opory toczenia to według mnie są zwiększone głównie za sprawą kolców, rano jechałem bo kostce i było ciężko, powrót był już po śniegu i było zdecydowanie lżej - chociaż odczucia mogą być zakłamane przez wiatr, który raz miałem w twarz a raz w plecy.

No i jednak się przydały, zrobiłem kilka próbnych hamowań i przy warstwie śniegu dziś z godziny 17:00 kolce dochodziły jeszcze do podłoża pod śniegiem, hamowania były kontrolowane, więc do domu wróciłem w standardowym czasie zatem z przekładką trafiłem w sam raz.

Dla ciekawych napiszę jeszcze co do trwałości tych opon, przejechałem w nich cały styczeń 2016 i styczeń 2017, łącznie w tym okresie śnieg utrzymywał się po około tydzień zatem z 8 tygodni w sumie po śniegu przejechały około 25% czasu czyli kilometrowo z około 800-1000 km 200 km było po śniegu - reszta po asfalcie lub kostce bauma.

Efekt jest taki, kolce bliżej środka bieżnika wyraźnie starte:

Te usytuowane po bokach w dobrym stanie:

Generalnie, kolce  bliżej środka bieżnika pomagają głównie w hamowaniu i rozpędzaniu roweru, te po bokach sprawiają, że na zakrętach nie uślizguje się koło.

« 16 Sty 2018, 22:43 »
Ciekawe... bardzo ciekawe...  a moje odczucie? Jak ja ich bardzo nie chcę ale jak bardzo je pragnę  😂😂😂
A czy gubisz kolce? Zdarza się to? Bo wymiana kolców nawet w środkowym biegu jest raczej nieopłacalna. Z tego co pamiętam na alle kolce są po 1zł/szt a w oponoe jest tych złotówek 240 więc połowa to 120zł. Raczej nieopłacalne.
...niby widia czyli węglik wolframu ale jednak się ściera.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 16 Sty 2018, 22:57 »
Jaka szerokość na trekkinga? Szerokie na 2.0 nie zabiją oporami?

A Tobie do trekkinga wejdą 2.0 ? Bo do typowego trekkinga nie wchodzą żadne 2.0 bo są za szerokie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 16 Sty 2018, 23:11 »
A Tobie do trekkinga wejdą 2.0 ? Bo do typowego trekkinga nie wchodzą żadne 2.0 bo są za szerokie.
A co to znaczy typowy trekking? ;)
Mam taki z czasów, kiedy jeszcze nie wymyślono pojęć typu "gravel". 2.0 wchodzi na luzie, ale wymaga to pozbycia się błotników (z powodu błotników, nie ramy).

My home is where my bike is.

« 16 Sty 2018, 23:31 »
Jaka szerokość na trekkinga? Szerokie na 2.0 nie zabiją oporami?

Teraz mam 1,6 i patrząc na luz jaki jeszcze jest to 2,0 w miarę gładkie powinny wejść. Z mocnym klockiem może być problem. Ale wyleczyłem się z kolców 2,0. Jeśli będą  to najwyżej 1,6.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum