Autor Wątek: Smarowowanie mechaników R-317  (Przeczytany 3062 razy)

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
Smarowowanie mechaników R-317
« 22 Gru 2017, 15:37 »
Nastała pora długich zimowych wieczorów, czas kiedy żeby zagłuszyć wyrzuty sumienia wyganiającego na rower, ziąb i wilgoć w dobrej wierze i pod pretekstem usprawnień dokonałem sabotażu własnego środka lokomocji.

Tak na serio to mam taki problem, rozkręciłem co się dało (wewnętrzną stronę zacisku, tą mocowaną na 2 torxy w której tkwi nieruchomy tłoczek) i tyle. Na opór trafiłem ze strony śrubki po stronie ruchomej, nie bardzo wiem czym to odkręcić. Rozmiar "łebka" to ok 8,4mm dodatkowo utrudnia sprawę że jest bardzo płaski ma ko 1mm wysokości. Mam nadzieję że to jest łebek a nie jakiś rodzaj nitu...

Filmików przedstawiających rozkładanie i składanie do kupy tego szajsu jest mało i nigdzie nie ma takich problemów. Wszystko jest łatwo rozbieralne.

A tak wygląda u mnie:

Centralnie widoczna jest ta zafajdana śrubka:

Jakieś pomysły?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Smarowowanie mechaników R-317
« 22 Gru 2017, 18:34 »
W BB7 tłoczek można wyjąć bez rozkręcania całości (mocowany na trzpieniu ze sprężynką). Może spróbuj się tam dostać od strony tłoczka? Bo to co widać, to raczej do odkręcania nie służy.
Shimano to marka znana z tworzenia rzeczy nierozbieralnych, więc może być różnie.

My home is where my bike is.

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
Odp: Smarowowanie mechaników R-317
« 22 Gru 2017, 19:37 »
Od wewnętrznej strony jest zanitowany element łożyska oporowego. Nie zachęca:

Sory że tak brudno ale gdzieś mi się zgubiła rowerowa szczoteczka do zębów. Boję się ze to może być zanitowane z obydwu stron- wygląda że to ramię hamulca może mieć sześciokątny otwór i ośka która przez nie przechodzi jest rozplaszczona żeby się trzymało. No cóż najwyżej będę jeździł jak jest ile się da a następne hamulce kupię innej firmy :(

Edycja:
Jest coś co może być wycięciami na klucz są takie 4:
« Ostatnia zmiana: 22 Gru 2017, 20:04 Pumpernikiel »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum