Autor Wątek: 29er na codzień, w lekki teren i kilka razy w roku pod wyjazdy sakwiarskie  (Przeczytany 4528 razy)

Offline Mężczyzna skibikeholic

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.04.2013
Cześć, czy któryś z forumowiczów który użytkuje na co dzień rower 29er, i może polecić konkretny model z sensowną  (czyt. w miarę komfortową, ale nie emerycką) geometrią? Nie zależy mi na jakimś sportowcu (typu Scott Scale) w ciężki teren ani na "prawie" trekkingu/crossówce. Przymierzałem się już do rowerów kilku producentów i takie są moje wstępne odczucia:
- Cube attention ma jak dla mnie za krótką ramę w 29er (pozycja za bardzo krzesełkowa)
- modele których geometria ram mi spasowała to : Scott Aspect, Kross Level B6, Merida Big Nine,

A co sądzicie o treku X-caliber lub Ktm Ultra sport?
Czy ktoś z Was jeździ turystycznie i na co dzień na napędzie 2x10 (36-22, kaseta 34-11) Czy to się sprawdza? Bo dotychczas w trekkingu oraz w góralu 26" miałem 3x9 i było super:)
Może ktoś jeszcze polecić jakiś model który będzie kompromisem między wygodą a efektywnością w terenie.
Z góry dziękuję za podpowiedzi - pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 15 Sty 2018, 22:07 skibikeholic »

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Ja użytkuję Cube Attention SL 2016, dla mnie jest bardzo wygodnie i dobrze się jeździ. W kontekście sakwiarstwa plusem jest to, że ma otwory pod bagażnik, a rozstaw widełek jest na tyle szeroki, że hamulec jest wewnątrz ramy. Nie trzeba żadnych obejść, przedłużek, bagażnik Crosso pięknie się wpasował, została mała przestrzeń na wciśnięcie błotnika z elastycznego plastiku.

Mam trzyrzędową korbę w tym rowerze, ale szczerze mówiąc bez blatu bym przeżył. Przy szerokich oponach wielkich prędkości na asfalcie i tak nie osiągam, a w terenie idą lekkie przełożenia.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Cześć, czy któryś z forumowiczów który użytkuje na co dzień rower 29er, i może polecić konkretny model z sensowną  (czyt. w miarę komfortową, ale nie emerycką) geometrią? Nie zależy mi na jakimś sportowcu (typu Scott Scale) w ciężki teren ani na "prawie" trekkingu/crossówce.

To jest mój wybór na niemal identyczne potrzeby
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=19959.msg380266#msg380266

Czy ktoś z Was jeździ turystycznie i na co dzień na napędzie 2x10 (36-22, kaseta 34-11) Czy to się sprawdza? Bo dotychczas w trekkingu oraz w góralu 26" miałem 3x9 i było super:)
Jak widzisz Giant ma dwa blaty z przodu. Użytkuje również Kogę z napędem 3x9 (i 26" z napędem 3x6). Różnice dla mnie występują głównie w opiniach producentów i opłaconych testerów. W praktyce nie ma to znaczenia przy moim użytkowaniu roweru. Może sens ma 1x12 bo odpada całkiem przód? lub jak chłopaki się ścigają i muszą zmieniać w ułamkach sekundy? Dla turystyki i jazdy codziennej to pic na wodę bez praktycznego znaczenia. Oczywiście pomijam tu niezmiernie istotną redukcję masy o 80 gram.
« Ostatnia zmiana: 16 Sty 2018, 09:17 Sedymen »

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Posiadam Fuji Nevada 29 z napędem 2x9, jest super. Tylko taka o cal za duża.

Offline Mężczyzna latant

• Miasto: Ożarów Maz.
  • Na forum od: 19.04.2014
KTM ULTRA 1964 LTD 29 - rewelacja, mega wygodna pozycja, teren czy szosa równo łyka kilometry, hamulec wewnątrz ramy, otwory pod bagażnik, Crosso pasuje.

Offline Mężczyzna skibikeholic

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.04.2013
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Jak tylko uda mi się coś kupić, to na pewno pochwalę się tutaj moim cudeńkiem :) Pozdrawiam serdecznie

Offline Mężczyzna lordChaos

• Miasto: skierniewice
  • Na forum od: 10.12.2017
Jak kupiłem w tym roku przypadkiem w sumie aspecta, szukałem czegoś innego nie mogłem się na nic zdecydować, ale akurat tego rama w słusznym rozmiarze dla mnie była od ręki... Nie jeździłem po lasach od mhm 10 lat, pozycja dla mnie była za komfortowa, od razu zmieniłem mostek, pokombinowałem z pozycją, rower całkiem komfortowy na średnie wycieczki - ja zazwyczaj wyskakuje na 2-3 godziny na niego, max chyba przejechane to 70km ciagiem do tej pory, fajna zabawa w terenie... na asfalcie oczywiście jest "dziwnie" ale spokojnie 25-30 można nic utrzymać

Offline Mężczyzna Adrian S.

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.03.2016
Czy pytanie jest nadal aktualne? Bo ja akurat posiadam Treka X-Caliber i bardzo go sobie chwalę jako dość uniwersalny rower. Pode mną sprawdził się jako rower na maratony (po zakupie lżejszych kół i wymianie paru drobiazgów), ale też na wycieczkach z lekkim bagażem czy z przyczepką (nie miałem okazji jeździć z czymś cięższym). Wsadzając krótszy mostek można uzyskać komfortową pozycję - tym bardziej, że kąt podsiodłówki nie jest przesadnie stromy i to właśnie uzyskanie sportowej pozycji wymaga więcej. Rama ma wyjściowo otwory pod bagażnik. Nowy model X-Caliber ma niestety lekki problem, bo jest na piastę w standardzie Boost 141, co może komplikować dobranie kół, jeśłi by miały być inne niż fabryczne.
Adrian Socho.

Offline Mężczyzna nosferatu7

• Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 05.01.2013
    • rowerowytomysl
Jestem w trakcie wyboru nowego roweru, kuszą te koła 29 cali. Wydaje się mi że takie koła powinny dawać większę prędkości mam rację ?

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
Koła 29 cali z natury umożliwiają szybsza jazdę, ale musisz brac pod uwagę wielkośc kół zębatych na korbie. W kasecie zębatka zaczyna sie zwykle od 11 zębów a kończy na 42 lub podobnej ilości.
Nie bez znacenia sa nogi :)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
… why so serious ?

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
A wejdzie tam opona 2"?
.. a to chyba nie ...
(sprawdzę)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Wejdzie spokojnie.
Tylko po napompowaniu będzie się słabo kręcić  ;)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Sprzęt do treningu mocy? Pytam, bo kolega chciałby wiedzieć ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum