Autor Wątek: Zestawy naprawcze do mat Therm-a-rest i innych  (Przeczytany 6345 razy)

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Cześć,

Czeka mnie wielomiesięczna eksploatacja maty pompującej. Kupiłem nowe maty Therm-a-rest Prolite Plus i chce do tego dopasować zestawy naprawcze.

Therm-a-rest oferuje dwa zestawy:
[1] https://www.skalnik.pl/spiwory-i-maty-samopompujace,zestaw-naprawczy-home-repair-kit,134-k-10772-18632-p

[2] https://www.skalnik.pl/spiwory-i-maty-samopompujace,zestaw-naprawczy-field-repair-kit,134-k-10771-18640-p

Czy ja dobrze rozumiem, że zestawem numer dwa nie ma co sobie zawracać głowy w kontekście długiej wyprawy? Czy [2] to dobry pomysł jednak, żeby się wyspać, a po kilku dniach w spokojnym miejscu trzeba taka łatkę zerwać i naprawić to porządnie zestawem [1].

Czy klej [1] starcza wyłącznie na te trzy łatki. Pytam bo pewnie takich różnych zestawów warto zabrać kilka i liczę tubki ;)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Może zamiast zestawu kup klej Seam Grip i weź kawałek starego materaca/maty jako dawcę łatek?
Maty kleiłem klejem kauczukowym, klejenia mają się dobrze i szczelnie od 2015 roku.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Czyli wynika z tego, że tych zestawów instant nie warto zabierać? Bo nie wiadomo na długi ci co to potrafi?

-> https://www.skalnik.pl/spiwory-i-maty-samopompujace,zestaw-naprawczy-field-repair-kit,134-k-10771-18640-p

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
wojtek ten klej to taki co foto poniżej?
a łatki ze starego materaca dmuchanego z czasów komuny może być?

https://www.decathlon.pl/klej-seam-grip-id_8210861.html?gclid=EAIaIQobChMIyurNuqf12AIVjYeyCh2-SQ25EAQYASABEgLrvfD_BwE

anghan co Ty w końcu kupiłeś?

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
Stare materace są zbyt grube. I tak, to ten klej.

Offline EASYRIDER77

hm, skąd tu mieć łatki. Pozostaje zestaw naprawczy.... chyba.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
Proponuję szeroki uśmiech do posiadaczy nieszczelnych materacy FN ;)
Łatałem kawałkami lateksowych rękawiczek.

Offline EASYRIDER77

ok, więc zgłaszam i się szeroko uśmiecham!  ;D

może ktoś i wyśle mi troszkę materiału na łatki z zepsutej samopompy FN ?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Seam Grip jest klejem poliuretanowym, prawdopodobnie podobne efekty można uzyskać klejem do miękkiego PVC. Jako łatki można użyć kawałka PVC lub szczelnego materiału powlekanego PU.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline EASYRIDER77

Worek_foliowy

ponieważ dalej nie mam łatki od zepsutej samopompy FN pytam się więc co to jest ten kawałek PVC lub materiał powlekany PU?

przykłady czegoś  z otoczenia, bo te nazwy niewiele mi mówią.

Offline Mężczyzna kotek_terrorysta

• Miasto:
  • Na forum od: 22.08.2018
    • Moje podróże
 Jest jeszcze jedna opcja napraw doraźnych. Taśma TearAid. Droga jak diabli, kawałek 8x100cm to koszt >100pln, ale można kupić mniejsze kawałki. Taśma jest w dwóch wersjach A i B. Jedna do gumopodobnych, druga do pcv podobnych.
 Jeśli dobrze oczyścić powierzchnie, trzyma dobrze. Używam jej jako tymczasowych łatek do dętek na wyjazdach. Wytrzymuje wprawdzie tylko 600-700km, ale za to łatwo się ją klei i przy minus 20 nadal działa.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Teraz zauważyłem pytanie..

Plandeki do ciężarówek powlekane są grubą warstwą PVC - materiał jak wsakwach Crosso Dry. PU i PVC często są też na wewnętrznej stronie materiałów typu kodura / CORDURA (cienka warstwa).
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum