Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
24 Lis 2024, 14:12
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Odzież i obuwie rowerowe
»
Jakie obuwie do spd?
Strony: [
1
]
2
3
4
5
...
8
Następna >>
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Jakie obuwie do spd? (Przeczytany 9378 razy)
LordRuthven
Miasto: Warszawa
Na forum od: 12.01.2010
Jakie obuwie do spd?
«
13 Lut 2010, 13:42 »
Witam,
Przymierzam się do zakupu butów spd. Chciałbym wybrać coś marki sidi - eagle lub giau, ale ktoś mi odradza, mówiąc, że w przypadku sidi płaci się za markę i nic więcej.
Co o tym sądzicie? Czy sidi warte są swojej ceny? Dodam, że wygląd również jest dla mnie ważny.
Daniel
turysta licznikowy
Miasto: Augsburg
Na forum od: 16.03.2009
Jakie obuwie do spd?
«
13 Lut 2010, 14:14 »
Powiedz, do czego Ci te buty potrzebne, bo do turystyki chyba takich butów nie warto kupować.
Wracam do jeżdżenia.
LordRuthven
Jakie obuwie do spd?
«
13 Lut 2010, 14:16 »
Nie do turystyki raczej. Mimo wszystko w ciągu roku będę miał jedną, dwie wyprawy (krótkie tygodniowe), a więcej jeździł będę w okolicach domu, czysto sportowo.
Dlaczego takich butów do turystyki nie warto kupować? (oprócz tego, że nie są super wygodne do chodzenia).
Daniel
turysta licznikowy
Jakie obuwie do spd?
«
13 Lut 2010, 14:20 »
Bo jednak but mocno sportowy jest zazwyczaj mniej wygodny na długich, wielodniowych wyjazdach, a jego większa sztywność, czy dopasowanie niezbyt liczą się tam, gdzie niezbyt istotne jest tych kilka - kilkanaście minut.
Chyba, że mierzyłeś taki but, jest wygodny i wiesz, że mimo jego teoretycznie mniejszej wygody, dla Ciebie jest odpowiedni. Takie sytuacje też się zdarzają.
Wracam do jeżdżenia.
LordRuthven
Jakie obuwie do spd?
«
13 Lut 2010, 14:22 »
No właśnie jeszcze nie mierzyłem, ale muszę coś kupić, bo mam teraz noski, które muszę wymienić: albo na zwyczajne platformy, albo na spd. Słyszałem, że spd lepsze, pomagają wydajniej pedałować itd.
skolioza
Miasto: kraków
Na forum od: 01.04.2009
Jakie obuwie do spd?
«
13 Lut 2010, 14:42 »
mała szansa jest na wygodę w butach do ścigania....
jeździłem w dwóch modelach Sidi, teraz mam Diadory i po maratonie zawsze doskwierało mi "otępienie" podbicia - but jest nie tylko sztywny w podeszwie, ale przede wszystkim na podbiciu właśnie (efektywność ciągnięcia stopą w górę) Poza tym buty ściganckie są węższe, bardziej dopasowane, nierzadko palce są ściśnięte (może nie tak jak w butach wspinaczkowych
ale do komfortu im daleko) Jeśli do tego dodasz dyskomfort przy chodzeniu (sztywna podeszwa która bardziej "kwadratowo" przechodzi z pięty na palce, także bardziej śliska IMO od turystycznej) to chyba wszystko będzie jasne.... Uniwersalnych butów niestety nie ma
www.RetroMTB.pl
RetroMTB na Facebooku
www.Skolioza.RowerPower.org
Symfonian
Dominik
Miasto: Piekary Śląskie
Na forum od: 18.05.2009
Jakie obuwie do spd?
«
13 Lut 2010, 15:37 »
a ja w butach spd przejechałem ponad 3tys km, nie wziąłem ze sobą żadnych innych, dlatego w nich chodziłem normalnie po mieście, zdecydowanie polecam na wyprawy spdki. Moje buty to shimano M086, ogólnie shimano robi buty bardziej wygodne ale przez to mniej sztywne takie bardziej "lacie"
Daniel
turysta licznikowy
Jakie obuwie do spd?
«
13 Lut 2010, 16:16 »
Ja korzystam z Specialized Sport MTB. Też bardzo fajne, wygodne, a stopę trzymają nieźle.
Wracam do jeżdżenia.
kokop
Miasto: Chard
Na forum od: 11.01.2010
Jakie obuwie do spd?
«
14 Lut 2010, 00:42 »
Ja tak jak Symfonian mam buciki M086 i powiem że są wygodne. Do jechania. Jednak do łażenia to absolutna porażka jak dla mnie. Tak wycieczkowo to śmigam w butach NB do biegania w terenie, ale przerobionych na SPD
Są super w tym wydaniu. Mam jeszcze jakieś X-y (nie wiem co to za firma i czy wogóle jakaś firma)
Które też są niezłe ale na lato to odpadną na 100%. W cienkiej skarpetce zimą jest w nich OK.
Myślę że dobrym połączeniem będzie M086 i jakiś zwykły do łażenia na postojach mieć na zmianę.
Co do wydajnego pedałowania. Tam gdzie się jedzie rozglądać to cudów nie ma. Tak mi się zdaje.
Jednak to jest męczące to tzw wydajne pedałowanie. A na wycieczce to przecież nie wyczynowo. No chyba że ktoś chce ponad 30 sobie średnie robić. Wtedy niech na jakiś Tour de France leci, tam się wyszaleje
Dobrze że wyrabia odruchy i jak już ktoś jeździł dużo w SPD to zwyczajnie nie lubi jeździć (albo i już nie umie nawet) na zwykłych platformach, odruchowo podnosi się nogę np. Troszkę to poprawia prędkość bez męczenia.
Kleine Fiech ach Scheiße machen.
woody
Gość
Jakie obuwie do spd?
«
14 Lut 2010, 02:25 »
J mam 086 do szoski( wersja szosowa) i 075 MTB i obie sa idealne
kup sobie 076 najtansze z nich bedziesz zadowolony chyba ze wolisz z klamra to 086
LordRuthven
Jakie obuwie do spd?
«
14 Lut 2010, 16:38 »
No dobra, a co z marką Sidi?
Symfonian
Dominik
Miasto: Piekary Śląskie
Na forum od: 18.05.2009
Jakie obuwie do spd?
«
14 Lut 2010, 16:53 »
Sidi bije shimano na łeb jak masz kase to kupuj
Ale uważam że jak nie będziesz startować w zawodach to shimano wystarczą, reszte kasy lepiej na co innego wydać.
LordRuthven
Jakie obuwie do spd?
«
14 Lut 2010, 16:55 »
Kasę mam. Z jednej strony nie planowałem podróżowania, a jednak ... Może z wyścigami będzie tak samo
Mimo wszystko chciałbym produkt z wyższej półki.
aard
Miasto: Wiedeń
Na forum od: 15.08.2007
Jakie obuwie do spd?
«
14 Lut 2010, 23:08 »
Cytat: "LordRuthven"
mam teraz noski, które muszę wymienić
Dlaczego "musisz wymienić" noski?
A co do butów SPD, to marka nieważna, ważna wygoda. Kupuj te, w których się przespacerujesz i polubisz. Nie przypuszczam, żeby to były akurat SIDI, ale różne dziwne rzeczy się na świecie zdarzają
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p
woody
Gość
Jakie obuwie do spd?
«
14 Lut 2010, 23:40 »
shiomano szersze= wygodniejsze. Sidi ciasne bardziej wyczynowe.
Drukuj
Strony: [
1
]
2
3
4
5
...
8
Następna >>
Do góry