Autor Wątek: Jakie obuwie do spd?  (Przeczytany 9369 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: Jakie obuwie do spd?
« 24 Wrz 2012, 13:41 »
w prawym mam dość mocno spięte, w lewym lżej, bo na lewej nodze się zawsze podpieram.

Pojeździłem trochę, i muszę przyznać, że nawet fajne toto. Obawiam się tylko o kolana i dyskomfort przy dłuższych dystansach z racji na wbijający się blok/sztywny but.

I przy jakiejś kontuzji, odpada możliwość pedałowania środkiem stopy, samymi palcami czy piętą. regulacja na butach/bloku jest jednak bardzo ograniczona.

Fajnie się za to skacze  :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 24 Wrz 2012, 14:08 »
I przy jakiejś kontuzji, odpada możliwość pedałowania środkiem stopy, samymi palcami czy piętą. regulacja na butach/bloku jest jednak bardzo ograniczona.
Mi raz wysiadły kolana na dłuższym (wg mnie :)) dystansie. W pewnym momencie po prostu straciłam "władzę" i czucie w nogach od kolan w dół. Mogłabym odkroić sobie stopy i bym nic nie poczuła...
Dzięki temu, że miałam spdy, mogłam jechać, ciągnąc te zdrętwiałe stopy do góry - żółwim tempem, ale jednak. Bez spdów byłoby to niemożliwe. A tak poćwiczyłam trochę mięsnie ud :P W pierwszym miasteczku po drodze zrobiłam sobie godzinną przerwę i problem zniknął tak nagle, jak się pojawił.

O kontuzję samej stopy chyba trudniej w spdach niż w normalnych butach... A samymi palcami też można pedałować - ja jechałam tak np. po tragicznej kamienistej drodze na Islandii, gdzie co kilka metrów traciłam równowagę. Jeden but miałam wpięty, drugi nie.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 24 Wrz 2012, 14:47 »
pytam o regulacje, bo od tego zależy jak szybko się wypniesz  w razie a także czy odczujesz ciągnięcie do góry w czasie jazdy.
Poza tym po założeniu spd trzeba troszkę podnieść siodełko, bo stopa jest trochę wyżej co może powodować dyskomfort dla kolan.
Np. jak mam buty spd letnie i zimowe spd to przy zimowych muszę zmienić położenie siodełka, podobnie jak mam sandały bez spd to mam za wysoko itd.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 26 Wrz 2012, 12:54 »
czułem że ciągnę ;) wczoraj zrobiłem mały sprawdzian na podjeździe na kopiec (11%) który bardzo dobrze znam. nie zauważyłem różnicy w prędkości ani zmęczeniu. tzn wytyrałem się jak zwykle na maxa, a wcale szybciej nie jechałem mimo że ciągnąłem, pchałem i Bóg wie co jeszcze z tymi pedałami robiłem ;)

Mi raz wysiadły kolana na dłuższym (wg mnie :)) dystansie. W pewnym momencie po prostu straciłam "władzę" i czucie w nogach od kolan w dół. Mogłabym odkroić sobie stopy i bym nic nie poczuła...
Dzięki temu, że miałam spdy, mogłam jechać, ciągnąc te zdrętwiałe stopy do góry - żółwim tempem, ale jednak. Bez spdów byłoby to niemożliwe. A tak poćwiczyłam trochę mięsnie ud :P W pierwszym miasteczku po drodze zrobiłam sobie godzinną przerwę i problem zniknął tak nagle, jak się pojawił.

O kontuzję samej stopy chyba trudniej w spdach niż w normalnych butach... A samymi palcami też można pedałować - ja jechałam tak np. po tragicznej kamienistej drodze na Islandii, gdzie co kilka metrów traciłam równowagę. Jeden but miałam wpięty, drugi nie.

ciekaw jestem jakbyś pedałowała jakby Ci achilles wysiadł... ;) próbowałem piętą pedałować na spd'ach i jest tragicznie...
z drugiej strony, może jak się ustawi spd'y dobrze, to nic nie wysiądzie :P

Właśnie oddałem buty do decathlonu, i objeździłem kilka sklepów w Krakowie żeby jakieś inne przymierzyć/kupić. Nie było rozmiarów :P może by jednak zostać przy tych decathlonowych... na necie żadnego info o nich nie mogę znaleźć zbytnio :/

Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 26 Wrz 2012, 13:58 »
Nie wiem czy mówisz o tym samym, ale mi SPD robi taką dodatkową zaletę, że mogę pedał pchać i ciągnąć a na podjazdach mogę zmieniać sposób pedałowania na zmianę po to, aby odpowiednie partie mięśni na chwilę odpoczywały.

SPD mi nie przydają się do tego, aby prędkość była znacząco większa. Zmęczenie to samo, ale za to wydłuża mi się czas podjazdu, bo rozkładam obciążenie na różne mięśnie, których bez SPD bym po prostu nie użył.

Generalnie uważam, że pod górkę SPD dają mi sporo do wytrzymałości.

"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 26 Wrz 2012, 18:05 »
Nie jeżdżę w SPD, więc nie będę się wtrącał, ale proszę nie łudzić się, że  przyrost mocy ( 10%jak niektórzy piszą ), poprawi osiągi w dłuższym okresie czasowym (energia).
W perspektywie całego dnia jazdy, bilans energetyczny będzie taki sam. :D   

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum