Autor Wątek: Transport z rowerem: Polska - Francja  (Przeczytany 3265 razy)

Offline Mężczyzna piotrekke

• Miasto: Brzozów
  • Na forum od: 30.01.2018
    • RBRower
Transport z rowerem: Polska - Francja
« 30 Sty 2018, 12:33 »
Hej,
Szukam sposobu jak dostać się wraz z rowerem i sakwami z Polski (Rzeszów albo Kraków) do Francji (mniej więcej południe kraju, może być np. Lyon).
Jakiś przewoznik autobusowy ? Bus ?
Wiadomo, że nie każdy chce zabrać rower z sakwami ze względu na wielkość, którą zajmują :/
RBRower

Offline Mężczyzna faja

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2013
Parę lat temu podróżowałem do Francji pociągiem (z rowerem). Trasa Warszawa - Berlin - Paryż. DB miało ofertę pociągów nocnych, które o ile pamiętam nie były drogie jeśli kupiło się bilet kilka miesięcy przed podróżą. Rower też miał zarezerwowane miejsce. Poszukaj na stronie DB, z tym że nie wiem czy oferta jest aktualna, a jeśli tak to kiedy uruchamiają sprzedaż. Chyba to była oferta sezonowa.

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
Poszukaj busów jeżdżących do Francji. Do Belgii taka przyjemność kosztuje 80€ za bilet plus, 30€ za rower
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Na południe to nie wiem, ale generalnie do Francji sporo busów właśnie z podkarpackiego jeździ, np.:

http://www.busherdzik.com.pl/

Możesz jeszcze poszukać na grupach emigranckich:

https://www.facebook.com/groups/polacy.we.francji/

Poza tym oczywiście samoloty, do Nicei są bezpośrednie z Polski, jeśli cię to urządza, do Lyonu z jedną przesiadką. Ewentualnie lot do Paryża i przesiadka na TGV, kupując z odpowiednim wyprzedzeniem powinno tanio wyjść.

Poszperalem troche w necie i mysle ze najszybciej i najtaniej bedzie pojechac Flixbusem .
Z info na ich stronie wynika :
"Wieloma autobusami FlixBus możesz też za opłatą w wysokości 39 zł przetransportować swój rower (normalnych rozmiarów, bez nadbudowań, maks. 25 kg). Dokonując rezerwacji, oprócz liczby podróżnych wybierz także liczbę rowerów (maks. 1 rower na pasażera). Rowery przewożone sa na stojakach rowerowych. W wyjatkowych przypadkach, transport roweru jest możliwy wyłacznie w luku bagażowym w specjalnej torbie (np. w przypadku rowerów składanych). W tym przypadku zostanie on potraktowany jak bagaż ponadwymiarowy, w związku z czym należy go wcześniej zgłosić telefonicznie w Biurze Obsługi Klienta (patrz wyżej).

czyli rower na wieszak , sakwy do torby a Ty na fotel ;)

Offline Mężczyzna piotrekke

• Miasto: Brzozów
  • Na forum od: 30.01.2018
    • RBRower
Hmmm to dziwne, bo pisałem wczoraj maila do Flixbusa i napisali mi, że narazie nie posiadają połączeń do Francji. A co do rowerów u nich, opcja przewozu rowerów będzie dostępna od 1 marca 2018 r. w autobusach, które posiadają odpowiedni stelaż
RBRower

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum