Autor Wątek: Wizualizacja aktywności wszystkich użytkowników Stravy  (Przeczytany 2790 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
By daleko nie szukać, podam przykład z piątku, kiedy MarekDIVE z bs'u postanowił Nas sprowadzić wg navi (w smarfonie) z Deca do Gdańska, która poprowadziła przez ścieżkę znaną wszystkim trójmiejskim rowerzystom, z tym, że "zapomniała dodać", że obecnie przebiega przez nią plac budowy i dopóki Marek nie poczuł, że błoto sięga prawie do kolan, próbowaliśmy się tamtędy przedrzeć.
Ostatecznie wróciliśmy na ubite i zaopatrzeni w kilka kilo mazi błotnej (na szczęście trochę kropiło i dość szybko tego nadbagażu się pozbyliśmy), zjechaliśmy bardziej "cywilizowaną" drogą ;D

Ale co ma piernik do wiatraka? Ty mówisz o tym, że nawigacja źle Cię poprowadziła, a przecież rozmowa jest o czymś zupełnie innym. Ta mapa nie jest tylko dla użytkowników GPS, także i ludzie nie używający nawigacji elektronicznej wiele z niej mogą danych uzyskać.

Bardziej myślałem pod katem nie wybierania takich tras, bo na przykład oznaczają 4 godziny noszenia roweru, bo droga od 20 lat nie istnieje :). Pod tym kątem wydaje się idealna.

Zlokalizowałem kilka osobistych porażek tego typu i w każdym przypadku mapa pozwoliłaby ich uniknąć.

W przypadku takich tras to nie zawsze ta mapa pomoże, ciężko powiedzieć, czy nie ma danych bo droga jest skopana, czy po prostu nikt tam nie jeździł, a przejechać się da. Dla zachodniej Europy jest sporo dokładniej, dla wschodniej już gorzej.

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
Ale co ma piernik do wiatraka? Ty mówisz o tym, że nawigacja źle Cię poprowadziła, a przecież rozmowa jest o czymś zupełnie innym. Ta mapa nie jest tylko dla użytkowników GPS, także i ludzie nie używający nawigacji elektronicznej wiele z niej mogą danych uzyskać.

Odniosłem się do treści Kolegi Mikiego150, dlatego nie bardzo rozumiem Twój komentarz, a poza tym podobno ma (za "wikipedią"):

http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Co_ma_piernik_do_wiatraka%3F

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
A istnieje taka aplikacja/nakładka tylko dla moich tras? Wydaje mi się że tak, ale chyba jest płatna, czy jest jakaś darmowa?

http://www.jonathanokeeffe.com/strava/map.php

RDK

• Gość

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Raczej top secret to one nie były, ale we wsch. Turcji poznajdowałem w głębokich górach placówki żandarmerii i wojska. Podobnie w Syrii można łatwo znaleźć miejsca stacjonowania Amerykanów.
I gdzieś w pół. Syrii, na terenach zajętych przez ugrupowania protureckie i turecką armię ;)

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
Ciekawi mnie ta samotna kropka na północnym wschodzie Libii:)

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Odniosłem się do treści Kolegi Mikiego150, dlatego nie bardzo rozumiem Twój komentarz, a poza tym podobno ma (za "wikipedią")

Ale kolega Miki 150 nie mówił o wpadce polegającej na tym, że go skierował źle GPS, tylko że samodzielnie zaplanował trasę drogą o której myślał, że jest przejezdna, a to zupełnie inna sprawa  ;)

Większość wpadek, że GPS kogoś źle skierował - popełniają ludzie nie umiejący dobrze używać nawigacji elektronicznej, prawie zawsze wystarczy przejrzeć zaplanowaną przez urządzenie trasę by wiedzieć, że puściło drogami nieprzejezdnymi, lub że jest spore tego ryzyko, tak bardzo często bywa jak się używa profili nawigacyjnych dla roweru, zamiast dla samochodu.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Albo kiedy twórców mapy ponosi przy klasyfikowaniu dróg.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Albo kiedy twórców mapy ponosi przy klasyfikowaniu dróg.

To też się zdarza, ale coraz rzadziej. Takie mapy jak OSM (chyba najpopularniejsza mapa elektroniczna) jest na bieżąco aktualizowane, tak więc to co było 5 lat temu, a to co jest obecnie to duża różnica jakościowa. Niemniej są takie wpadki, nieraz zaliczając gminy się nacinałem na to, że droga zaznaczona jako asfaltowa była terenowa. Ale dokładnie to samo dotyczy map papierowych. A największy problem jest z drogami brukowanymi, które na prawie każdej mapie są zaznaczane jako asfalty, a w rzeczywistości są często sporo gorsze do jazy od szutrówek.

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
Wstępny rzut oka na Pustynie Negev sugeruje, że młode wojsko stravy nie używa.

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
To też się zdarza, ale coraz rzadziej.

Duże problemy można też mieć na trasach terenowych, bo często są podobnie zaznaczane jak szlaki piesze. Weryfikowanie po poziomicach czy mapach satelitarnych jest uciążliwe, a często wiele map (w tym OSM) korzysta z jednego błędnego źródła, więc porównywanie ich też niewiele daje.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
To też się zdarza, ale coraz rzadziej.

Duże problemy można też mieć na trasach terenowych, bo często są podobnie zaznaczane jak szlaki piesze. Weryfikowanie po poziomicach czy mapach satelitarnych jest uciążliwe, a często wiele map (w tym OSM) korzysta z jednego błędnego źródła, więc porównywanie ich też niewiele daje.
Polecam nakładkę Elevate 4.0 dla map OSM :-)

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Duże problemy można też mieć na trasach terenowych, bo często są podobnie zaznaczane jak szlaki piesze.
To wynika z nomenklatury w OSM, która głównie precyzuje "szerokość". highway=path to po prostu coś, gdzie samochód nie może przejechać, bo jest za wąsko. To, że rowerem też się nie da, to już inna sprawa.
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Path_controversy

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum