Autor Wątek: świąteczna wycieczka  (Przeczytany 2650 razy)

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
Odp: świąteczna wycieczka
« 31 Mar 2018, 07:44 »
Maroko jest zaskakujące i pewna dolinka z bogatą siatką ulic oferuje bardzo malownicze widoki.

https://images.photo.bikestats.eu/images/photo/2018/03/31/711832_1280.jpg

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 31 Mar 2018, 11:27 »

jako że głownym celem był atlas , szukałem lotów do marrakeszu i..

WIZZAR ma zdecydowanie tańszy transport sprzętu sportowego. A przewozy autokarowe między południową stroną a północną stroną Atlasu Wysokiego są bardzo częste i obsługuje je wielu przewożników. Czas podróży to około 8 godzin z darmowym posiłkiem w restauracji.

a mógłbyś mi to jakoś bardziej wyjaśnić/zachęcić/przekonać w znaczeniu PLN ?

bo na razie jak dla mnie to ''skórka niewarta wyprawki''

• Miasto:
« 31 Mar 2018, 11:34 »
Pogoda Ci wyjątkowo podpasowała. Śledziłem na bieżąco pogodę jak byłeś na miejscu i byłem zdziwiony, że o tej porze roku na Tizi n' Ouano nie masz nawet odrobiny śniegu. A z mojego tracka nie skorzystałeś. Pojechałeś główną drogą i nazwałeś go "nieprzyjemny odcinek z warzazat do skoury". A obok był taki piękny wariant :) Ale i tak wycieczka fajna. Chętnie wróciłbym do Maroka.

sporadycznie..

a nie skorzystałem , to prawda
tłumacze to niesamowitym stresem biorącym się z konkretnej daty odlotu
(cokolwiek miało by to znaczyć 8) :icon_twisted: )

« 31 Mar 2018, 11:52 »
Przyjmując, że bilet lotniczy na osobę kosztuje tyle samo w liniach WIZZAR i RYANAIR to  przewóz roweru w WIZZAR to łączny koszt 260 pln a w RYANAIR 600 pln.

WIZZAIR ląduje po południowej stronie Atlasu Wysokiego pod Agadirem a RYANAIR ląduje po północnej stronie Atlasu Wysokiego pod Marrakeszem.

Jeśli Atlas Wysoki chce się pokonać tylko w jedną stronę to trzeba uwzględnić powrót. Najtaniej i najbardziej dostępne są przewozy autokarowe, których cena jest 80 MAD + 40 MAD za rower czyli razem 120 MAD to 45 pln.

Przejazd z jednej strony Atlasu Wysokiego na drugą można dokonać na początku wyprawy albo na zakończenie.

Tak czy inaczej wycieczka może być tańsza o 340 pln. Przy jednej osobie może to być niewiele ale juz przy dwóch osobach a wiesz doskonale, że za 340 pln czyli ponad 900 MAD można w Maroku przeżyć przez 4-5 dni.

Mam nadzieję, że wyliczanka będzie pomocna dla innych podróżników.

• Miasto:
« 31 Mar 2018, 12:07 »
zdaje się że innych podróżników wprowadzasz w błąd, nie bierzesz pod uwagę czasu zmarnowanego na dojazd z agadiru ,no i z twoich obliczeń dojazd autobusem jest za free?

« 31 Mar 2018, 13:07 »
zdaje się że innych podróżników wprowadzasz w błąd, nie bierzesz pod uwagę czasu zmarnowanego na dojazd z agadiru ,no i z twoich obliczeń dojazd autobusem jest za free?

Tym razem nie rozumiem co masz na myśli " zmarnowany czas na dojazd z Agadiru" . Z Agadiru w Atlas Wysoki masz 24 km lub 80 km w zależności miejsca od startowania z południowej strony gór.
Możesz także przejechać autokarem do Marrakeszu za wskazaną wyżej kwotę i wrócić już na kołach na lotnisko.

Autobus nie jest za free tylko czy będziesz jechał autokarem pierwszego dnia czy ostatniego dnia to będzie tyle samo kosztować.

Można też obejść się bez autobusu czyli 2 razy pokonać Atlas Wysoki: raz przez przełęcz autostradową do miasta Imintanoute a drugi raz przez przełęcz Tizi n'Test 2100 M

Rozwiązań logistycznych jest wiele i ani w głowie jest wprowadzać kogoś w błąd.

• Miasto:
« 1 Kwi 2018, 11:46 »
źle się wyraziłem, masz racje👍

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....