Autor Wątek: Szerokość zimówek!  (Przeczytany 6699 razy)

Offline Mężczyzna Crazy Horse

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 10.12.2017
Odp: Szerokość zimówek!
« 16 Sty 2018, 23:54 »
Typowy - nie typowy. Ale ogólnie rower na kołach 28" nie ma zbyt bogatego asortymentu gum, obręczy czy nawet błotników.   Największy wybór jest w kołach 26". Tu są dziesiątki jeśli nie setki modeli. Przykład chociażby tych kolców. 28" to dwa modele schwalbe - 120 i 240kolców w szerokości 1,25, 1,6 i 2,0 i chyba jakiś jeszcze jeden model czegoś innego. A w 26"  spory wybór! W "letnich" już jest lepiej.
Biednemu to zawsze wiatr w oczy, nóż w plecy i kij w szprychy...

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 17 Sty 2018, 00:04 »
2" nie wejdą, chyba że zdemontowane zostaną błotniki - w 1.6" ledwo wchodzi. Co do 'gubienia' kolców, sprawdziłem do dziś wypadł jeden. Wczoraj znalazłem też jeden, który siedział krzywo, musiał zostać lekko przekrzywiony np. podczas hamowania. Wyjąłem go i oto on:

Jak widać sam sztyft musi być wykonany z innego rodzaju stali niż kolec zewnętrzny gdyż poddał się rdzy, tu może i trochę mojej winy bo po poprzedniej zimie nie przemyłem opon chociażby z soli.

Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

« 17 Sty 2018, 00:21 »
Zgłębiłem temat kolców. Sam kolec jest z widii czyli węglika wolframu - obrazowo to materiał taki sam jak końcówki wiertła do betonu. Widiowy kolec - sztyft osadzony jest albo w stalowej osłonie - i dlatego korozja lub w aluminiowej osłonie. Osłona nie styka się z twardym podłożem. Na początku kolce należy dotrzeć na nie oblodzonych drogach - około 60-80km. Środkowe kolce trochę zagłębiają się w gumę - to widać na fotkach. Ale podobno nawet zaokrąglone kolce dobrze wgryzają się w lód czy też w asfalt. Problemem dla przyczepności są kamienne płyty i kamienny bruk. Na innych nawierzchniach podobno dobrze się trzymają. Taki jestem mądry bo to  wyczytałem w opisach opon z kolcami ;)

« 17 Sty 2018, 00:31 »
Przemycie wodą opon raczej niewiele pomoże. Sól wniknie w gniazdo kolca. Korozja może  nawet spowodować że kolec bedzie trzymać się mocniej. Rdza powoduje "puchnięcie" tego grzybka w gumowym gnieździe i powoduje większy opór przy wyrywaniu kolca. w tym wypadku korozja może dobrze służyć To tak na chłopski rozum...

« 18 Sty 2018, 20:34 »
O jejku! Ale bym sobie teraz pojeździł!!!

Offline Mężczyzna Felek

« 19 Sty 2018, 09:56 »
Zimówki spisują się bardzo dobrze, chociaż w miejscach z kopnym śniegiem nie mają szans, całe szczęście taki spotkałem dziś tylko na Polach Mokotowskich.

« 22 Sty 2018, 15:12 »
Kolego Felek. Chyba masz węższe błotniki od moich. Ja mam sporo luzu przy moich oponach 1,6. Chyba że to chińskie 1,6! To bardzo możliwe!
« Ostatnia zmiana: 22 Sty 2018, 15:28 Crazy Horse »

« 22 Sty 2018, 15:24 »
Sytuacja z wczoraj. Ścieżka rowerowa na KEN od Doliny do samych Kabat praktycznie nieprzejezdna - lód a w nim koleiny. Tu nawet kolce by nic nie dały! Jechać szło tylko chodnikiem. Rosoła oblodzona ale bez kolein! Jechałem 10÷15km/h ale ostrożnie i w paru miejscach miałem uślisk w bok. Opanowany nawet bez podparcia. Normalna zimowa jazda. Ale to pierwszy raz gdy przydałyby się kolce. Zobaczymy jak dalej.

Offline Mężczyzna Felek

« 23 Sty 2018, 10:21 »
Na taką nawierzchnię kolce są bardzo dobre, wiem bo w kilku miejscach jadąc do pracy mam coś takiego i jadę tam standardowym tempem. Mogą to potwierdzić czasy dojazdu jakie posiadam na tej samej trasie - nie różnią się od tych z poprzednich okresów. Podsumowując na obecną pogodę opony są idealne a ja czuję się z nimi bezpiecznie.

Co do błotników nie chodzi o ich szerokość a bardziej wysokość i nie samych błotników tylko o te plastikowe łączniki. Opona zimowa jest wyższa a te błotniki nie mają regulacji wysokości i właśnie opona i kolce wycierają mi te łączniki.

Jak cały czas się wahasz pracuje niedaleko Pól Mokotowskich, podjedź i zobacz jak to wygląda według mnie opona 2.0 spowoduje zablokowanie koła lub wyrwanie błotnika.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 23 Sty 2018, 10:30 »
Kolce są wręcz idealne na takie warunki. Umówmy się: wiekszość opon zimowych powinna nazywać się "lodowe" a nie "śniegowe" :)

Znajomy ostatnio zaliczył niezły szlif: po małym ociepleniu lód wrócił na drogi hrabstwa Louth, i kolega wszedł z pochyłem w doskonale znany zakręt zapomniawszy że zdjął Maratony Winter...

Offline Mężczyzna Felek

« 23 Sty 2018, 14:23 »
To prawda, na luźnym śniegu gdy jest go więcej kolce nie dochodzą do podłoża i wtedy w zasadzie nie ma znaczenia czy je mamy czy nie, na słodzonej ubitej powierzchni spisują się dobrze.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 23 Sty 2018, 14:48 »
na słodzonej ubitej powierzchni

Np. na torcie.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 10 Lut 2018, 00:24 »
Z ciekawostek: dobrze znana trasa, warunki wietrzne przeciętne, zamiast normalnych opon (albo GP4000S II albo Vittoria Hyper 38mm albo Kojaki 35mm) tym razem Schwalbe Snow Studs 38mm, bo nie chciało mi się ściągać mimo że szosa sucha.

Średnia dla tego samego odcinka 0.5km - 15.5km (relatywnie płasko, bez wielu świateł i innych spowalniaczy):

Zimówki:  27.8kph (https://www.strava.com/activities/1399421221/analysis/181/2317

Średnia z 4 normalnych: 29kph (https://www.strava.com/activities/495717495/analysis/164/2044 https://www.strava.com/activities/827000768/analysis/101/2095 https://www.strava.com/activities/536612439/analysis/80/2122 https://www.strava.com/activities/564168921/analysis/65/1796 )

Jednym słowem aż tak źle nie jest, co?

« 10 Lut 2018, 22:03 »
Ocena subiektywna - bo inna bez laboratorium nie może być.  Ale faktycznie niewielka różnica. Temat zimówek u mnie zawisł na kołku. Pewnie do przyszłego sezonu bo właśnie teraz miałem wyjeżdżać w Bieszczady- okolice Polańczyka. Pogoda idelana! Niestety praca rozwaliła całkowicie moje plany - jestem uziemiony przez trochę ponad miesiąc. Jak wreszcie uda mi się gdzieś wyjechać to będzie to pewnie już wiosna... pracę mam taką że jak teraz zrobię sobie tydzień wolnego to w efekcie będę miał cały miesiąc wolne - trochę drogi interes ;)

A do jazdy na codzień opony z kolcami w tym roku przydałyby się tylko raz! Teraz w Warszawie zima jest tylko z nazwy. Czyli opony z kolcami tak ale tylko jeśli gdzieś wyjadę. Jak już wspomniałem wcześniej opony są dostępne praktycznie od ręki i jak się coś pojawi ad hoc to po prostu pójdę i kupię. Jakby co to jestem do nich przekonany. Szerokość 1,6 i 240 kolców. Patrząc na fb na bieszczadzkich grupach to teraz właśnie są takie odpowiednie warunki do zimowych opon... oj pojeździłbym se...

Teraz u mnie priorytetem są opony letnie. Też mam trochę kłopotów z wyborem. Ale to już jest w wątku o oponach schwalbe.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum