Autor Wątek: Czarny Marian z Kromoli  (Przeczytany 4937 razy)

Offline Mężczyzna Krakonos

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 16.03.2014
    • Życie w Namiocie
Czarny Marian z Kromoli
« 29 Sty 2018, 18:02 »
Przyszedł czas na wymianę mojego starego górala na coś, co bardziej nadaje się do pokonywania długich dystansów. Od dawna wiedziałem czego potrzebuję - gravela. Problemem był tylko wybór modelu (dostępnego w PL po chrześcijańskiej cenie), który spełni moje wygórowane wymagania. Od paru lat moją uwagę zwracał Marin Four Corners, który wydawał się ewoluować w dobrym kierunku. I w reszcie, w roku 2018 Marin Four Corners osiągnął formę doskonałą :p Toteż wysupłałem z kabzy długo ciułane zaskórniaki i nabyłem welocyped niezwłocznie po otrzymaniu informacji, iż ukazał się w końcu w sprzedaży.

Poprzednie edycje Mariana Cztery Kąty pojawiały się już na forum, więc nie będę się rozpisywał na temat cotozarowerjest. Natomiast jeśli chodzi o zmiany pomiędzy edycą 2018 a poprzendimi to jest ich kilka:

1. Geometria została nieco zupdatowana. W zależności od rozmiaru dostajemy różny rozmiar kół (dla XS i S 27,5, pozostałe 28 cali). Jeśli zajrzycie do tabelki z geometrią na stornie Marina https://www.marinbikes.com/ww/bikes/four-corners-blue uwagę zwraca bardzo długa (jak na rower z barankiem) górna rurka. Na szczęście równoważy ją absurdalniewysoka rura sterowa, a rower jest bardzo wygodny i jednocześnie zwrotny.

2. Rama została wyposażona w 6 (!) mocowań do koszyków na bidon. Rewelacja.

3. Wersja 2018 zaliczyła też wymianę hamulócow. Zamiast dziadowych Promaxów dostajemy TRP Spyre C :) Co ciekawe, w specyfikacji na stornie chyba każdego sklepu jest błąd i ciągle wiszą w opisach Promaxy.

Miałem okazję chwilę pojeździć na tym cudzie i wrażenia są mega pozytywne. Pokrótce opisałem je tutaj: https://www.facebook.com/zyciewnamiocie/posts/2100123466877843

Pozdrawiam :)

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
Odp: Czarny Marian z Kromoli
« 29 Sty 2018, 18:28 »
Fajny, taki elegancki sznyt, bo mój zielony o wdzięku "trepa" ;) No i te hamulce lepsze, choć po ponad 300 km złego słowa na promaxy powiedzieć nie mogę...

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 29 Sty 2018, 21:17 »
@Krakonos: zdradź proszę trochę danych wymiarowych... Np. twój wzrost w relacji do rozmiaru ramy (piszesz, że wygodny więc może być to pomocne w ew. wyborze rozmiaru). Chętnie dowiedziałbym się też ile realnie waży twój egzemplarz.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

• Życie w Namiocie
« 29 Sty 2018, 21:53 »
@Krakonos: zdradź proszę trochę danych wymiarowych... Np. twój wzrost w relacji do rozmiaru ramy (piszesz, że wygodny więc może być to pomocne w ew. wyborze rozmiaru). Chętnie dowiedziałbym się też ile realnie waży twój egzemplarz.

Co do rozmiaru, to przed przymiarką miałem spore wątpliwości, bo według tabeli na stronie Marina znajduję się idealnie na granicy rozmiarów L i XL (185 wzrostu i noga ok. 85cm). Cyferki mówiły mi, że lepszym wyborem byłaby elka, ale rozsądek nakazywał przymiarkę. Kiedy wsiadłem na ramę w rozmiarze L wszystkie moje wątpliwości się rozwiały i poczułem, że:
-rozmiar L pasuje idelanie;
-na XL byłbym za bardzo wyciągnięty;
-rama, na której wcześniej jeździłem była rozmiar za duża (to akurat podejrzewałem od dawna,
 teraz się potwierdziło).

Ważna informacja jest taka, że ten rower ma baaardzo wysoki stack (sama główka ramy ma w elce 23 cm!). Realnie dłonie w pozycji na klamkach znajdują się u mnie 105 cm nad ziemią. To oznacza, że górna rura idzie pod bardzo stromym kątem w górę. Mierząc w połowie długości górnej rury przekrok w rozmiarze L (19') wychodzi mi na wysokości ok. 81 cm (licząc do wierzchołka górrurki), a więc trochę więcej niż podaje producent. Na ramie XL bałbym się, że przy konieczności nagłego opuszczenia siodełka zawadzę klejnotami o rurę.

Jak będę miał okazję to zważę rower. W tej chwili nie mam na czym, ale "na czuja" daję mu jakieś 13 kg. Piórko to-to nie jest, ale w porównaniu z moim poprzednim klocem MTB wydaje się zwiewny niczym gazela :D
« Ostatnia zmiana: 29 Sty 2018, 22:05 Krakonos »

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 30 Sty 2018, 09:51 »
Dzięki :) za materiał do przemyśleń.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Mariobiker

• Gość
« 30 Sty 2018, 12:45 »
Fajna zabaweczka  ;D no i w końcu w jakimś sensownym kolorze  :icon_exclaim:

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 30 Sty 2018, 13:16 »
Sliczny :) A te gumowe oponki, toz to sam miód  ;D

Offline Mężczyzna jorisvoorn

• Miasto: Rypin
  • Na forum od: 03.05.2016
« 30 Sty 2018, 21:24 »
Ten czarny mat super wygląda  :icon_biggrin: 
Od jakiegoś czasu ten Marin chodzi mi po głowie... ale chyba jeszcze nie mój czas  :icon_sad:

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
« 30 Sty 2018, 22:21 »
Słuszny sprzęt w słusznym rozmiarze.  Wg mnie niebieski lepiej by pasował do tego mostu w tle. Udanych wycieczek :)

• Życie w Namiocie
« 30 Sty 2018, 23:02 »
Słuszny sprzęt w słusznym rozmiarze.  Wg mnie niebieski lepiej by pasował do tego mostu w tle. Udanych wycieczek :)

Początkowo na zdjęciach bardziej podobał mi się niebieski, ale:
1. W sklepie niebieski był tylko w rozmiarze M;
2. Na żywo czarny mat zdecydowanie bije na głowę niebieski metalik :)

Mariobiker

• Gość
« 31 Sty 2018, 11:44 »

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
« 1 Lut 2018, 22:55 »
czarny mat
Etam, to jedyne słuszne malowanie Marina Four Corners

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 1 Lut 2018, 23:12 »
O litości  :icon_mrgreen:

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 1 Lut 2018, 23:41 »
Nie wiedziałem że mieli Four Corners już w 1992.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 2 Lut 2018, 00:13 »
Marin Bear Valley Rasta był w 1991 r.
Malowanie "rasta" w FC Elite jest nawiązaniem do tamtego staruszka.
Na 30-to lecie firmy i 25 lat BV rasta.

.
« Ostatnia zmiana: 2 Lut 2018, 06:47 RS »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum