Autor Wątek: Wizualizacja aktywności wszystkich użytkowników Stravy  (Przeczytany 2792 razy)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Strava wypuściła bardzo ciekawą mapę, która agreguje wszystkie ślady zapisane kiedykolwiek przez aplikację.

https://labs.strava.com/heatmap/#6.93/17.68341/51.59211/hot/ride

Moim zdaniem bardzo fajne narzędzie, szczególnie jeśli ktoś planuje trasę przez bardziej zadupiaste rejony, gdzie informacja, że ktoś którędyś przejechał może być bardzo pomocna.

(i przy okazji podobno można też pobawić się w szukanie różnych tajnych baz wojskowych :P)

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
zaryzykuję stwierdzenie, że nie tylko dla planowania wycieczek rowerowych przez zadupia (jak to zgrabnie ujął mój przedmówca)  ;)

no ale cóż, tak jest cena "sławy":
https://niebezpiecznik.pl/post/tajne-obiekty-wojskowe-z-calego-swiata-zaswiecily-sie-na-zolto-na-tej-mapie/

i obawiam się, że może dotyczyć też i Endo i innych aplikacji

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
To już od ładnych paru lat jest, też nie tylko na Stravie  ;)

Natomiast obecnie wchodzi w nowy zakres funkcjonalności. Np. Garmin Edge 1030 ma jeden z profili nawigacyjnych, który uwzględnia bardziej popularne drogi wg "Heatmapy"(więc w założeniu lepsze na rower, skoro więcej ludzi nimi jeździ). Czyli wybieramy miejsce do którego chcemy mieć trasę, a urządzenie planuje ją wybierając najpopularniejsze drogi z Garmin Connecta (analogicznie jak Strava), wymaga to oczywiście telefonu przez który Garmin łączy się z siecią.

Offline miki150

• Użytkownik forum
Macie może linki do innych heat map?

Offline Mężczyzna sierra

Macie może linki do innych heat map?

na niebezpieczniku wyczytałem to dziś, ale "problem", jest raczej znany od dawna:

http://warszawskibiegacz.pl/rozbiegany-swiat-wedlug-strava/

pewnie użycie wujka gugla, załatwi sprawę, co do innych aplikacji... ;)
sam swojej aktywności nie będę sprawdzał, bo być może dopiero wtedy będę "przypisany" do danej aktywności... dokąd ten świat zmierza?  >:(

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
W Garmin Connect to jest ukryte głębiej i działa właściwie tylko dla USA, no i na potrzeby nawigacyjne. Strava jest bez wątpienia największym takim portalem i nic bardziej powszechnego się nie znajdzie, a w tym wypadku powszechność określa jakość takiej mapy.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Nie wiem, od czego zależą kolory na tej mapie (czy jest liczona globalnie względem widocznego obszaru), na pewno zależy to od ilości aktywnych użytkowników Starvy, ale nadal bardzo ciekawie na tle innych krajów (i ogólnie środka i wschodu Europy) wyglądają Holandia i Wielka Brytania.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
zaryzykuję stwierdzenie, że nie tylko dla planowania wycieczek rowerowych przez zadupia (jak to zgrabnie ujął mój przedmówca)  ;)
Może lepiej nazwać to "poziomem hipsterstwa"? Np wybieranie tylko takich tras, gdzie nikt nie jeździ ;)

My home is where my bike is.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Może lepiej nazwać to "poziomem hipsterstwa"? Np wybieranie tylko takich tras, gdzie nikt nie jeździ
A konkretnie nikt używający tej aplikacji :P

Offline miki150

• Użytkownik forum
Może lepiej nazwać to "poziomem hipsterstwa"? Np wybieranie tylko takich tras, gdzie nikt nie jeździ

Bardziej myślałem pod katem nie wybierania takich tras, bo na przykład oznaczają 4 godziny noszenia roweru, bo droga od 20 lat nie istnieje :). Pod tym kątem wydaje się idealna.

Zlokalizowałem kilka osobistych porażek tego typu i w każdym przypadku mapa pozwoliłaby ich uniknąć.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Ładnie widać mój udział - krzyżykami zaznaczyłem miejsca parkingowe mojego roweru pod pracą :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Zlokalizowałem kilka osobistych porażek tego typu i w każdym przypadku mapa pozwoliłaby ich uniknąć.
Zależy na co się nastawiasz, niektórzy nazywają to dobrą zabawą.
Bardzo wielu odcinków, które są naprawdę ekstra, na mapie nie są uczęszczane, ale to pewnie wynika z niskiej "gęstości danych"

My home is where my bike is.

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna sierra

By daleko nie szukać, podam przykład z piątku, kiedy MarekDIVE z bs'u postanowił Nas sprowadzić wg navi (w smarfonie) z Deca do Gdańska, która poprowadziła przez ścieżkę znaną wszystkim trójmiejskim rowerzystom, z tym, że "zapomniała dodać", że obecnie przebiega przez nią plac budowy i dopóki Marek nie poczuł, że błoto sięga prawie do kolan, próbowaliśmy się tamtędy przedrzeć.
Ostatecznie wróciliśmy na ubite i zaopatrzeni w kilka kilo mazi błotnej (na szczęście trochę kropiło i dość szybko tego nadbagażu się pozbyliśmy), zjechaliśmy bardziej "cywilizowaną" drogą ;D

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
A istnieje taka aplikacja/nakładka tylko dla moich tras? Wydaje mi się że tak, ale chyba jest płatna, czy jest jakaś darmowa?
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum