Autor Wątek: Obręcze wyprawowe: Ryde Andra 30 lub 40  (Przeczytany 20581 razy)

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Cześć,

Zastanawiam się nad wyborem jednego z dwóch modeli obręczy, a że muszę ściągnąć 4 sztuki (dwa rowery) zza granicy to jednak ma dylemat, którą szerokość wybrać.

https://www.ryde.nl/andra-30
https://www.ryde.nl/andra-40

Pierwsza to najlepsza obręcz zdaniem https://www.cyclingabout.com/the-best-rims-for-bicycle-touring/ a druga to jej potężny brat.

Rowery będą biały pełne możliwe obciążenie z przodu i tyłu (styl oblężniczy). Ja ważę 85 kg, a żona mniej ;) Jak patrzę na maksymalne wartości różnych komponentów to nigdy nie mieścimy się w zakresie... Bo jeździec + rower + bagaż to zawsze wychodzi ponad te 130 kg...

W każdym razie do sedna. Chcemy jechać na oponach Schwalbe Marathon 28x2.0", szerszej i tak nie ma.

Wewnętrzna szerokość jednej obręczy to 19mm a drugiej 25mm, obciążenie pierwszej to 130kg, drugiej 180kg.

Kuszą mnie bardzo parametry tej drugiej (Andra 40) obręczy, ale nie umiem sobie wyobrazić jak będzie opona układać się na tak szerokim kole. Ta obręcz ma ponoć możliwość używania hamulców szczękowych, ale to najpierw trzeba by umieć takiego potwora zmieścić. Mamy ramy Surly Ogre więc wszystko powinno grać, a i tak jedziemy raczej na tarczach. V break to tylko opcja. Jak patrzeć na te wszystkie parametry i dobrać uniwersalną szerokość obręczy i opony by się nie sparzyć.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Oddaję głos na "30".
Z zamieszczonych materiałów wynika, że model "40" jest raczej do gum szerszych niż 2 cale.
A Wy możecie kiedyś być zmuszeni do założenia np. 1,5 cala, bo innych w okolicy nie będzie.

Offline Mężczyzna DiDżej

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.10.2013
Wydaje mi się, że Andry 30 są za wąskie do opon 2.0.
Kupiłem do swojego Ogra Andry 40. Jeszcze nie zbudowałem koła bo części dopiero co "spłynęły", ale wcześniej robiłem próbę na obręczy 19mm z oponą 2.0 no i wyglądało to tak sobie. Nie wiem jak Tobie ale mnie zależy, żeby opona 2.0 oddała mi zalety swojej szerokości bieżnika. Przy obręczach 19mm będzie z tym słabo.
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna DiDżej

Z zamieszczonych materiałów wynika, że model "40" jest raczej do gum szerszych niż 2 cale.

;)
Albert Einstein

Offline Mężczyzna RS

Ale z drugiej strony:
"Ryde Andra 40
A wide Andra rim for 2.00″+ tyres"

"The widest Andra rim is optimal for use with tyres ranging from 44 to 65 mm."

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
No własnie znam te materiały... i dlatego jestem trochę w kropce:/

Chciałbym mieć obręcz o szerokość wewnętrznej 22.. i obciążniu 150kg... Ale nie ma...

Offline Mężczyzna DiDżej

No ja właśnie postawiłem na to ;), czy słusznie? Czas pokaże.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna DiDżej

Chciałbym mieć obręcz o szerokość wewnętrznej 22.. i obciążniu 150kg...
Ja też.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
No ja właśnie postawiłem na to ;), czy słusznie? Czas pokaże.

Nie próbowałeś założyć opon na obęcze? Obręcz, taśma izolacyjna, dętka i opona i mamy odpowiedź  ;D

Offline Mężczyzna RS

W wypadku z udziałem Ewcyny zniszczona została chyba obręcz Exal 21. Może poszukać czegoś takiego, tylko na "normalną" ilość szprych?

A może niepotrzebnie sprawę skomplikowałem, bo w tabelce teraz zauważyłem, że minimalna szer. opony dla "40" to 28mm. Może nie będzie działać najlepiej, ale skoro coś takiego napisano, to może da się.

Offline Mężczyzna DiDżej

Nie próbowałeś założyć opon na obęcze? Obręcz, taśma izolacyjna, dętka i opona i mamy odpowiedź  ;D
Nie, na Andre jeszcze nie zakładałem. To, że wejdzie i będzie się trzymać to wiem. ;D
Zakładałem Mondiala 2.0 na obręcz Mavica A719 (to te 19mm) i według mnie całe koło źle wyglądało. Ściany opony szły pod kątem (rozwartym) od obręczy zamiast w miarę prostopadle. Nie wiem czy zrozumiale to opisuję, ale język niezbyt "giętki" a zdjęcia nie robiłem.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
https://www.bicycle-junkies.com/review-20-000-kilometers-on-a-santos-travel-lite/

A potem masz takich na Andra 30 i Sputnik i im to działało.... Głowa mała:/

Offline Mężczyzna DiDżej

No rzeczywiście, ale ja i tak już wybrałem więc za jakiś czas będę wiedział co i jak.  ;)
Albert Einstein

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
Nie, na Andre jeszcze nie zakładałem. To, że wejdzie i będzie się trzymać to wiem. ;D
Zakładałem Mondiala 2.0 na obręcz Mavica A719 (to te 19mm) i według mnie całe koło źle wyglądało. Ściany opony szły pod kątem (rozwartym) od obręczy zamiast w miarę prostopadle. Nie wiem czy zrozumiale to opisuję, ale język niezbyt "giętki" a zdjęcia nie robiłem.
"U nas" mówi się na to po prostu "żarówka" ;)

Koledzy, z dzisiejszej perspektywy 25mm w środku to już standard ;)
Ja bym się kompletnie ich nie bał z oponą 50mm szerokości. Ładnie się ułoży, będzie można zejść z ciśnieniem (komfort na bezdrożach)
Może gdyby komuś przyszło założyć 25c to wtedy :)  Za to 180kilo nie w kij dmuchał.

Ale może myślenie na odwrót pomoże - co będzie jak weźmiesz trzydziestki z 19mm w środku i zechcesz wsadzić kiedyś 2,25"?

ps: w tzw gravelu używałem 22mm dla opony 42-50mm i mogło być jeszcze szerzej (obręcz), w terenie 25mm pod 2,25 a teraz odebrałem nowe koła z obrączkami 35mm w środku (pod opony 2,8") a po drodze było jeszcze 45mm dla 3" opon. A jeszcze kilka lat temu w fulu przy oponie MountainKing 2,4" były obręcze 19mm :D Dziś wiem, że już nie wrócę do za wąskich obręczy ;)
« Ostatnia zmiana: 9 Sty 2018, 16:36 anarchy »

Offline Mężczyzna DiDżej

"U nas" mówi się na to po prostu "żarówka" ;)
O właśnie.... Mądrego warto słuchać :)
Albert Einstein

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum