Autor Wątek: Jakie obuwie do spd?  (Przeczytany 9373 razy)

Offline LordRuthven

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 12.01.2010
Jakie obuwie do spd?
« 18 Lut 2010, 20:29 »
No tak, widać, że jest lepsza wentylacja... Zastanawiają mnie te specializedy....

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Jakie obuwie do spd?
« 18 Lut 2010, 21:51 »
Korzystam z niższego modelu (sport MTB) i nie narzekam na nie. Nic się nie pruje, lekko popękało wykończenie na paskach od rzepów, ale jest to prawie niewidoczne. Wiadomo, nieco starła się podeszwa, ale nie jest to niepokojące. Gdybym miał znowu wybierać, kupiłbym je znowu, w mojej ocenie są lepiej wykonane od shimano, jakoś bardziej budzą zaufanie.
Wracam do jeżdżenia.

woody

• Gość
Jakie obuwie do spd?
« 18 Lut 2010, 22:15 »
jA  jeżdże na shimano 075 i też nie narzekam . Zima czy lato i nawet śladu na nich nie ma.

Offline peptek

• Miasto: Włocławek
  • Na forum od: 04.01.2008
    • http://nakole.pl.tl
Jakie obuwie do spd?
« 27 Lut 2010, 15:04 »
Poszukuję użytkowników butów SIDI i ich opinii i podpowiedzi. Muszę zmienić buty i będą to SIDI ale mam pewne wątpliwości. Pierwsza to rozmiar. Cywilne buty mam 43. Buty SHIMANO używam teraz i są rozmiaru 44 z wkładką 28 cm. Z tego co się naczytałem to SIDI mają zaniżoną rozmiarówkę i odpowiednim numerem do moich obecnych butów był by nr 45. Czy to prawda, czy może to ktoś potwierdzić lub coś dodać od siebie?.
Druga wątpliwość to model. Mają to być buty pod SPD i raczej na teren czyli MTB z możliwością wykorzystania w szosówce również SPD więc jak widać bloki założę SPD. Rozważam model EAGLE, DOMINATOR, DRAGON, SPIDER. Zaznaczam że buty będą używane w MTB ale mniej w zawodach a w dużej mierze w turystyce rowerowej więc często trzeba pochodzić troszkę po asfalcie i innych podłożach miejsko-wiejskich. Jaki rozmiar i model (musi być firma SIDI gdyż takie oferuje mi darczyńca ) zatem polecił by ktoś, kto ma w tym temacie wiedzę. Mogą być inne niż te, które wymieniłem ale SIDI.
Dodam, że w swoich SHIMANKACH SH M070 http://cgi.ebay.pl/Chaussures-VTT-SHIMANO-SH-M070-p-40-Neuves-60_W0QQitemZ230407385634QQcmdZViewItemQQssPageNameZRSS:B:SILF:PL:101 przejeździłem 4 sezony i ok 30 000km i były przeokropnie wygodne więc chciałbym aby nowe były też fajne. Z góry dziękuję za opinie

Offline LordRuthven

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 12.01.2010
Jakie obuwie do spd?
« 27 Lut 2010, 15:10 »
Przymierzałem wczoraj sidi giau w rozmiarze 43,5 oraz sidi eagle w rozmiarze 43.
Te drugie po założeniu odrobinę uwierały mnie klamrą, ale w tych pierwszych po oparciu stopy na palcach pięta w bucie szła trochę do góry, a tak chyba nie powinno być. Zakładam więc, że dla mnie odpowiednim rozmiarem byłby 43 (zwyczajne buty noszę w rozmiarze 42). Shimano przymierzałem 43 i były dobre. Jestem przekonany, że gdybym założył 44, byłyby za duże, więc nie do końca potwierdziłbym to, że potrzebujesz butów większych o dwa rozmiary. Z drugiej strony z spd jest tak, że trzeba po prostu założyć na stopę.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: Jakie obuwie do spd?
« 17 Wrz 2012, 13:49 »
na co zwracać uwagę kupując buty do spd?
rozglądam się za jakimiś szosowymi butami i nie mam pojęcia na co patrzeć poza kolorem...  ::)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 17 Wrz 2012, 14:00 »
Przymierz :) Na mnie większość była zdecydowanie za szeroka, a te buty mają dobrze trzymać stopę. Z tego samego powodu dobra jest wg mnie klamra (a nie tylko rzepy).
Poza tym podeszwa powinna być jak najtwardsza, ale to raczej oczywiste ;)

A czemu szosowe? Ja wolę MTB - też mają twardą podeszwę, ale da się w nich chodzić, można też wkręcić korki.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 17 Wrz 2012, 14:06 »
hmm, no właśnie. jakie lepiej kupić buty? ;D

bo pedały mam i szosowe i zwykłe spd'y (nawet dwie pary :p). tak sobie pomyślałem, że szosowe powinny dawać lepszego kopa, więc pomyślałem o szosowych butach...
argumenty w których się lepiej chodzi mnie nie interesują ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
« 17 Wrz 2012, 14:07 »
No, mtb lepsze, wygodniejsze :) Ja polecam Specialized Sport, świetne buty i co najlepsze pomogły mi trochę przy problemach z kolanami - mają system BG ( zresztą świetna sprawa, każdy produkt Speca oznaczony tym znaczkiem jest bardzo wygodny i wytrzymały ), który ustawia stopę we właściwej pozycji.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 17 Wrz 2012, 14:14 »
Też mam Specialized, chyba Comp MTB. Bardzo wygodne, też odkąd je mam dużo mniej bolą mnie kolana podczas jazdy.

Wax, jeśli nie przekonuje Cię argument w których butach się chodzi, to... pójdź do sklepu, przymierz szosowe i przejdź się kawałek :P

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 17 Wrz 2012, 14:18 »
w butach zamierzam jeździć, a nie chodzić, dlatego argument o chodzeniu mnie nie interesuje :P wiem, że w szosowych jest trudniej ;)

MTB są wygodniejsze w trakcie jazdy od szosowych?

www.waxmund.pl

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 17 Wrz 2012, 14:26 »
w butach zamierzam jeździć, a nie chodzić, dlatego argument o chodzeniu mnie nie interesuje  wiem, że w szosowych jest trudniej
Ale czasem trzeba podejść. MTB są lepsze i w mieście, i w terenie, bo się tak nie ślizgają. Na asfalcie w butach MTB chodzi się praktycznie normalnie. Moje SPDy to jedne z najwygodniejszych butów, jakie kiedykolwiek miałam.

W czasie samej jazdy - nie wiem, nie jeździłam w szosowych.

Offline świstasiek

• Miasto: Warszawa-Gocław
  • Na forum od: 30.07.2009
« 17 Wrz 2012, 14:52 »
Wiele butów szosowych jest przystosowanych tylko do zamocowania bloków szosowych np. SPD-SL, Look. Bloki SPD mogą nie pasować, bo są dedykowane do butów MTB.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 17 Wrz 2012, 17:39 »
świstasiek, to akurat wiem. dlatego zastanawiam się, które kupić ;)

dzięki Janus za info ;)

kupiłem póki co MTB w decathlonie (z zamiarem zwrócenia, bo drogie były ;D), jeszcze bloki pożyczę od Skoliozy i od środy testy w terenie ;)

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 17 Wrz 2012, 20:44 »
Szosowe są lepsze na dłuższe dystanse ponieważ blok jest większy i nacisk się rozkłada na większą powierzchnię stopy. Są efektywniejsze ponieważ blok-pedał ściślej się trzymają. Także BB Tour lepiej w szosowych jechać. Są jednak mega niewygodne w chodzeniu. Tyle w teorii.

W praktyce ja miałem Accenty 4 lata. Sznurówki i rzep. Byłem z nich zadowolony. Teraz mam Diadory z rzepami i klamrą i różnica jest ogromna! Podeszwa o wiele sztywniejsza (i tu w praktyce nacisk bloku SPD na stopę- ja przez tak sztywną podeszwę i tak nic nie czuję), przez klamrę lepsze trzymanie i dopasowanie. I jeszcze jedna ważna sprawa. Jak kupujesz SPD to zwróć uwagę, żeby blok był odpowiednio głęboko schowany w podeszwie. W Accentach mocno wystawał i chodzenie nie było wygodne.

No i lepiej mieć buty cieńsze i ze sztucznych materiałów, ale szybciej schnące niż zabudowane i jeszcze jakieś zamszowe*.

*Od zawsze wiadomo, że lepiej "za swoje" ;) 

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum