Autor Wątek: Jak policja walczy ze złodziejami rowerów  (Przeczytany 8795 razy)

kioto

• Gość
Strasznie przykra sprawa z tymi kradzieżami rowerów, ale co poradzić.... chyba niestety nie ma żadnego skutecznego sposobu ani na to, żeby rowerów nie kradli ani na to, żeby policja lepiej sobie z tymi kradzieżami radziła... mnie też ogarnął pesymizm i żal:(

Bart74

• Gość
W 2009 ukradli mi znakowany przez policje rower.
Na posterunku zapytali mnie o zdjecie... wiec mowie ze katalogowy, nic nie zmieniane itd... po 5 min. zebralo sie im na szczerosc i  powiedzieli zebym dal sobie spokoj.
Policja nie ma na to ani czasu ani pieniedzy.
Teraz juz nie znakuje szkoda czasu i ramy.

Offline frutis84

• Miasto: Mielec
  • Na forum od: 25.02.2011
Mnie z kolei ukradli 2 rowery, drugi rower wiedziałem kto mi ukradł zgłosiłem to na policje sasiadka potwierdziła że widziła osobę kradnącą ten rower. Policja typa przesłuchała i co gość się nie przyznał i nic mu nie zrobili mając dowody i świadków i po niecałym miesiącu przysłali mi umorzenie sprawy. Pieski zajmują się tym czym nie powinni i chyba to się nigdy nie zmieni

Offline softnet

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 03.02.2011
Cytat: "frutis84"
Mnie z kolei ukradli 2 rowery, drugi rower wiedziałem kto mi ukradł zgłosiłem to na policje sasiadka potwierdziła że widziła osobę kradnącą ten rower. Policja typa przesłuchała i co gość się nie przyznał i nic mu nie zrobili mając dowody i świadków i po niecałym miesiącu przysłali mi umorzenie sprawy. Pieski zajmują się tym czym nie powinni i chyba to się nigdy nie zmieni

A więc współczuję, tak ejst nie tylko z rowerami ale też z innymi sprawami. Trzeba mieć plecy w policji.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Przynajmniej film"Złodzieje rowerów" jest niezły  :lol:
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline ostry7

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 15.03.2011
Tak na pocieszenie  :)

Raz widziałem w TV dobry sposób na złodziei rowerów. Działało to tak, że po zostawieniu roweru przekładałeś kierownicę obok na zębatkę i dzięki temu działała ona odwrotnie (kręcisz w jedną stronę a koło zakręca w drugą). W Polsce chyba tylko jeden ziomek umie czymś takim jeździć (na Krupówkach zakłady robi  :D ) więc złodziej albo bardzo ładnie glebi albo zostawia zdobycz, bo ani jechać ani prowadzić na prawdę się nie da.

Oczywiście nie uważam że można by to zastosować na masową skalę i że to by coś dało no ale ciekawy pomysł i trochę satysfakcji z wyobrażenia sobie złodzieja trafiającego na takie "cudo"  :lol:

"Ja wolę byc ostatni, zamiast zostać na przedzie, przynajmniej nie muszę się wciąż oglądać za siebie"

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Cytat: "ostry7"
Oczywiście nie uważam że można by to zastosować na masową skalę i że to by coś dało no ale ciekawy pomysł i trochę satysfakcji z wyobrażenia sobie złodzieja trafiającego na takie "cudo"
Chwila satysfakcji, po której zostaje tylko żal gdy złodziej znika za horyzontem z rowerem na ramieniu :P

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
po zostawieniu roweru przekładałeś kierownicę obok na zębatkę i dzięki temu działała ona odwrotnie

Kompletnie nie rozumiem, co należy zrobić. Możesz jaśniej wytłumaczyć?
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline softnet

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 03.02.2011
Cytat: "aard"
po zostawieniu roweru przekładałeś kierownicę obok na zębatkę i dzięki temu działała ona odwrotnie

Kompletnie nie rozumiem, co należy zrobić. Możesz jaśniej wytłumaczyć?

Popieram, to może być ciekawe, tylko o co Ci chodzi?

Offline ostry7

ok spróbuję jak najlepiej ale fachowym słownictwem nie będzie...

no więc masz rurke od widelca w którą wkładasz kierownicę jak chcesz normalnie jeździć, na kierownicy na rurce masz zębatkę i ona sie jakoś tam wpasowuje tak że się kręci i nie wypada :) . No a obok masz drugą rurkę (nie na wysokości widelca tylko obok) no i jak w nią włożysz kierownicę, to nie skręca ona tak jak chcesz (poruszając widelcem zgodnie z twoimi ruchami, tylko tą zębatką na kierownicy obracasz zębatkę na widelcu, co powoduje że przekręcając kierownicę w prawo zębatka na widelcu kręci się w lewo. Uff lepiej nie umiem wytłumaczyć :]

"Ja wolę byc ostatni, zamiast zostać na przedzie, przynajmniej nie muszę się wciąż oglądać za siebie"

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
przyznaję bez bicia, że nic nie zrozumiałem :D
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline ostry7

Hmmm no to nie wiem zostaje założyć, że to jakaś super amerykańska technologia nie do pojęcia dla przeciętnych ludzi  :mrgreen:

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
Generalnie skręcając kierownicą w lewo, rower skręca w prawo i na odwrót. Wszystko dzięki dwom kołom zębatym.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
I owe koła zębate są na... rurze sterowej? Mostku?
Rozumiem, że generalnie patent nie do zrealizowania przy pomocy "zwykłego" roweru, tylko trzeba ów rower przerabiać przy użyciu owych dwóch kół zębatych?
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
Z powyższego opisu tak wynikało. Jest pare rysunków w google, m.in: http://www.bikemagic.com/news/images/ib06_cdalereversedetail_hi.jpg

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum