Autor Wątek: Transcontinental No6  (Przeczytany 22443 razy)

Offline Mężczyzna Kamilo

• Miasto: Belgia
  • Na forum od: 09.07.2017
Odp: Transcontinental No6
« 13 Sie 2018, 23:33 »
A tymczasem Karolina Maciejewska ukończyła wyścig jako trzecia z kobiet z czasem 14dni i 20godzin.
Trasa jej wyniosła 4011km w tym 59000 metrów przewyższeń.

Wielkie Brawa dla niej, myślę że to świetny wynik jak na kobietę i tak wymagająca trasę :)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 14 Sie 2018, 12:21 »
A tymczasem Karolina Maciejewska ukończyła wyścig jako trzecia z kobiet z czasem 14dni i 20godzin.
Trasa jej wyniosła 4011km w tym 59000 metrów przewyższeń.

Wielkie Brawa dla niej, myślę że to świetny wynik jak na kobietę i tak wymagająca trasę :)

To jest świetny wynik.
A tym bardziej ciekawe, że to osoba praktycznie nieznana w polskim środowisku ultra, wygląda, że jeździ głównie klasyczne wyścigi szosowe. Ale jak widać i w ten sposób można się świetnie przygotować do takiego wyścigu.

Przewyższenia myślę, że troszkę przeszacowane, realny poziom to raczej 40-45tys (to zalezy od urządzenia pomiarowego), ale kilometrowo bardzo przyzwoicie - 270km/dobę przy bardzo górzystej trasie.

Dla porównania Alina Kilian w 15,5 dnia przejechała ledwie 2567km, choć są to dane z trackera, który notuje dystans w linii prostej od punktu do punktu, więc faktycznie przejechany dystans jest nieco większy. Dla porównania Karolina Maciejewska przejechała 4011km, a tracker pokazał 3542km, czyli 88%. Zachowując ten sam parametr Alina ujechała 2906km, co daje średnią dobową zaledwie 187km - to już wynik strasznie słabiutki jak na szosowe ultra.

Offline Mężczyzna szafar

• Miasto: Dobrodzień
  • Na forum od: 22.06.2015
« 14 Sie 2018, 12:45 »
Patrzac z innej strony to Alina zajmuje obecnie (na 922 km przed metą) 155 miejsce ( a po odrzuceniu 4 zawodników, którzy są jeszcze przed nią w rankingu ,ale wycofali się juz z maratonu,to jest na miejscu 151).
Na starcie stanęło łącznie  249 osób. 92 osoby się już wycofały,co daje aż 37% ogółu startujących
 - - - - - - - -
Jeszcze z innej strony to za Aliną jest jedynie 6 zawodników z tych jeszcze jadących (aktywnych)
;

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 14 Sie 2018, 12:58 »
Jakby nie patrzeć - cienko  :lol:

To jednak dobrze pokazuje, że takie imprezy można przejechać logistyką, dobrym przygotowaniem sprzętowym, mocną głową itd. Ale żeby móc myśleć o przyzwoitym wyniku - niezbędne są mocne nogi i dobre przygotowanie fizyczne. Widać to dobrze po wyniku Karoliny - niewielkie doświadczenie w ultra, ale forma fizyczna na dużo wyższym poziomie. Jak połączy nabyte tutaj doświadczenie ze swoją formą - to może w przyszłości robić doskonałe wyniki na ultra.

Offline Kobieta Magia

• Użytkownik forum
  • Miasto: Strzelce Opolskie
  • Na forum od: 17.03.2014
    • Magia
« 15 Sie 2018, 16:53 »
No i jak zrobi zbiórkę na większą skale.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 15 Sie 2018, 18:34 »
No i jak zrobi zbiórkę na większą skale.

Karolina nie robiła żadnej zbiórki, a przynajmniej nic o tym nie słyszałem.
Mnie zbieranie kasy na taki cel nie przekonuje, to już jest dla mnie forma przegięcia, a tym bardziej jak w tym przypadku Aliny - podawania mocno zawyżonych sum. Co innego zbierać na leczenie czy inny szczytny cel; co innego na własne przyjemności. Ale to już każdy sobie we własnym zakresie oceni.

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 15 Sie 2018, 22:07 »
Pytanie do znawców: istnieje możliwość wytyczania trasy tak, żeby później korzystać np. z promów? Tak mnie zaintrygował zawodnik nr 94 - wycofał się, czy może wymyślił sobie taką opcję?  ::)

Tak po za tym, w kwestii zbiórek takich jak Aliny, jestem w temacie z Wilkiem. Dodam tylko, że jest młoda, zdrowa, może sobie na to zarobić.  Ona wolała pójść na łatwiznę i wykorzystać sympatię swoich fanów. Jej prawo oczywiście, ale i moje do oceny takiego postępowania.  8)
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 15 Sie 2018, 23:46 »
Pytanie do znawców: istnieje możliwość wytyczania trasy tak, żeby później korzystać np. z promów? Tak mnie zaintrygował zawodnik nr 94 - wycofał się, czy może wymyślił sobie taką opcję?  ::)

Co do promów, to akurat ta sprawa jest najczęściej jasno wyjaśniona w regulaminie i jeśli są jakieś dozwolone - to są wymienione konkretne połączenia z których wolno korzystać, tak np. na Nordkappie 4000 był dozwolony jedynie prom Tallin - Helsinki. Zresztą w tym roku układ PK na TCR jest taki, że płynięcie promem zupełnie nic nie da, ten zawodnik z monitoringu najpewniej się wycofał.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 16 Sie 2018, 09:53 »
Tracking chyba oszalał (albo ja zgłupiałem).
Wczoraj bohaterka ostatnich dyskusji była przed punktem nr 4 w Bośni, a dziś ma już status "finished" (TGV?), choć w tabelce daty ukończenia nie ma.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 16 Sie 2018, 10:20 »
Tracking chyba oszalał (albo ja zgłupiałem).
Wczoraj bohaterka ostatnich dyskusji była przed punktem nr 4 w Bośni, a dziś ma już status "finished" (TGV?), choć w tabelce daty ukończenia nie ma.
Czytałem na fejsie, że są problemy z trackingiem i pracują, żeby to naprawić.
Wątpię, żeby bohaterka nagle przyśpieszyła, szkoda by tracić całej doby hotelowej w przybytkach **** lub *****   ;) Nie można zawieść sponsorów  ;D
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 16 Sie 2018, 12:18 »
Jakieś błędy musiały być w trackingu, obecnie już chyba działa normalnie. Alina dopiero zaliczyła PK4 (aż 5 dni po jego zamknięciu) i na metę ma w okolicach 700-800km górskiej trasy.

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 05.01.2016
« 18 Sie 2018, 09:40 »
Bardzo fajny wywiad z Karoliną Maciejewską. Niebanalne pytania i ciekawe odpowiedzi. Polecam:

http://magazynszosa.pl/dwanascie-godzin-dziennie/

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 18 Sie 2018, 10:19 »
rower z sakwami ważył 11,5 kg - mistrzostwo!
MiRowerDajePower

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 18 Sie 2018, 13:55 »
Ciekawy wywiad. Widać, że miała czysto sportowe podejście do trasy - maści, regeneracja, lekki bagaż, noclegi w hotelach - i w jej przypadku doskonale to zaprocentowało. No i przede wszystkim nie rzuciła się z motyką na słońce, tylko od początku roku długo i metodycznie trenowała ściśle pod tę imprezę - i ta włożona w trening praca na trasie wyścigu popłaciła

Z góry nastawiając się tylko na hotele można znacznie ograniczyć bagaż. Ale takie podejście na wyścigu typu TCR to już nie każdy portfel wytrzyma :). Ale Karolina jak wspominała w tej rozmowie sama na to ciężko pracowała, a nie poszła na łatwiznę i kasę zbierała.

jark

• Gość
« 18 Sie 2018, 15:11 »
... faktycznie , mistrzostwo
i to kobieta
;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum