Autor Wątek: KTM vs TREK  (Przeczytany 10468 razy)

Offline Mężczyzna oster

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 29.11.2017
KTM vs TREK
« 30 Sty 2018, 04:22 »
Witam Wszystkich
Szukam roweru, który będzie mi służył nie tylko do jazdy po mieście ale również do dłuższych wyjazdów, w moim przypadku do ok. 2 tygodni.
Aktualnie wpadły mi w oko 2 rowery w bardzo podobnej cenie i chce zasięgnąć Waszej opinii. I stąd pytanie: który z nich jest bardziej wartościowy/jakościowy?
Najważniejsze dla mnie jest ocena trwałości ramy, ale ocena osprzętu też oczywiście się przyda. Ich cena jest podobna, załóżmy nawet że taka sama.
1. KTM Life Action
https://ktm-bikes.net/ktm/rowery-ktm-2017/trekking-rowery-ktm-2017/ktm-life-action-2017/
2. Trek DS 4
https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-crossowe/rowery-hybrydowe/seria-ds/ds-4/p/2348600-2018/?colorCode=black
Thx

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Odp: KTM vs TREK
« 30 Sty 2018, 09:55 »
Najważniejsze dla mnie jest ocena trwałości ramy, ale ocena osprzętu też oczywiście się przyda. Ich cena jest podobna, załóżmy nawet że taka sama.
1. KTM Life Action
https://ktm-bikes.net/ktm/rowery-ktm-2017/trekking-rowery-ktm-2017/ktm-life-action-2017/
2. Trek DS 4
https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-crossowe/rowery-hybrydowe/seria-ds/ds-4/p/2348600-2018/?colorCode=black
Thx

Raczej nikt z forumowiczów nie przeprowadzał badań wytrzymałościowych dla obu tych ram ;)

Ja podpowiem jedynie, że Trek ma dobrą, dożywotnią gwarancję dla pierwszego właściciela - więc w pewnym sensie ta rama jest najtrwalsza - bo jak by się coś stało, dostaniesz nową.

Dla pewności jednak poszukaj w necie, czy nie znajdziesz opinii, że jedna z w/w ma tendencję do pękania - jeśli nie, to trwałość ramy samej w sobie pewnie będzie podobna.

KTM z kolei ma chyba osprzęt z nieco wyższej półki -XT zamiast SLX, amortyzacja powietrzna, koła chyba lepsze (piasty półkę wyżej, producent nawet szprychy DT zastosował) - cóż, Treki korzystne cenowo nigdy nie były ;) Co nie znaczy, że osprzęt Treka jest zły... Ale tu już szczegółów nie powiem, bo się nie znam ;)

Znaczna różnica to napęd 3x10 vs 2x10 - to zależy już od osobistych preferencji, ja bym zdecydowanie wolał 2x10 do celów, o jakich wspominasz.

Na długo rower ma starczyć? Jak na długo (tzn. jeśli nie przewidujesz zmiany stylu jazdy), a dodatkowo jeśli sporo ważysz i boisz się, że rama pęknie - to można by się skusić na gwarancję Treka ;)

Offline Mężczyzna oster

« 30 Sty 2018, 10:34 »
Wiesz, ciężki nie jestem. Aktualnie 74 kg. Trek podał że max jego masa rower + rowerzysta + bagaż to 136 kg. Wg mnie to bardzo dużo. Rower chcę kupić na dłuższy czas, dlatego chcę wydać dobrze pieniądze i wybór musi być przemyślany.
Bardzo ważna dla mnie jest geometria ramy, zwłaszcza wyższy stack + dłuższa rura sterowa wychodzaca z główki ramy. Nie chcę mieć tułowia mocno pochylonego do przodu. Na Treku trochę jeździłem i był super. Z tego co widziałem dane Ktm to jego geometria też będzie ok.
Co do napędu 2x10 w Treku, to nigdy na czymś takim nie jeździłem ale wydaje mi sie że jest to ok. I następna rzecz, która chyba jest wartościowa w Treku to amor Suntour nrx. Ten ncx air w KTM chyba ma skromniejsze możliwości, ale może się mylę.
Także Rulf, ten Trek wydaje mi się technicznie per saldo trochę ciekawszy.

Offline Mężczyzna Topek

• Na forum od: 08.01.2018
« 30 Sty 2018, 13:52 »
Napęd to kwestia przyzwyczajenia, 2 biegi z przodu na pewno są bardzie przyszłościowe, ale też bez przesady, komponenty do systemu 3-biegowego nie tak prędko znikną z rynku (man nadzieję, sam używam :D) Ogólnie strasznie podobne te rowery, drobne różnice w geometrii można zapomnieć, wszystko jest do podregulowania na poziomie ustawień, ilości podkładek pod mostek, ew. wymiana mostka lub kierownicy. Przy takich małych różnicach wybierz ten który Ci się bardziej podoba, serio, +10 do szybkości ;) Dla mnie na przykład KTM wygląda przy treku jak rower komunijny, chyba że ktoś lubi bardziej klasyczne przekroje rurek.

Offline Mężczyzna oster

« 30 Sty 2018, 15:08 »
Topek, nie wiedziałem tego co pisał Ralf, że Trek daje dożywotnią gwarancję na ramę dla pierwszego właściciela. To duży plus dla Treka.
Kształt ramy w KTM podoba mi się. Wydaje mi się, że w konkurencji ponadczasowości stylu wygrałby z Trekiem. Ale te malowanie w KTM to trochę taki Picasso :D. Nie każdemu pewnie to się podoba. Trek za to wydaje się być taki bardziej hmmm ... pancerny  8)
Jeśli chodzi o ramę Treka to ma bardziej korzystny przekrok i to pewnie o ok. 3 cm. To dużo i daje pewien komfort.
Mam wrażenie, że te rowery prezentują bardzo podobny poziom jakości. Różni ich styl. Trek jest bardziej nowoczesny pod względem designu i osprzętu oraz wydaje się, że jest też bardziej wszechstronny, uniwersalny. Za to KTM jest bardziej klasyczny, zarówno pod względem wyglądu jak i osprzętu, który pewnie jest nieco lepszy niż w Treku.
Zaczynam skłaniać się do Treka.

Offline Mężczyzna Rolf

« 30 Sty 2018, 18:27 »
Ralf
K^*$&@ tylko nie to!!!

;)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 30 Sty 2018, 18:36 »
... Rulf...

... Ralf...

;D

Brałbym KTM, jeśli wagi obu rowerów są podobne.
1. Bardziej mi się podoba rama KTM'a - bez udziwnień, które chyba nie są niezbędne.
2. Jest wyższa, co pozwoliłoby mi zmieścić większą torbę w ramie i nie kombinowałbym z jakimiś torebkami na górurce.
3. Ma lepszy osprzęt. Trek z piastami Acera zwyczajnie przegiął pałę.
I pewnie jeszcze kilka innych powodów mógłbym znaleźć, ale najlepiej chyba porównać wrażenia z jazdy.

Offline Mężczyzna oster

« 30 Sty 2018, 18:40 »
Przepraszam! Oczywiście, że Rolf  :)

Offline Mężczyzna oster

« 30 Sty 2018, 18:52 »
RS, nie zwróciłem uwagi na te piasty Acera, faktycznie powinni dać coś lepszego. Model 2017 był 300 zł droższy ale miał lepsze hamulce Shimano - teraz są serii 365, a w modelu 2017 były serii 445.
Myślałem, że ta obniżka 300 zł wynika z umocnienia złotówki, ale jak widać nie tylko  :icon_confused:
A kwestia amortyzatorów nie ma znaczenia? Wydawało mi się że NRX jest lepszy od NCX.
« Ostatnia zmiana: 30 Sty 2018, 19:02 oster »

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 30 Sty 2018, 18:59 »
KTM ma lepszy osprzęt (, jest krótszy (22" KTM ma krótszą ramę, niż 19" Treka) i w tym malowaniu wygląda gorzej, niż mój rower pomalowany farbą podkładową ;)

Piasty Bontragera w tanich kołach, to Formula - szału nie ma, na pewno wolałbym nieco leciwe 615 w KTM.

Offline Mężczyzna oster

« 30 Sty 2018, 20:45 »
Wojtek, ale mniejszy rozstaw kół KTMa (w kontekście dalszych na nim wycieczek) jest jego atutem czy raczej minusem?

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 30 Sty 2018, 21:54 »
Zleży co kto lubi, na większą długość treka, oprócz górnej rury (od 2 do 3 cm różnicy w podobnych rozmiarach), wpływa też długość tylnego widelca (44,5 w ktm, 45,4 w treku). KTM ma też trochę niżej obrót - będzie bardziej zwrotny. Mieszkasz w takim miejscu, że grzechem będzie się do nich nie przymierzyć.

Offline Mężczyzna Rolf

« 31 Sty 2018, 08:52 »
Zleży co kto lubi

...choć jeszcze niedawno wszyscy lubili dłuższy ogon, a Surly LHT był forumowym ideałem ;)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 31 Sty 2018, 09:15 »
Nie wszyscy ;)

Offline Mężczyzna oster

« 31 Sty 2018, 09:56 »
Trochę poczytałem wczoraj o Ktm i podobno jest tam sporo rękodzieła austriackiego. Mam na myśli wykańczanie osprzętu. Czyli jakoś bronią się przed typową masowką. Gwarancja na ramę jest 5 lat, czyli też przyzwoicie.  I jeżeli można tak powiedzieć, Ktm jest bardziej niszowy niż Trek. Nawet to mi sie podoba.
A możecie mi coś napisać porównawczo o amortyzatorach Suntour nrx (trek) i ncx air (Ktm). Który wydaje sie dla potrzeb długich kilkudniowych wycieczek lepszym wyborem?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum