Autor Wątek: KTM vs TREK  (Przeczytany 10467 razy)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Odp: KTM vs TREK
« 31 Sty 2018, 10:04 »
Ja bym w ogóle zrezygnował z amortyzatora, bo takim rowerem raczej w trudny teren się nie zapuścisz.
A jeśli amor, to tylko HeadShok  ;) Bez dziwacznego wyginania rur ramy dostajemy daleko odsuniętą od koła rurę skośną (miejsce na bidony albo inne torebki) oraz większą sztywność przy mniejszej wadze. Ja w ogóle lubię Cannony.
Cuś w tym stylu:
http://allegro.pl/rower-cannondale-quick-cx-1-rozmiar-l-52cm-2016-i7006321373.html
Tylko ten, to chyba taki bardziej na asfalt i szutry niż na szutry, kamienie i piach.

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
« 31 Sty 2018, 11:02 »
Mam (jeszcze) KTM-a Life Sprint od paru ładnych lat. Zrobiłem na nim ponad 30 kkm., w tym około 5 kkm z ciężkimi sakwami. Sam ważę ok. 90 kg., więc lekko KTM ze mną nie miał. Pod względem mechanicznym rower spisywał się przez ten czas bez zarzutu, a nawet lepiej ;). Od samego początku miałem jednak zastrzeżenia do geo. Rower wydaje mi się za krótki.
Treka DS-a (w wersji damskiej) ma natomiast moja żona od ponad roku. Przejechała na nim ok. 1500 km. Jest zachwycona wygodą i ramą. Niestety, Trek strasznie oszczędza tam, gdzie mniej widać, czyli support, koła, pedały itp. Wiadomo - Bontrager, czyli właściwie nie wiadomo jakiej to klasy sprzęt.

« 31 Sty 2018, 11:08 »
Ja bym w ogóle zrezygnował z amortyzatora, bo takim rowerem raczej w trudny teren się nie zapuścisz.
A jeśli amor, to tylko HeadShok  ;) Bez dziwacznego wyginania rur ramy dostajemy daleko odsuniętą od koła rurę skośną (miejsce na bidony albo inne torebki) oraz większą sztywność przy mniejszej wadze. Ja w ogóle lubię Cannony.
Cuś w tym stylu:
http://allegro.pl/rower-cannondale-quick-cx-1-rozmiar-l-52cm-2016-i7006321373.html
Tylko ten, to chyba taki bardziej na asfalt i szutry niż na szutry, kamienie i piach.
O właśnie Cannondale Quick też mi się bardzo podoba, ale sytuacja podobna jak w Treku, czyli koła raczej do wymiany...

Offline Mężczyzna oster

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 29.11.2017
« 31 Sty 2018, 13:12 »
Oglądałem nowego cannondale quick cx 3. Rama fajnie jest zrobiona i rower jest lekki - tylko ok. 12,25 kg, a osprzęt nie był top. Pewnie wymianą napędu można by zejść z wagą o ok. 0,5 kg. Tylko problemem była krótka rura sterowa wychodzaca z główki ramy. Miałbym pozycje jak dla mnie za mocno pochyloną.
Co do sztywnego widelca, to nie jest tak że go wykluczam, zwłaszcza że planuje głównie jeździć po utwardzony, ale czasami ten amor się przyda.
I potwierdzam, że geo Treka ds jest super. Czułem się na nim jak panisko  :D. Na Ktm nie jeździłem,  to jeszcze przede mną. Rozumiem że krótkosc Ktm będzie wpływać na komfort jazdy, tak samo jak krótki rozstaw osi w samochodach. Faktycznie wydaje się to logiczne, krótki rower będzie bardziej dynamiczny i zwrotny, ale mniej komfortowy.
Myślałem też że trekowski Bontrager to osprzętowy top, a uważacie że to mizeria.  Cenna uwaga.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 31 Sty 2018, 19:38 »
Bontrager to marka, w której znajdziesz i tanie przemalowane i przebrandowane oraz drogie przemalowane i przebrandowane. No i prdukty własne, także nie ma co generalizować.

« 1 Lut 2018, 10:10 »
Oglądałem nowego cannondale quick cx 3. Rama fajnie jest zrobiona i rower jest lekki - tylko ok. 12,25 kg, a osprzęt nie był top. Pewnie wymianą napędu można by zejść z wagą o ok. 0,5 kg. Tylko problemem była krótka rura sterowa wychodzaca z główki ramy. Miałbym pozycje jak dla mnie za mocno pochyloną.
Cannondale'a Quicka na żywo nie widziałem, ale żywo się nim interesowałem / interesuję. Na YouTubie jest sporo filmików o nim. Zobacz chociażby ten: https://www.youtube.com/watch?v=q_cqpH9r3Q8 . Nie nazwałbym tej pozycji "mocno pochyloną".

Trochę poczytałem wczoraj o Ktm i podobno jest tam sporo rękodzieła austriackiego. Mam na myśli wykańczanie osprzętu. Czyli jakoś bronią się przed typową masowką. Gwarancja na ramę jest 5 lat, czyli też przyzwoicie.  I jeżeli można tak powiedzieć, Ktm jest bardziej niszowy niż Trek. Nawet to mi sie podoba.
Tego bym w ogóle nie brał pod uwagę, bo nic z tego nie wynika, a jeśli, to niekoniecznie na korzyść KTM-a. W mojej ramie KTM zaliczył dwie irytujące wtopy, wynikające właśnie z tego - jak piszesz - wykańczania i niszowości.
Wtopa 1 - idiotyczne, choć "niszowe" :P uchwyty na pancerze linek na ramie. Wyglądają fajnie, masywnie. Kłopot polega na tym, że pancerze w nich się łamią.
Wtopa 2 - stopka. Niszowość rozwiązania polega na tym, że do tylnego trójkąta trudno dopasować inną stopkę poza firmową KTM-a. Nie byłoby w tym nic strasznego, gdyby ta była dobrym produktem. Niestety nie jest. Stabilnością nie grzeszy, a do tego pęka w tym samym miejscu. Dla porównania firmowa stopka do Treka jest rewelacyjna.

Offline Mężczyzna oster

« 2 Lut 2018, 08:32 »
Virococha, ten cannondale, który widziałem był na nowej ramie wersja Hybrydowa, to ten https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2017-cross-fitness/quick-cx/quick-cx-3
Ja widziałem go w słabszej wersji 4 ale rama jest ta sama. Z Twojego linka to wersja miejska, jest ona chyba starsza i ma niższy stack. Ten cannondale, wydawało mi się że jest bardzo starannie zrobiony, ma ładne akcesoria firmowe Cannondale. Po prostu Cannondale! Przypuszczam, że będziesz zadowolony.

Co do Twojego Ktm, to masz trochę starszy rocznik.  Bo w tym modelu 2017 chyba wszystkie linki idą w ramie,  natomiast stojak jest amortcowany sprężyną.

Wczoraj byłem w sklepie gdzie mieli i Treki i ktm'y.  Widziałem tego Ktm life action i robił duże wrażenie wizualnie. Nie jeździłem nim bo był w za dużej ramie. Pan z obsługi powiedział, że przy założeniu podobnej ceny wybrałby Ktm, chodzi o lepszy osprzęt. A mogę powiedzieć, że po rabatach trek będzie droższy o ok. 300-500 zł.
Co do tego Ktm life action na razie teoretyzuje bo jeszcze nie jeździłem na nim w moim rozmiarze 51. Jak będę go oglądał to zwrócę szczególną uwagę na tę rzeczy o których pisałeś. 
« Ostatnia zmiana: 2 Lut 2018, 08:37 oster »

« 2 Lut 2018, 10:42 »
Cannondale, do którego wrzuciłeś linka to Quick CX (wersja Quicka z amortyzatorem). Ja natomiast faktycznie pisałem o wersji ze sztywnym widelcem, czyli o Quicku.

Mój KTM to rocznik 2011. O wtopkach wspomniałem jedynie w nawiązaniu do "niszowości" wynikającej z produkcji ramy w Austrii. Osobiście wolałbym ramę z Chin bez tych defektów. Co do samego roweru, to nie jest tak, że uważam go za badziewie, ani nie było moim celem zniechęcenie Cię do niego.

Offline Mężczyzna oster

« 2 Lut 2018, 16:50 »
Viracocha, tak czy inaczej kupiłem dzisiaj Treka DS ale w wersji 3, a nie 4 jak planowałem zakładając ten wątek. DS 3 był dużo tańszy i pewnie będzie trzeba jeszcze nad nim trochę osprzętowo popracować. Ale najważniejsza była dla mnie rama, dlatego myślę że będę zadowolony.
Dziękuję Wam Wszystkim za opinie i pomoc w wyborze  :).

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
« 3 Lut 2018, 17:40 »
Gratuluję, niech służy ;)

A osprzęt wymienisz, jak się zużyje. A jak się nie zużyje, to nie zmieniaj, bo to by znaczyło, że mało jeździsz :P

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 3 Lut 2018, 17:52 »
A to jest na tej samej ramie? Jeśli tak i jeśli różnica w cenie jest rzędu 1,5 - 1,8 tys. zł, to ma to sens.
Tak jak Rulf/Ralf ( ;)) pisze - na spokojnie. Pojeździsz, poznasz, podejmiesz decyzje co dalej.
Szerokiej.

Offline Mężczyzna oster

« 3 Lut 2018, 19:47 »
Różnica między ceną proponowaną mi za ds 4, a tą którą zapłaciłem za ds 3 wyniosła 1600 zł. Także jest margines na rozsądne i optymalne kosztowo przeróbki.
Ponieważ chcę rower odchudzić i jednocześnie ulepszyć planuję wymienić 3 elementy:
1. Opony na Schwalbe Marathon Supreme które cenie za walor małych oporów toczenia w klasie touring i za ochronę antyprzebicową. Jeżdżę na nich 2 lata i ani razu nie złapałem gumy.
2. Korbę na Fc-m590, bo jest na hollowtechu, jest lżejsza niż ta zamontowana fsa na kwadrat, no i dlatego że jest względnie tania. Będę mógł ją mieć za bardzo małe pieniądze.
3. No i ten sprężynowy amortyzator Suntour nex. Waży on chyba blisko 2,5 kg. Tu mam duże wątpliwości co mogłoby być w zamian. To będzie największy koszt, dlatego zależy mi by dał bardzo duże obniżenie wagi. Podoba mi się pomysł amortyzatora monoshock w rurze sterowrej, który ma w ofercie bontrager. Ale musi on oczywiście pasować technicznie i tak by nie zaburzył mi geometrii.

Te zmiany, po uwzględnieniu ceny uzyskanej za zdemontowane części, wyniosą mnie ok. 700 zł. Zmieniać reszty wg mnie nie ma już sensu. Może założę w tej sprawie nowy wątek. 

« 4 Lut 2018, 11:52 »
Gratuluję zakupu.
Myślę, że wybrałeś dobrze, bo od wyższej grupy osprzętu ważniejsze jest jak na rowerze się czujesz.

Widzę, że masz już plany zmian. Ja w tym rowerze zmieniłbym przede wszystkim koła, w dalszej kolejności pomyślałbym o korbach z suportem, ale to po przejechaniu powiedzmy 5 tys. km. Jakby przypadkiem dawał radę, to wymieniłbym na lepszy dopiero po wyeksploatowaniu i podobnie postąpiłbym z innymi elementami.

Offline Mężczyzna oster

« 18 Lut 2018, 20:08 »
Postanowiłem zmienić tylko opony na Schwalbe Marathon Supreme 35x700. Reszta osprzętu pozostanie bez zmian. Fabrycznie zamontowanemu osprzętowi trzeba dać szansę,  no i pieniądze zostaną w kieszeni.
Dzisiaj byłem na pierwszej jeździe i jestem zadowolony.  Rower jest odczuwalnie szybszy niż mój dotychczasowy Kross Trans Global. I co najważniejsze to pasuje mi geometria Treka. Pzdr

Offline lukasz1313

• Miasto:
  • Na forum od: 13.08.2018
« 13 Sie 2018, 22:18 »
Cześć, nie chcę zakładać nowego wątku, ponieważ widzę, że mam dylematy dość mocno zbieżne z omawianymi w tym temacie.

Zastanawiam się nad kupnem roweru crossowego z możliwie najlepszą geometrią ramy. Osprzęt też jest istotny, ale w miarę użytkowania będę mógł go w przyszłości zmodyfikować/ulepszyć. Zastanawiam się pomiędzy następującymi modelami:

1. https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2018-cross-fitness/quick-cx/quick-cx-3
2. https://www.specialized.com/pl/pl/crosstrail-sport/p/134284?color=239904-134284
3. https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-crossowe/rowery-hybrydowe/dual-sport/dual-sport-3/p/23068/?colorCode=grey

Na 2. i 3. miałem okazję jechać i wydaję mi się, że lepiej siedziało mi się na treku, aczkolwiek przy sklepowych przymiarkach ciężko ocenić czy to poszczególnych elementów nie da się jeszcze lepiej dostosować (odsunięcie siodła, mostek, kierownica). Na 1. niestety nie miałem jeszcze okazji, ponieważ jest trochę ciężej dostępny.

Zamierzam przeznaczyć około 3k bądź więcej jeśli będę miał rozsądne wytłumaczenia dopłaty. Zamierzam do roweru dołożyć bagażnik i ewentualnie montować jakieś sakwy, aczkolwiek chciałbym mieć również możliwość przejażdżki po lesie jakąś ciekawszą ścieżką.

Może byłby w stanie wypowiedzieć się ktoś bardziej obeznany w którymś z tych rowerów oraz ich potencjalnymi możliwościami dostosowania do rowerzysty. A może polecacie jakiś inny model w zakładanym zakresie, który posiada fajną ramę i osprzęt otaczający który można dobrze dostosować?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum