Mechaników używanych nigdy bym nie kupił. Z biegiem czasu łapią kupę syfu w mechanizm i większość kontrukcji nie pozwala na łatwe, albo nawet jakiekolwiek serwisowanie wnętrza. Mam tak ze Spyre...
Nie wiem co musiało by się stać by trzeba było je rozbierać.
Wybierając tarcze widziałem, że niektóre w specyfikacji mają napisane że są dedykowane np. do klocków organicznych. Czy rzeczywiście jest taki podział, czy po prostu, tak jak wszystkie tarcze, na metalicznych szybciej się zużyje albo będzie piszczeć?
Podobno niektóre tarcze mogą bardzo szybko się zużyć przy nieodpowiednich klockach. Nie wiem czy chodzi tu o twardość materiału czy o coś innego.
Cytat: miki150 w 15 Sty 2018, 08:29Podobno niektóre tarcze mogą bardzo szybko się zużyć przy nieodpowiednich klockach. Nie wiem czy chodzi tu o twardość materiału czy o coś innego.W tym filmiku gość mówi, że tańsze tarcze nie są przystosowane do klocków metalicznych. I że u Shimano od Deore w górę można już stosować metaliki:https://www.youtube.com/watch?v=zEn4Et-rHok
Ja zarznalem tarcze XT (wycieniowane) w przeciagu 2 klocków, przetarly sie do aluminiowego rdzenia z jednej strony. Dobrze ze odkrylem w sam czas...