Autor Wątek: Jak policja walczy ze złodziejami rowerów  (Przeczytany 8798 razy)

Offline Mężczyzna Antoniooo

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 04.08.2011
Co do rowerów, to nie dawno moja mama była zainteresowana oznakowaniem roweru, którym zajmują się a raczej zajmowali się policjanci... Po jakże długiej i barwnej historii stwierdziła, że jednak nie wyrządzi krzywdy swojejmu rowerowi :) Powód ? : Znakowanie praktycznie nic nie daje.
Owszem, gdy np. złodziej wystawi rower na Allegro albo sprzeda do komisu i jakimś cudem odnajdziemy rower to od razu po numerze wiemy, że to nasz. Niestety w Polsce, kraju nadal mało przyjaznym rowerom system się nie sprawdzi gdyż nie istnieje żadna baza danych, do której można by zgłaszać skradzione, oznakowane rowery.
Po oznakowaniu policja wydaje tylko "legitymację" roweru i radź sobie sam w razie  kradzieży... A gdy ktoś ma stalową ramę w rowerze, maszyna do znakowania może wyrządzić rowerkowi dużą "krzywdę", a co za tym idzie łatwo o korozję itp...

Offline Mężczyzna Keto

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 10.06.2009
Oczywiście, że baza rowerów istnieje i działa. Każdy jej użytkownik może sam umieszczać w niej swój rower oraz zgłaszać kradzież http://bazarowerow.pl/

Offline Mężczyzna maciekkk

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 29.05.2011
W różnych miastach różne podmioty znakują rowery: policja lub straż miejska. Każde z nich ma swoją bazę danych(oznakowanych rowerów), ale faktem jest, że to są bazy lokalne - miastowe, jak na razie niestety nie ma spójnego systemu - bazy danych na całą Polskę.
Ja swój rower(drugi, starszy, bardziej miastowy) oznakowałem w Straży Miejskiej w Łodzi, tam gdzie chciałem to mi wybili numer - koło starego fabrycznego numeru ramy, ładnie to zrobili(p.s. muszę zobaczyć jaki jest obecnie stan tego znakowania-czy nie ma rdzy) + naklejka na ramę, że rower oznakowany. Chociaż nie wiem po jakiego licha wybijają te numery- przecież obecnie każda rama jest fabrycznie oznakowana :>
I na koniec: czasem skradzione rowery się znajdują ;)  http://rowerowalodz.pl/aktualnosci/349-znaleziono-rower-na-widzewie

Offline Mężczyzna Antoniooo

• Na forum od: 04.08.2011
Oj to przepraszam za mały błąd. Ale widocznie sam zostałem w niego wprowadzony gdyż w na kilku komendach w tym na wojewódzkiej poinformowano mnie, że nie istnieje ŻADNA baza danych... Widać, nie można do końca nawet policji ufać ;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Widać, nie można do końca nawet policji ufać
:lol:

chyba nie czytałeś wątku od początku :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
15-latek pozwolił nieznanemu mężczyźnie na przejażdżkę na jego rowerze crossowym wartym około 6 tys. złotych. Nieznajomy szybko zniknął na cennym rowerze z pola widzenia.

źródło: http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120222/LUBLIN/344737088

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
 "Według policji od stycznia ukradł dwa grzejniki z klatek schodowych "...to dopiero desperacja. Swoją drogą po co 15latkowi rower za 6tys zł.....
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Pewnie rodzice nie chcieli, żeby się chłopak stresował, że jeździ jakimś złomem za 3000PLN.

Offline Mężczyzna krzychs4

• Miasto: Olsztyn
  • Na forum od: 15.01.2010
    • http://picasaweb.google.fr/home?rls=ig&hl=fr&tab=wq
Moim zdaniem znakowanie rowerów to zabezpieczenie bardzo iluzoryczne i niczemu nie służy. Każdy rower i tak ma swój numer seryjny. Podobnie nonsensowne jest zabezpieczanie roweru przy pomocy linek stalowych- nawet tych bardzo grubych i super pancernych. Dla fachowca to parę minut pracy aby je rozciąć. Wydaje mi się, że jedynym godnym polecenia zabezpieczeniem jest dobrej klasy tzw U-lock. Jeszcze lepiej dwa:)

Offline Mężczyzna Fijolek2005

• Miasto: Warszawa Ząbki
  • Na forum od: 27.12.2010
To po złości ramę Ci przetną i też rower będzie ich
Wsiąść do pociągu byle jakiego .
Do Zamościa to kiedy dojadę -widzi pan ten odjeżdżający to jest do Zamościa
O k..wa

Offline Mężczyzna krzychs4

• Miasto: Olsztyn
  • Na forum od: 15.01.2010
    • http://picasaweb.google.fr/home?rls=ig&hl=fr&tab=wq
To po złości ramę Ci przetną i też rower będzie ich
:o Pomyśl trochę proszę,  jeśli przetną ramę to po co im zniszczony rower? Na tak uszkodzonym sprzęcie żaden złodziej nie odjedzie! Na przecięcie ramy trzeba tez sporo czasu, nie wystarczy przeciąć jej w jednym miejscu! Bądźmy logiczni. Liczy się też czas, złodziej musi się spieszyć! W złości może co najwyżej rower uszkodzić, mniej lub więcej. Lepiej jednak mieć rower uszkodzony niż nie mieć go wcale.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
na przecięcie ramy, to akurat wystarczy chwila. tak samo jak na przecięcie barierki do której przypniemy rower u-lockiem ;) łańcuchy rulez  ::)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
na przecięcie ramy, to akurat wystarczy chwila. tak samo jak na przecięcie barierki do której przypniemy rower u-lockiem ;) łańcuchy rulez  ::)

Jeśli się przypnie u-lockiem przez ramę i koło do porządnego stojaka też nie jest źle. Mają wtedy do cięcia jeśli nie u-locka i ramę, i koło.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
widziałeś kiedyś porządny stojak? ;) porządny, to dla mnie taki, który jest trudniejszy do przecięcia niż zapięcie.

www.waxmund.pl

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
ja też wolę, teoretycznie, łańcuch od u-locka, bo jest więcej możliwości przypięcia i nie trzeba tak kombinować :D ale ponoć łańcuch o poziomie pewności takim jak dobry u-lock kosztuje co najmniej tyle samo, no i trzeba zainwestować w baaardzo porządną kłódkę...a łańcuch+kłódka= waga taka że ho ho ho
wspomniane linki o podobnym poziomie zabezpieczenia są świetnym rozwiązaniem w połączeniu z u-lockiem, można zabezpieczyć oprócz ramy także koła, ale wątpie czy chciałoby mi się pod każdym sklepem w mieście zapinać rower przez naście minut....za to na rajd idealne - mam zamiar kupić te linki na wakacyjny wyjazd co by dobrze spać po nocach...

nie lubię u-locków, ale cóż zrobić...trzeba będzie sobie sprawić na wiosnę :P

czy te stojaki są porządne? pytam z czystej ciekawości, bo się nie znam, a postawili mi takie pod uczelnią...
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum