Autor Wątek: Dziwna piasta Mavic  (Przeczytany 1041 razy)

Offline Mężczyzna Topek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 08.01.2018
Dziwna piasta Mavic
« 11 Sty 2018, 18:43 »
Mogę mieć w dobrej cenie piastę taką jak na zdjęciach. Tylko mocowanie do tarczy jest jakieś strasznie dziwne. Na piaście są nagwintowane otwory bardzo blisko szprych:

Do nich zakłada się taki adapter, też ma 4 otwory, tylko w innym układzie

Piasta wygląda tak i nazywa się mavic cross link

Nigdzie w internecie nie mogę znaleźć analogicznego rozwiązania ani w ogóle takie piasty. Trochę się boję, że za nic nie założę tam tarczy na 6 śrub, że nie będzie się zgadzać położenie tarczy względem hamulca. Ktoś się spotkał z czymś takim?

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Dziwna piasta Mavic
« 11 Sty 2018, 18:45 »
Zanim powstał standard 6 śrub było bardzo z tym różnie. Jak nie lubisz rzeźbić, tylko wolisz jeździć, to bym sobie darował

My home is where my bike is.

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 11 Sty 2018, 19:15 »
Nigdzie w internecie nie mogę znaleźć analogicznego rozwiązania ani w ogóle takie piasty.
Ale przyznaj się, nie znalazłeś bo nie szukałeś, prawda?  ;)

Wpisałem to co odczytałem ze zdjecia i wyskoczyło 241 000 wyników...
http://bfy.tw/Fzqr

Offline Mężczyzna Topek

• Na forum od: 08.01.2018
« 28 Sty 2018, 14:14 »
Aktualizuję, może kogoś zainteresuje :)

Ale przyznaj się, nie znalazłeś bo nie szukałeś, prawda?  ;)

Wpisałem to co odczytałem ze zdjecia i wyskoczyło 241 000 wyników...
http://bfy.tw/Fzqr

Tak właśnie szukałem, ale żadna z tych piast nie ma takich otworów. Znalazłem tylko gdzieś tarczę na 4 otwory.

Zanim powstał standard 6 śrub było bardzo z tym różnie. Jak nie lubisz rzeźbić, tylko wolisz jeździć, to bym sobie darował

Właśnie lubię rzeźbić, dlatego jednak się zdecydowałem na to koło ;) Poniżej historia w zdjęciach:

Piasta sama w sobie ma 4 otwory

Na nie wchodzi taki adapter z 4 otworami ustawionych w kwadrat. Okazuje się, że otwory do montażu adaptera i 2 otwory z adaptera mają taki rozkład jak współczesne tarcze (zaznaczyłem)

Tylko niestety adapter jest o jakieś 2 mm za płaski (tarcza jest za blisko piasty i nie da się ustawić hamulca). Musiałem dorobić podkładki dystansowe z aluminiowej rurki i taką podkładkę z kawałka blachy

I już, 4 śruby, na razie takie bo nie załatwiłem sobie długich torx, trzymają tarczę i adapter do piasty, a 2 śruby torx tylko tarczę do adaptera. Na razie daje radę

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum