Autor Wątek: Trans Am Bike Race 2018  (Przeczytany 70144 razy)

Monarch

• Gość
Odp: Trans Am Bike Race 2018
« 20 Cze 2018, 18:53 »
Marzena może jechać i 2 miesiące jak dla mnie byle tylko szczęśliwie dotarła do mety!
Nie bujaj głową w obłokach!

Ciekawe jak można przeskoczyć w prawie pracy 26 dni roboczych urlopu, zakładając, że Marzena na 100% wykorzystuje ów urlop.

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
« 20 Cze 2018, 19:10 »
Marzena może jechać i 2 miesiące jak dla mnie byle tylko szczęśliwie dotarła do mety!
Nie bujaj głową w obłokach!

Ciekawe jak można przeskoczyć w prawie pracy 26 dni roboczych urlopu, zakładając, że Marzena na 100% wykorzystuje ów urlop.
O matko, co za ton

Jest jeszcze coś takiego jak urlop bezpłatny, tak na marginesie...

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 20 Cze 2018, 19:13 »
26 dni to minimalny wymiar urlopu wypoczynkowego określony w Kodeksie pracy. Pracodawca może przyznać pracownikowi dłuższy urlop. Piszę to jako pracodawca, praktykujący takie zwyczaje  :icon_biggrin:  EOT

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 20 Cze 2018, 19:13 »
I urlop zaległy. Czyli można spokojnie mieć 2x26 dni

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 20 Cze 2018, 19:15 »
Aha, no i to jest 26 dni pracujących, czyli w praktyce wychodzi 5 tygodni.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Cze 2018, 19:20 »
Na każdy długim ultramaratonie (takim znacznie powyżej 1000 km) różnica pomiędzy jazdą turystyczną a ściganiem jest mało dostrzegalna. No bo jeżeli ktoś jedzie własnym tempem to ściga się czy jedzie turystycznie? Jeżeli ktoś chce przejechać taki maraton w jak najkrótszym czasie to ściga się czy jedzie turystycznie? Śmiem twierdzić, że większość startujących nie traktuje tego startu jako wyścigu.

No nie żartujmy.
Bardzo łatwo jest dostrzec tę różnicę. Jazda turystyczna - to czas na wszystko, zero presji czasu, chcesz to stajesz na godzinę w knajpie, chcesz to czekasz 5h aż przejdzie upał, chcesz to robisz dzień odpoczynku. A maraton to w skrócie jazda, jedzenie, spanie - i nic więcej

Dla większości jednak jest to wyścig z czasem, turystycznie to trzeba jechać maks 150km na dzień.

I otóż to, powyżej pewnej liczby km na dobę (ta liczba dla każdego jest różna w zależności od naszych możliwości) - nie ma mowy o turystyce. Zamiast tego jest forma zmagania z samym sobą i z czasem. Bo właśnie ultra szczególnie tak długie - to rzadko jest walka z rywalami, natomiast cały czas trzeba się zmagać ze sobą. By być w stanie zmusić organizm do kolejnego całego dnia na rowerze, gdy pogoda wcale tak nie zachęca.

A o urlopie bezpłatnym nie słyszałeś? ;)
Poza tym mnóstwo osób nie pracuje na umowy o pracę i takich osób limity urlopowe nie obowiązują.

Online Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 20 Cze 2018, 20:07 »

I otóż to, powyżej pewnej liczby km na dobę (ta liczba dla każdego jest różna w zależności od naszych możliwości) - nie ma mowy o turystyce. Zamiast tego jest forma zmagania z samym sobą i z czasem. Bo właśnie ultra szczególnie tak długie - to rzadko jest walka z rywalami, natomiast cały czas trzeba się zmagać ze sobą. By być w stanie zmusić organizm do kolejnego całego dnia na rowerze, gdy pogoda wcale tak nie zachęca.

Można by się spierać czy zmagania  ze swoimi słabościami i ograniczeniem a nie bezpośrednio  z rywalami to jeszcze wyścig ale w końcu na tym polega specyfika bardzo długich dystansów - pokonać trasę jak najszybciej często niezależnie od tego jak jadą konkurenci. Jednak to bardziej wyścig niż turystyka.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna mors

• 52.102km (17 lat) bez kapcia -dętka i opona Dębica
  • Miasto: południowe lubuskie
  • Na forum od: 04.04.2014
    • Mój "Głos spod lodu" (bikestats)
« 20 Cze 2018, 21:59 »
A przed Marzeną jeszcze prawie 500km tego Kansas  :(
NB jak popatrzyłem na ten stan przez Google Street View to się przestałem czemukolwiek dziwić.
Nie zasnąć, albo chociaż nie zamyślić się głęboko, za kółkiem w takich warunkach to cud.
Z daleka patrząc miejsce wydaje mi się okropne.

Miejsce to jedno, ale owi kierowcy też są jacyś nie teges - aktualnie w moich rejonach stacjonują żołnierze z Kansas (a wcześniej z Colorado) i wypadków jest co nie miara, to już idzie w dziesiątki. Jak się zbliżają, to w miarę możliwości uciekam w las.  :)

PS.
w końcówce TCR też potrafi przysmarzyć.
;)
Wilk: "kreujesz się niemal na Yeti, na co trochę osób się nabiera"

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 20 Cze 2018, 23:13 »
Jeżeli mówisz o tych popaprańcach z Żagania - to zaiste masz rację. Jeżdżę A4 może z 6 razy w miesiącu, a wypadków z US Army widziałem już 4.

Offline Mężczyzna rattus norvegicus

• Po co mi fatbike? Dowolny rower i ja to fatbike ;)
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 19.02.2018
« 21 Cze 2018, 01:31 »
Fajnie by było, gdyby Newton Bike Shop zrobił z Marzeną live'a. Jest już stamtąd niedaleko, parę mil dosłownie...

« 21 Cze 2018, 02:41 »
Okazało się, że sklep zamknięty :( Z tego, co się zorientowałem, właściciele chyba pojechali odwiedzić najbardziej poszkodowanego uczestnika TABR. Trochę szkoda, że przy okazji uniemożliwili regenerację niektórym zawodnikom. Nie do końca to rozumiem.

Offline Kobieta magfa

• Miasto: Poznań, najlepsza dzielnica
  • Na forum od: 14.07.2009
« 21 Cze 2018, 09:20 »
Wygląda, że jednak Marzena spi w Newton...
"Iwo [18:50]:   to się nazywa dorosłość
Księgowy [18:53]:   że się odechciewa?
yoshko [18:55]:   tak, masz wybór, i najprostsze jest nicnierobienie :)"

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 21 Cze 2018, 09:30 »
Okazało się, że sklep zamknięty :( Z tego, co się zorientowałem, właściciele chyba pojechali odwiedzić najbardziej poszkodowanego uczestnika TABR. Trochę szkoda, że przy okazji uniemożliwili regenerację niektórym zawodnikom. Nie do końca to rozumiem.

To nie tak. Dopiero tersz znalazłem informację, ze od tego roku sklep oferuje obsługę 24h zawodnikom TransAm tylko przez 7dni od czasu przyjazdu pierwszego. Poza tym wspierają ich w godzinach pracy. Oni robią to charytatywnie, więc trzeba ich zrozumieć, utrzymanie otwartego sklepu przez 24h przez cały okres gdy jadą wszyscy zawodnicy jest dla nich za dużym obciążeniem, to prywatny sklep, z paroma pracownikami, dlatego zrozumiale, ze od tego roku zdecydowali się obsługiwać 24h tylko tę część wyscigu gdzie jest najwiecej ludzi,choć dla Marzeny dość przykre, bo się tego nie spodziewała.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 21 Cze 2018, 09:38 »
No ale ten tydzień "po" jeszcze nie upłynął.

Wygląda, że jednak Marzena spi w Newton...

Jest więc szansa, że zobaczymy ją w sklepie.

« 21 Cze 2018, 10:01 »

Jest więc szansa, że zobaczymy ją w sklepie.
[/quote]

No, nie wiem... jeśli sklep czynny dopiero od 10.00, to nie sądzę, żeby Marzena miała tyle czasu. Chyba, że jej rowerowi coś poważnie dolega.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum