Autor Wątek: Rower dla siostry  (Przeczytany 1620 razy)

Offline Mężczyzna krajewski

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2011
Rower dla siostry
« 12 Gru 2017, 17:02 »
Szukam roweru hybrydowego dla siostry. Ona potrzebuje głównie do jazdy w mieście.
Jej wzrost to 170 cm.
Dobrze aby rower był lekki tzn. poniżej 11 kg i aby nie kosztował więcej niż 2000 zł.
Pomożecie?

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Odp: Rower dla siostry
« 12 Gru 2017, 17:28 »
Pewnie wyjdę na głupka, ale trudno... Co to znaczy hybrydowy?
To najmodniejsze słowo ostatnich lat, ale mam wrażenie, że jest różnie definiowane w przypadku rowerów.

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 12 Gru 2017, 18:44 »
O hybrydowych  rowerach też nie słyszałem.  Są elektryczne, ale nie ponizej 2000 zl (nowe) i nie 11 kg.
Na miasto to podstawa błotniki i może jakiś bagażnik, sakwy a to się nie da poniżej 11 kg, no chyba, że budżet x10.
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 12 Gru 2017, 19:02 »
Hybrydowy, to chyba taki fitness. Ala szosówka z prostą kierownicą.

Offline Mężczyzna RS

« 12 Gru 2017, 19:23 »
Hybrydowy, to chyba taki fitness. Ala szosówka z prostą kierownicą.
Jeśli tak, to np. Triban 520 (mający niezłe opinie) spełnia te warunki.
A czy góral z barankiem to nie jest również hybrydowy?

Wszystko zależy od indywidualnych upodobań, stylu jazdy itd.
Moja jazda miejska, to jazda po krawężnikach, schodach, trawnikach i innych wertepach, więc nie wyobrażam sobie w tej roli szosówki.
Rower na ramie MTB też da się złożyć w tej cenie i wadze, ale chyba trudno będzie kupić go w sklepie jako gotowca.

Offline Mężczyzna gimak

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 07.05.2017
« 16 Gru 2017, 18:24 »
Może coś w tym stylu http://wwww.katalogrowerowy.pl/produkt.php?id_produktu=1151
Ja takim pomykam po Nowym Sączu i okolicach, bona dalsze wypady nie pozwala sytuacja rodzinna. Żeby nie dostawać zbytniej zadyszki, a nie lubię zsiadać i pchać roweru, zmieniłem zębatkę z tyłu z 18 na 24 zęby. Bardzo wygodne są też biegi w piaście (7).
To oprócz zmiany oświetlenia z halogenowego na ledowe, jedyna zmiana jaką na razie wprowadziłem. Przymierzam się w przyszłości na założenie dodatkowego hamulca na tylne koło, hamulec w piaście na ostrych dłuższych zjazdach bardzo mocno się nagrzewa i jest wtedy mniej skuteczny.
 Po deszczu unikam bezdroży, bo glina oblepiająca opony uniemożliwia jazdę - koła nie mieszczą się pod błotnikami.

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
« 16 Gru 2017, 20:49 »
Może coś w tym stylu http://wwww.katalogrowerowy.pl/produkt.php?id_produktu=1151

"Waga:   16,8 kg"

Chyba nie do końca o to chodzi ;)

Z gotowców:
https://www.giant-bicycles.com/pl/escape-2
Któryś z Marinów Muirwoods / Fairfax

Znajoma kupiła używkę treka, coś podobnego:
https://www.trekbikes.com/us/en_US/bikes/hybrid-bikes/fitness-bikes/fx/fx-3/p/1327010-2018/?colorCode=black
i w zamierzonym tutaj budżecie zmieściła się jeszcze chyba jeszcze z sakwami...

Tribany wyglądają bardzo opłacalnie :) ale mają ograniczenia co do szerokości opon przez szosowe hamulce.

Na krawężniki w mieście po mojemu dobrze mieć trochę opony, tak z 1,5' ale to już kwestia jakie miasto i jak kto jeździ.

« Ostatnia zmiana: 16 Gru 2017, 21:31 Pumpernikiel »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 16 Gru 2017, 21:14 »
Poniżej 11kg, do miasta i poniżej 2000 zł...
Chyba sobie postawiłeś trochę za ostre warunki. Na dodatek myślę że zupełnie niepotrzebnie.
11kg to waga bliższa szosie niż rowerowi na miasto.

Offline Mężczyzna RS

« 16 Gru 2017, 21:52 »
Chyba sobie postawiłeś trochę za ostre warunki. Na dodatek myślę że zupełnie niepotrzebnie.
Jeśli siostra pogodziłaby się z tym, że rower będzie uzywany, to nie byłoby chyba wielkiego problemu.
Moja żona ma podobne wymagania, co do miejskiego roweru, co ja, czyli niska rama, sztywny widelec i szerokie kapcie. Te warunki spełniają ramy MTB, więc niezbyt lekkie, ale...
Na przykładzie jej rowerów:
1. Diamondback Ascent - koszt zakupu bazy - 420 zł, ostatecznie (z wymianą lakieru) 990zł. Waga 11,3 kg, ale bez większego wysiłku da się zejść poniżej 11 kg. Nie ma jednak takiej konieczności.
2. Cannondale M600 - koszt zakupu bazy - 600 zł, końcowo będzie ok. 1300 zł (bo jeszcze wisi na ścianie w kawałkach). Waga na pewno poniżej 10,5 kg, a pewnie powalczę o mniej niż 10.
Są/będą to rowery, którymi można też pojechać w teren, więc pełnowartościowe. Wiele części nowych lub tzw. NOS'ów.

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 03.09.2013
« 16 Gru 2017, 22:00 »
Moja żona jeździ po mieście na 9kg singlu na oponach o szerokości 23mm i nie chce zmienić go na nic innego. Opony Durano Plus przez 3 lata zero gum. Napęd 46 przód, 16 tył. Wnoszenie i znoszenie go po schodach to duże ułatwienie w porównaniu do typowego blisko 20kg "mieszczucha". Nie ma bagażnika, w razie potrzeby zabiera plecak. Serwis ogranicza się do smarowania łańcucha i wymiany klocków.
Jak widać definicja roweru miejskiego może być bardzo różna.

Offline Mężczyzna RS

« 16 Gru 2017, 22:02 »
altharr dałbys radę wrzucić tutaj fotkę tego roweru? Single mi chodzą po głowie od dawna, ale musiałbym się przeprowadzić :)

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 03.09.2013
« 16 Gru 2017, 22:10 »
Zdjęcie na szybko także proszę o wyrozumiałość ;)

Offline Mężczyzna RS

« 16 Gru 2017, 23:04 »
Macie jednego kota? My przez 18 lat też, ale teraz są dwa i to, uważam, najlepsza opcja. Jakby brakowało komuś kota, daj znać  ;)
Rower bardzo  mi się podoba. Co to za rama? Haki pod singla, wzmocnienie przy główce... dziwne.
Pominę szczegóły techniczne i skoncentruję się na kolorach, bo jak powszechnie wiadomo, chłopy o tym pojęcia nie mają.
Biały wideł, biała korba, sztyca i może kiera (nie widzę dobrze), to mi się widzi z jakimś fajnym, kobiecym kolorem.
Mam na ścianie ramę Bianchi (raczej damską), która czeka na zagospodarowanie już jakieś naście lat i jedyne wyjście jakie widzę, to malowanie w kolorze celeste. Gdybyście tutaj ramę tak zrobili, to klękałbym przed tym rowerem  ;)

Chyba jakiś wątek o kolorach otworzę...  ;D

O, kolorystycznie, jakoś tak:

PS
Nie chlapie na buty od tyłu?

Offline Mężczyzna krajewski

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2011
« 16 Gru 2017, 23:18 »
O hybrydowych  rowerach też nie słyszałem.  Są elektryczne, ale nie ponizej 2000 zl (nowe) i nie 11 kg.
Na miasto to podstawa błotniki i może jakiś bagażnik, sakwy a to się nie da poniżej 11 kg, no chyba, że budżet x10.
Miałem na myśli crossowy jako, że w Bristolu kupiłem Meridę DM20 Urban Hybrid bike. W każdym razie siostra nie chce typowego mieszczucha tylko coś pomiędzy szosą a górskim (crossowy) i najlepiej mniej niż 11 kg.

Wiem, że będzie ciężko bo to może spełnić tylko rower szosowy albo z carbonową ramą, chyba.

Co do nazewnictwa to w angielskim używa się Hybrid bike jako crossowy.

Offline Mężczyzna Dzejva

• Miasto: Świętokrzyskie
  • Na forum od: 30.11.2017
« 16 Gru 2017, 23:19 »
Ja nie będę polecał bo nie jeździłem, ale w przyszłym roku będę chciał kupić takie cudeńko jak na zdjęciu poniżej. Za parę stówek można już kupić coś podobnego:)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum