Autor Wątek: Trans Am Bike Race 2018  (Przeczytany 73764 razy)

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Odp: Trans Am Bike Race 2018
« 22 Cze 2018, 11:30 »
Na filmiku Marzena świetnie wygląda. Podziwiam hart ducha i ciągle trzymam kciuki.

Offline Mężczyzna rattus norvegicus

• Po co mi fatbike? Dowolny rower i ja to fatbike ;)
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 19.02.2018
« 22 Cze 2018, 11:43 »
Następny świetny wpis Marcela Grabera z TABR-owego fejsa:

Marcel Graber
18 godz.
Thank you for worring about the race results.

As I wrote earlier, Dave Lewis and I wanted to test, if a Velomobile can go through this race. There were a lot of people who said... Impossible. The heat in Kansas, the hills in Kentucky and Virginia are to hard for this kind of HPV. (It was hard, and I trained for this event over 10 000 miles only this year and a lot of climbs, some of them are in Strava)

I personally was extremly surprised about the result (I expected around 21 to 25 days and booked my return flight to the 2th of july)

Dave and I wanted to show the world, how cool this HPVs are. It is so relaxing, nothing hurts, you are save from rain etc. Perhaps one day, there are some other racers, which want to try this. Go for it.... This Jelly Beans looks funny but it makes so much fun to get 35 miles/h with less effort
Also I never had any issues with close cars and dogs

Please, and this is my really whish, let the race go on. Nathan Jones and his team do a awesome job. Let the race run, have fun to watch it, support the racers, be nice and positive.

I did not take me out of the race, but Peter Andersen is in my eyes as much a winner, as I am.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 22 Cze 2018, 11:53 »
" It was hard, and I trained for this event over 10 000 miles only this year and a lot of climbs, some of them are in Strava."

Czyli wygrał bo był dobry a rower mu nie przeszkadzał.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 22 Cze 2018, 12:03 »
Czytam te Wasze wpisy na temat sklepu w Newton i po prostu nie wierzę. Facet wydawał mi się na początku kultowym luzakiem, ale czerwone światełko zapaliło mi się, gdy postanowił odwiedzić tego gościa potrąconego przez samochód, będącego w ciężkim stanie. Po co? I jeszcze to selfie... W sumie, jakoś mnie to nie zaskoczyło. Ech, ten Kansas jawi mi się jako naprawdę nudne i nieprzyjemnie miejsce.

Rzeczywiście sumarycznie to gość wygląda na takiego uqwielbiającego brylować na filmikach i eksponować przede wszystkim własną osobę. Z jednej strony luzak, a z drugiej jednak prymityw, co widać po jego języku na tych filmikach, na Instagramie jego profil nazywa się "pedalfucker"...

I jak coś mu nie podpasowało - to jednak ten prymitywizm z niego wypłynął.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 22 Cze 2018, 12:28 »
Trzeba było ograniczyć się np. do godzin otwarcia sklepu lub nieznacznie je rozszerzyć i trąbić o tym głośno, jeśli nie mogli sobie pozwolić na ciągłe czuwanie (bo przecież nie siedzieli w sklepie 24h, tylko przyjeżdżali jak zawodnik dojeżdżał na miejsce) przez cały wyścig.

Łatwo sobie produkować takie teorie. Cała ta pomoc - to tylko i wyłącznie ich dobra wola, to nie jest jakiś oficjalny punkt postojowy wyścigu, robią i tak naprawdę dużo, więc pisanie jakiegoś roszczeniowego posta przez tego znajomego Marzeny - to też było nieładne zagranie, no i tak jak napisała Hindiana - dorabianie jej gęby, bo dla większości ludzi to wyglądało tak jakby ona to pisała i ona miała pretensje.

Ogólna zasada samowystarczalności na takich wyścigach jest taka, że nie wolno korzystać z mediów społecznościowych dla ułatwiania sobie jazdy, to jest uznawane za niedozwoloną pomoc i jest to ujęte w regulaminie TABR:
Utilizing any form of social media for help (ie. conjure ‘trail magic’) is also forbidden.
https://transambikerace.com/rules/

To oczywiście w żaden sposób nie usprawiedliwia chamskiego ataku na Marzenę, ale też nie wolno od gościa wymagać, że ma obowiązek obsługiwać wszystkich zawodników, a jak nie obsługuje - to pisać posty z pretensjami. Cała pomoc i jej zakres - to tylko i wyłącznie jego dobra wola, jak i wielu takich punktów wspierających zawodników na trasie, bo ten nie jest bynajmniej jedynym.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 22 Cze 2018, 12:56 »
Trzeba było ograniczyć się np. do godzin otwarcia sklepu lub nieznacznie je rozszerzyć i trąbić o tym głośno, jeśli nie mogli sobie pozwolić na ciągłe czuwanie (bo przecież nie siedzieli w sklepie 24h, tylko przyjeżdżali jak zawodnik dojeżdżał na miejsce) przez cały wyścig.

Łatwo sobie produkować takie teorie. Cała ta pomoc - to tylko i wyłącznie ich dobra wola, to nie jest jakiś oficjalny punkt postojowy wyścigu, robią i tak naprawdę dużo, więc pisanie jakiegoś roszczeniowego posta przez tego znajomego Marzeny - to też było nieładne zagranie...

... nie wolno od gościa wymagać, że ma obowiązek obsługiwać wszystkich zawodników, a jak nie obsługuje - to pisać posty z pretensjami. Cała pomoc i jej zakres - to tylko i wyłącznie jego dobra wola, jak i wielu takich punktów wspierających zawodników na trasie, bo ten nie jest bynajmniej jedynym.

Jak zaczniesz czytać dokładniej i odnosić się do całości wypowiedzi, to będzie więcej sensu w tym co piszesz, bo teraz mamy komentarz zupełnie nietrafiony. Tak to jest, jak za komentowanie się biorą osoby nie rozumiejące tekstu, który czytają  :D

Spróbuj jeszcze raz  ;)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 22 Cze 2018, 13:07 »
Wrzucam kilka wcześniejszych wpisów Marzeny.
/.../

Dzięki!

###

Można też nie jechać po ludziach - 3cich, nieobecnych.
/Taka dygresja, gdyby ktoś sądził, takiej możliwości nie ma lub jechać to mus./

Kiedy zoczyłem ten wpis na czerwonym tle na fejsie, który wspominacie [M. jest, sklep zamknięty, was nie ma, teraz je piccę, w końcu się do niej pofatygujcie, plis], padłem (z zażenowania).
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 22 Cze 2018, 13:55 »
Jak zaczniesz czytać dokładniej i odnosić się do całości wypowiedzi, to będzie więcej sensu w tym co piszesz, bo teraz mamy komentarz zupełnie nietrafiony. Tak to jest, jak za komentowanie się biorą osoby nie rozumiejące tekstu, który czytają  :D
Spróbuj jeszcze raz  ;)

Zrozumiałem dokładnie, mędrkujesz w jaki sposób gościu ma obsługiwać zawodników i dajesz mu "złote rady" zza komputera. Rady które nic kosztują, podczas gdy to on jego pracownicy muszą siedzieć całe noce w tym sklepie i obsługiwać zawodników. On akurat jest w tej mierze 100% czysty - jasno opisał kiedy oferuje pomoc uczestnikom i umieścił to na stronie sklepu, błąd osób które założyły, że będzie tak samo jak w innych latach. Gdyby nie ten chamski popis - to nie byłoby żadnej sprawy.

Kiedy zoczyłem ten wpis na czerwonym tle na fejsie, który wspominacie [M. jest, sklep zamknięty, was nie ma, teraz je piccę, w końcu się do niej pofatygujcie, plis], padłem (z zażenowania).

No właśnie ta forma tego posta była bardzo kiepska, też mnie zażenowała i pewnie ona tak wkurzyła właściciela sklepu. W skrócie "jaśnie pani przyjechała, je pizzę, więc otwierajcie ten sklep bo ona czeka". Nie pomyślał ktoś i wbrew intencjom zamiast pomocy sprowokował atak na Marzenę.

Offline Mężczyzna Ricardo

• Na forum od: 25.05.2011
« 22 Cze 2018, 14:19 »
Aktualne warunki na trasie. Droga pod wodą.

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 22 Cze 2018, 14:53 »
Kojarzycie co jest z Genevieve Arcand? Od 20 h siedzi w Newton czy jej się tracker rozładował?

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 22 Cze 2018, 14:58 »
No to grubo, rzeczywiście widać ze zdjęć osób, które teraz jadą przez Apallachy, że leje tam równo. Ale tutaj to już totalne bajoro, ciekawe jak z możliwością objeżdżania czegoś takiego

Kojarzycie co jest z Genevieve Arcand? Od 20 h siedzi w Newton czy jej się tracker rozładował?

Myślę, że przyjechała w miarę wcześnie i zdecydowała się zrobić dłuższą regenerację i rano ruszy dalej. Jest też możliwość, że rozważa wycof.

Offline Mężczyzna rattus norvegicus

• Po co mi fatbike? Dowolny rower i ja to fatbike ;)
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 19.02.2018
« 22 Cze 2018, 15:42 »
No i dobrze, że mydelniczki dotarły już do mety, bo w tej powodzi byłyby równie nieprzydatne, co rowery klasyczne. Czy orgowie TABR przewidzieli możliwość korzystania z rowerów wodnych?!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 22 Cze 2018, 16:12 »
Okrągła data - 20 dni na trasie minęło. W tym czasie Marzena przejechała 4229km, w czasie ostatniej doby całkiem przyzwoicie - 238km. Do wyniku na 30 dni brakuje 251km, nad wynikiem 200km/dzień ma przewagę 229km.

W te 20 dni Marzena osiągnęła dobową średnią 211,5km, więc widać, że wyniku to już z tego nie będzie, nie da rady złamać tej granicy 30 dni, czyli takiej symbolicznej granicy pomiędzy sportowym a turystycznym podejściem do maratonu, a do planowanych 27 dni to już bardzo daleko.

Ale wynik to już dawno zszedł na dalszy plan w tym przypadku - ten maraton to przede wszystkim wielka przygoda z której Marzena czerpie całymi garściami. I nie są już specjalnie ważne te kilometry - liczą się przeżycia i dobra zabawa na trasie, a także całkowicie nowe doznania, nowy, jakże różny od Europy kraj z jego wszystkimi plusami i minusami. A właśnie jadąc bardziej komfortowo - z długimi noclegami, z długimi postojami w trakcie dnia można tej przygody dużo lepiej posmakować. Bo wiem z własnego doświadczenia, że jadąc na maksa i wykręcając niezły wynik - płacimy za to dużym wyczerpaniem i innym podejściem do trasy. Wiele przelatuje nocami, w wielu momentach żmudnie tylko odliczamy kilometry, a czasu na "smakowanie" tej przygody sporo mniej bo liczy się rowerowa efektywność.

No i dobrze, że mydelniczki dotarły już do mety, bo w tej powodzi byłyby równie nieprzydatne, co rowery klasyczne.

Skąd wiesz, może ta karbonowa skorupa to by się unosiła na wodzie, tylko wiosło - i jedziemy  ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 22 Cze 2018, 20:23 »
Niezła kiszka, podobno prom na Ohio zamykają 1 lipca jeśli nie znajdą się dodatkowe fundusze. Marzena jeszcze się wyrobi (ma 800km), ale kilka osób sporo za nią już nie. A żeby to objechać trzeba spory objazd robić, no i też zmienia warunki wyścigu, bo ten prom miał pewien wpływ na strategię jazdy, choć to dotyczy tych najszybszych.

Myślę, że przyjechała w miarę wcześnie i zdecydowała się zrobić dłuższą regenerację i rano ruszy dalej. Jest też możliwość, że rozważa wycof.

No i trafiłem z tą drugą opcją, Genevieve się wycofała w Newton

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum