Autor Wątek: Trans Am Bike Race 2018  (Przeczytany 70107 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Trans Am Bike Race 2018
« 7 Cze 2018, 14:14 »
Niech ktoś wytłumaczy laikowi (jednak jeżdżącemu na co dzień na rowerze z gps-em) jak można się aż tak bardzo zgubić na trasie jak TH, mając odbiornik gps z wgranym śladem? Żal kobity ;-P

Można.
Człowiek jak jest zmęczony to popełnia wiele błędów, które przy świeżym umyśle wydają się banalne, a ona jest już mocno zmęczona. Pisałem już, że miejsce gdzie zjechała ze śladu sprzyja takim wpadkom - wydaje się, że jedziemy główną drogą i od razu jest szybki zjazd. Jak się wtedy nie spojrzy na nawigację - to kapniemy się  800m niżej. No i jak się kapnęła - to zamiast wrócić tą samą drogą przycwaniakowała i myślała, że sobie skróci trasę do Wisdom bez zaliczania jeszcze raz tego podjazdu. Ale nie wzięła pod uwagę, że tam nie ma asfaltu i już zupełnie się pogubiła.

Różne są możliwości, mogła przecież też jej nawigacja zrobić wysiadkę itd., a używa tylko telefonu co jakiś czas na niego patrząc - to trudno ocenić.

Najdziwniejsze jest jednak to, że mimo iż jest 3 w nocy i pewnie w świetle latarki trudno jest się zorientować w terenie, ona zamiast iść spać od dwóch godzin kręci się w kółko w promieniu 1km.
To środek nocy, wysokość powyżej 1500m, więc jest pewnie koło 5 stopni. Jak nie ma ekwipunku noclegowego - to nie ma wyjścia, musi się ruszać, żeby jeszcze hipotermii nie złapać.

Ale wpadka gigantyczna, przebijająca znacznie to co zrobiła dwa lata temu Sarah Hammond, sumarycznie to na tym straci prawie całą dobę jazdy.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 7 Cze 2018, 14:52 »
Ale wpadka gigantyczna, przebijająca znacznie to co zrobiła dwa lata temu Sarah Hammond, sumarycznie to na tym straci prawie całą dobę jazdy.

Naniosłem tę "pomyłkę" na mapę - nieciekawie to wygląda
https://ridewithgps.com/routes/27728996

Jeszcze brakuje jej ok 12 km do śladu

Tutaj odcinek prawidłowy
https://ridewithgps.com/routes/27729056
« Ostatnia zmiana: 7 Cze 2018, 14:58 kawerna »
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Cze 2018, 15:11 »
Piąta doba jazdy skończona, Marzena ma przejechane 1125km, więc w czasie ostatniej doby przejechała tylko 177km.

W stosunku do planu na 27 dni traci więc już 120km, a nad planem na 30 dni ma ledwie 5km przewagi. Tak więc ostatni dzień dla Marzeny był pierwszym mocnym kryzysem na trasie, narzekała na duży upał. Rzeczywiście temperatury w prognozach były na poziomie 29-30'C, ale to w cieniu, więc na słońcu realne było koło 35'C. A przejeżdża teraz przez wysuszony rejon z małą ilością drzew i sporą ilością podjazdów, więc na takim długim, zupełnie odkrytym podjeździe słońce może zmasakrować. I takich terenów teraz będzie sporo, długie odkryte i bezleśnie płaskowyże.

Na dzisiejszy dzień układ trasy jest lepszy, więcej w dół niż w górę, więc dystans powinno się udać wyciągnąć większy. A tymczasem Alaina Beacall, która straciła 30h na naprawę roweru zaczyna odrabiać te straty i ma już 1026km, więc traci do Marzeny jedynie 100km, podczas, gdy wczoraj było to 164km. Ale dłuższy, przymusowy postój na naprawę roweru też pomógł się jej lepiej zregenerować, więc pewnie ten bonus większej świeżości jeszcze działał.

Offline Mężczyzna szafar

• Miasto: Dobrodzień
  • Na forum od: 22.06.2015
« 7 Cze 2018, 15:14 »

Naniosłem tę "pomyłkę" na mapę - nieciekawie to wygląda
https://ridewithgps.com/routes/27728996

Jeszcze brakuje jej ok 12 km do śladu

Tutaj odcinek prawidłowy
https://ridewithgps.com/routes/27729056

Tanja jest teraz na rozdrożu ( była tutaj dokladnie 6 godzin 45 minut temu) i stoi przed dylematem czy skręcić w prawo  i po 4 km dotrzeć do sladu czy w lewo  i po kilku godzinach dotrzeć w miejsce, w ktorym sie pomyliła
;

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 7 Cze 2018, 15:19 »
Cała moja praca czeka na jej wybór.
Pytanie - czy nie zostanie zdyskwalifikowana jak pójdzie w prawo?

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna szafar

« 7 Cze 2018, 15:22 »
Cała moja praca czeka na jej wybór.
Pytanie - czy nie zostanie zdyskwalifikowana jak pójdzie w prawo?
https://trackleaders.com/transam18i.php?name=Tanja_Hacker
;

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 7 Cze 2018, 15:27 »
Niesamowite jest to, jak można zdobyć sławę na cały świat tanim kosztem w ciągu jednej doby.

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 7 Cze 2018, 15:28 »
Jaki cały świat. Ile osób to oglądało? Miliony?
ps. to jak z tą dyskwalifikacją?

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 7 Cze 2018, 15:30 »
Najwyraźniej wraca po śladzie
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna szafar

« 7 Cze 2018, 15:36 »
Najwyraźniej wraca po śladzie
To ma conajmniej dobe straty.
Ale uczciwie podchodzi do tywalizacji.
Spadnie też na 3 miejsce wśrod Kobiet ,a jej strata do tych zawodniczek bedzie juz ogromna.
;

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 7 Cze 2018, 15:36 »
No cóż, miejsce, w którym się pomyliła widocznie nie bez przyczyny nosi nazwę Lost Trail Pass  :icon_mrgreen:
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 7 Cze 2018, 15:39 »
No to przed nią 80km do trasy i potem 36km po trasie vs 10km jakie by zostało gdyby pojechała w prawo.
Ciekawe czy napisze dlaczego tak wybrała - obawiała się dyskwalifikacji czy może miała serdecznie dość wszelkich eksperymentów i wolała zło znane od nieznanego?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Cze 2018, 15:49 »
No to przed nią 80km do trasy i potem 36km po trasie vs 10km jakie by zostało gdyby pojechała w prawo.
Ciekawe czy napisze dlaczego tak wybrała - obawiała się dyskwalifikacji czy może miała serdecznie dość wszelkich eksperymentów i wolała zło znane od nieznanego?

Raczej to drugie, bo przecież gdyby to pierwsze to zawróciłaby od razu i dawno już była. Straciłaby może ze 3h na zrobienie tego podjazdu, a tak to ma dobę w plecy. Chyba, że nie do końca wiemy jak sobie zdawała sprawę z reguł oraz jak wyglądały jej możliwości nawigacyjne w tym momencie, może zwyczajnie całkowicie się pogubiła.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 7 Cze 2018, 15:53 »
W każdym razie na pewno będzie miała co wspominać  ;D

Offline Mężczyzna Ricardo

• Na forum od: 25.05.2011
« 7 Cze 2018, 16:02 »
To jeszcze nie koniec, poczekajmy czy w Gibbonsville skręci w prawo do trasy czy w lewo.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum