Autor Wątek: Ile trzeba zapłacić, żeby hamulce tarczowe hamowały?  (Przeczytany 21963 razy)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Shimano klasy deore kosztują coś koło 45 zeta, używam, nie narzekam.

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
Mechaników używanych nigdy bym nie kupił. Z biegiem czasu łapią kupę syfu w mechanizm i większość kontrukcji nie pozwala na łatwe, albo nawet jakiekolwiek serwisowanie wnętrza. Mam tak ze Spyre...

Nie miałem nigdy spyre ale dwa tłoczki ruchome zawsze kusiły (w porównaniu z bb7). Dlatego ten wpis ostudził marzenia. Ale i nie dał spokoju - w końcu to mechaniki, skręcane, uszczelek tam nie wiele. Poszukałem, pogrzebałem i w sumie nie wiem czy jest to dużo trudniejsze niż w bb7 (chętnie bym spróbował).
Zostawiam tak w razie co dla innych, a nóż się "przydasię".
http://singletrackworld.com/forum/topic/psa-trp-spyre-rebuild-guide

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
2 razy więcej ruchomych części, co zrozumiałe ;) Szkoda, że niestandardowe Torxy, mało kto wozi te rozmiary.

My home is where my bike is.

Miałem na myśli raczej serwis na miejscu a nie w trasie ;)
Nie wiem co musiało by się stać by trzeba było je rozbierać. Sam swoje siódemki rozbierałem...wstyd się przyznać po ilu latach a i tak nie dlatego, że przestały hamować.
Zresztą myśląc o serwisie w trasie na pewno 1-2 torxy (czy same końcówki) zajmą mniej miejsca niż np ...klucz do odkręcania misek hollowtech* :D

* - choć cholera wie, bo ostatnio widziałem jakiś plasticzany pierścień niby do ręcznego wkręcania misek (?)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Nie wiem co musiało by się stać by trzeba było je rozbierać.
Wystarczy je przegrzać i przestanie działać regulacja klocków :) Plasticzek się trochę stopił, a syf w gwincie "nieruchomego" klocka zablokował możliwość jego przesuwania. Smar penetrujący na noc i udało się to rozruszać.

My home is where my bike is.

Raz słyszałem ale nigdy nie widziałem.
No to już widzę :) Szacunek!

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Wybierając tarcze widziałem, że niektóre w specyfikacji mają napisane że są dedykowane np. do klocków organicznych. Czy rzeczywiście jest taki podział, czy po prostu, tak jak wszystkie tarcze, na metalicznych szybciej się zużyje albo będzie piszczeć?

Podobno niektóre tarcze mogą bardzo szybko się zużyć przy nieodpowiednich klockach. Nie wiem czy chodzi tu o twardość materiału czy o coś innego.

Na sobie nie doświadczyłem , ale nie raz czytałem, że do organicznych klocków nie zaleca się mocno ażurowych/wycinanych tarcz. Bo je zeżre momentalnie (błoto itd).
Ale żeby klocki zeżarły tarczę szybko? hmmm

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Nie wiem, co to znaczy szybko, na taniej tarczy shimano do klocków żywicznych/organicznych po czterech kompletach klocków metalicznych już dość wyraźnie czuć różnicę pomiędzy brzegiem tarczy a środkiem.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Ja zarznalem tarcze XT (wycieniowane) w przeciagu 2 klocków, przetarly sie do aluminiowego rdzenia z jednej strony. Dobrze ze odkrylem w sam czas...

Teraz uzywam nie-wycieniowanych tanich tarcz z metalicznymi klockami i scieraja sie duzo wolniej.

Zdaje mi sie, ze to jednak nie klocki zacieraja tarcze, co bloto - zawsze przecieraly sie w miejscach najwiekszego wycieniowania, czyli tam gdzie zbiera sie wiecej syfu.

Gdyby to scieraly klocki, zuzycie byloby rownomierne.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Podobno niektóre tarcze mogą bardzo szybko się zużyć przy nieodpowiednich klockach. Nie wiem czy chodzi tu o twardość materiału czy o coś innego.

W tym filmiku gość mówi, że tańsze tarcze nie są przystosowane do klocków metalicznych. I że u Shimano od Deore w górę można już stosować metaliki:
https://www.youtube.com/watch?v=zEn4Et-rHok

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Hmm..nigdy się tym nie przejmowałem. Zawsze kupowałem najbardziej wylajtowane tarcze i i śmigało sie na nich super błotne maratony u golonki i cyklokarpaty. Żyję :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Kurde, to moze nie bloto tylko cos co zbieram z szosy w miescie?

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Podobno niektóre tarcze mogą bardzo szybko się zużyć przy nieodpowiednich klockach. Nie wiem czy chodzi tu o twardość materiału czy o coś innego.

W tym filmiku gość mówi, że tańsze tarcze nie są przystosowane do klocków metalicznych. I że u Shimano od Deore w górę można już stosować metaliki:
https://www.youtube.com/watch?v=zEn4Et-rHok

Te tarcze mają napisane „resin pad only”.

Ja zarznalem tarcze XT (wycieniowane) w przeciagu 2 klocków, przetarly sie do aluminiowego rdzenia z jednej strony. Dobrze ze odkrylem w sam czas...

Nie była to tarcza z technologią Ice Tech?
« Ostatnia zmiana: 15 Sty 2018, 13:32 kolega_na_fullu_;-) »

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Byla. Tak czy inaczej zjechalem cala stalowa warstwe z jednej strony... Inne o takim samym wykroju, ale bez aluminiowego rdzenia (SLX) zajechalem podobnie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum