Autor Wątek: 4 stolice - Praga- Wiedeń - Bratysława - Budapeszt (lipiec/sierpień)  (Przeczytany 1426 razy)

Offline Mężczyzna Sylar369

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 20.01.2018
Witam wszystkich!

Na początek kilka słów o mnie. Mam na imię Adam i na co dzień studiuje. Mam 23 lata a na rowerze jeżdżę od 6 lat. Moje doświadczenie rowerowo-podróżnicze jeszcze nie jest za bogate, ale ciągle je poszerzam. Odwiedziłem już Poznań i Wrocław, a w zeszłym roku przejechałem południową granicę Polski w dwutygodniowej wycieczce, która posiadała górskie wyzwania i niesamowite widoki.

Tym razem chcę zorganizować trochę inną podróż, która nastawiona będzie głównie na zwiedzaniu miast. Mam plan wystartować spod południowej granicy, a obowiązkowe przystanki to Praga, Brno, Wiedeń, Bratysława, Budapeszt, Koszyce. Prototyp trasy mam już w głowie, ale mogę ją zmodyfikować – po prostu jestem gotowy na kompromisy.

•   Termin w jakim chciałbym zorganizować podróż to lipiec/sierpień.
•   Długość trasy: 1300-1500km.
•   Dzienny dystans: zależy od profilu trasy 120-150km.
•   Nawierzchnia: tylko asfalt.
•   Posiłki i gastronomia: w własnym zakresie (ja proponuje zwykłe sklepy).
•   Noclegi: hostele. Ogólnie chodzi o to, żeby zorganizować wyjazd po kosztach – na studencką kieszeń. W niektórych miastach chciałbym zatrzymać się na dłużej (Wiedeń, Budapeszt).

Z swojej strony zapewniam przyjazną atmosferę, otwartość na nowe znajomości podczas całej wyprawy, dobry humor. Czego oczekuje: sympatycznego towarzystwa, rozmowy która zapełni ciszę i pomocy, jeżeli będzie ona konieczna. Odbyłem już jedną samotną wyprawę i wiem, że najgorsze co w niej było to właśnie brak towarzysza.
W wypadku pytań więcej informacji udzielę na priv.

Offline Kobieta Magda98

• Miasto: Kutno
  • Na forum od: 10.11.2016

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
Mam plan wystartować spod południowej granicy, a obowiązkowe przystanki to Praga, Brno, Wiedeń, Bratysława, Budapeszt, Koszyce.

Z Bratysławy do Wiednia prowadzi fajny szlak i wyjazd jest intuicyjny bo wzdłuż rzeki więc nie ma co sę rozpisywać. Do Budapesztu też można dotrzeć wzdłuż  Dunaju.
Brno jest przyjaznym miastem więc także problemów nie widzę.
Najgorzej jest z Pragą bo ruch w okół niej jest autostradowy a i drogi takowe. Będziesz bardzo się męczył. Proponuje zakupić mapę cyklotras które wyprowadzą Cię kanałami.
O Koszycach nic nie wiem.
« Ostatnia zmiana: 2 Kwi 2018, 08:36 robertrobert1 »

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
O Koszycach nic nie wiem

Rowerowałem tam kilka lat temu i myślę, że

jest przyjazny miastem więc także problemów nie widzę.

Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Jacek Woźny

• Miasto: Legnica
  • Na forum od: 10.05.2018
Bardzo fajny pomysł na trasę. Jechałem Wrocław - Brno - Bratysława - Budapeszt - Balaton (do okoła) - Bratysława - Brno - Wrocław. Polecam kemping Złote Piaski na obrzeżach Bratysławy. Z niego można w stonę Komarna od razu pojechać.
Trasę Bratysława-Wiedeń wzdłuż Dunaju jechałem przy okazji innego wyjazdu. Fajna na rodzinny wypad, szczególnie jak chce się pozwiedzać na spokojnie miasteczka po obu stronach Dunaju.

Jak jakieś pytania, to chętnie pomogę.

Offline Mężczyzna darekw

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 26.03.2013
Przejeżdżałem przez Pragę kilkukrotnie w ciągu ostatnich 20 lat  (ostatnio dwa lata temu) i żadnych problemów nie miałem ze zwykłymi drogami. Jest ich sporo po każdej stronie miasta.

Offline Mężczyzna Sylar369

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 20.01.2018
Dzięki wszystkim za cenne rady ;) Wezmę je pod uwagę.

Zaznaczam, że ciągle poszukuje chętnej osoby do towarzystwa, bo niestety kolega się wycofał... I skłaniam się coraz bardziej, żeby zamienić nocowanie w hostelach na namioty. Jeśli jest ktoś chętny, zapraszam na priv :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum