Autor Wątek: Nowe Garminy i problemy z mapami z Unicode  (Przeczytany 12938 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Bawiąc się nowym modelem Garmina zorientowałem się, że firma w wielu swoich nowych modelach wprowadziła poważne ograniczenia co do wgrywanych map. Nowe Garminy nie obsługują map z Unicode, po wgraniu takiej mapy, albo wyświetla się komunikat "nie można odblokować map", lub mapa po prostu się nie pojawia na liście dostępnych, czyli urządzenie jej w ogóle nie widzi.

Krótki research wskazuje na to, że owo ograniczenie pojawiło się ok. 2 lata temu i jego celem jest walka z piractwem. Innymi słowy to bezczelna polityka Garmina - by osiągnąć swoje cele i nie potrafiąc inaczej walczyć z piractwem zdecydowali się wylać dziecko z kąpielą. Mnóstwo komercyjnych map legalnie zakupionych przez ludzi u Garmina - na owych urządzeniach albo nie będzie działać, albo ich odpalenie będzie wymagać dużej rzeźby. Dotyczy to też map corocznie aktualizowanych, np. bardzo popularnego CNE, a co jest najbardziej wkurzające -  bezpłatnych map Open Source, jeśli są z Unicode (a sporo map jest). Wiele map przez Garmina było sprzedawanych w formie karty pamięci - nie można ich było przegrać, ale działały na każdym urządzeniu, bez potrzeby stosowania kluczy do odblokowywania. Jeśli są to mapy z Unicode (a takich było mnóstwo) - taka mapa z karty też nie pójdzie na nowym urządzeniu.

Piractwa się tym i tak nie powstrzyma, bo da się to obejść, tyle że trzeba przerabiać firmware co jest sporą rzeźbą, ale jeśli ktoś będzie chciał używać pirackiej mapy - to i tak da radę, natomiast taką polityką Garmin daje kopa w d. tysiącom użytkowników, którzy stosują tylko legalne mapy. Teraz oni chcąc mieć pełną funkcjonalność będą musieli zacząć rzeźbić, bujać się z przeróbkami firmware, crackami itd.

Z tego co się zorientowałem to sprawa dotyczy m.in. Gpsmap 64, Edge 820, 1000, 1030, najnowszych Oregonów - zresztą trzeba się liczyć z tym, że tak już będzie w każdym nowym modelu. Do tego niestety prowadzi za wielki stopień monopolu na rynku  :icon_redface: :icon_redface:

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
trochę to dziwne, bo to dzięki Unicode jest możliwe wyświetlanie symboli narodowych na mapach (w więcej niż jednej wersji). Te mapy nie działały np na starych etrex vista itp (ze względu na ich starość). Jesteś pewien, że nie chodzi o jeszcze inną "właściwość" map?

Jak do tej pory, łamanie firmware było potrzebne, gdy ktoś chciał korzystać z rastrowych map innych niż Garminowski Birdseye (tzw "jnx"). Przy czym tutaj "łamanie" było proste, jeden uniwersalny program, który przerabia każde firmware.
http://whiter.brinkster.net/en/JNX.shtml

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
jest jakiś wątek na garniaku może? (typek od velomap lubi czasem "popłynąć")

To jak oni teraz sprzedają mapy na rynki wschodnie, typu Rosja, Chiny, itd? Przecież wyświetlanie tam nazw transliterowanych to strzał w stopę.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna lesiak82

• Miasto: Grodzisk maz
  • Na forum od: 08.12.2017
    • FB
Ciekawe ,ja na swoim e1030 posiadam polskie znaki , a mam podstawową wgraną mapę na karcie .
SZOSA to euforia , ale MTB to wolność !

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Orientuje się ktoś, czy problem ten dotyczy również Etrexa 35 touch? Rozważam jego zakup i jestem ciekaw jak to wygląda. Pod podanym wyżej linkiem nie jest wymieniony.

Dotąd korzystałem z zestawów map generowanych przy użyciu tego narzędzia:

http://garmin.openstreetmap.nl/

Czy będzie z tym problem w nowych urządzeniach? Nie do końca jestem rozeznany w tych różnych rodzajach map itp.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
To jak oni teraz sprzedają mapy na rynki wschodnie, typu Rosja, Chiny, itd? Przecież wyświetlanie tam nazw transliterowanych to strzał w stopę.

Pewnie używają jakiegoś innego kodowania znaków.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Dzięki Wilku za ostrzeżenie.
Mam Oregona 400 i myślałem luźno o kupnie Oregona 700, a tak nie kupię.
Przynajmniej do czasu jak mi się mój Oregon nie zepsuje.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe

Ciekawe ,ja na swoim e1030 posiadam polskie znaki , a mam podstawową wgraną mapę na karcie .

Nowo wypuszczane przez Garmina mapy, już po wprowadzeniu tego ograniczenia - obchodzą to ograniczenie, w jednym z tych linków jest to opisane, że takie mapy są odpowiednio cyfrowo podpisane. Natomiast dotyczy to mnóstwa darmowych map i starszych map Garmina.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
W styczniu kupiłem gpsmap 64s z najnowszym firmwarem. Wszystkie mapy, które działały mi na 60csx działają na 64s.
Tj. dwie oparte na osm (ta z Niemiec i ta z Holandii) oraz ump.waw i stara pl topo (pl topo jest bez diakrytycznych znaków)
Mam jeszcze Czechy i Słowację też świeżo pobrane i mają diakrytyki i działają. Muszę jednak przyznać, że pojęcia nie mam czy moje mapy  są "unikode". Zupełnie się nad tym nie zastanawiałem.
« Ostatnia zmiana: 2 Lut 2018, 22:50 kawerna »
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Muszę jednak przyznać, że pojęcia nie mam czy moje mapy  są "unikode". Zupełnie się nad tym nie zastanawiałem.
Mam to samo. Mapy, które działały na Viście Hcx (OSM, UMP, Topo), działały potem na Oregonie 300 i teraz na Oregonie 700. Zero problemów.

• FB
w garminach  po podłączeniu do garmin expres  automatycznie aktualizuje mapy, maja polskie znaki, więc też nie widzę problemu, w e810 używałem i wgrywałem UMP czy OSmape ogonki z pl znakami ,ale generalnie w e1000 i e1030 są to mapy specjalne ,z możliwością wytyczania tras po weypointach , więc stosowanie innych map jest bez sensu.tak mi się wydaje .

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
w garminach  po podłączeniu do garmin expres  automatycznie aktualizuje mapy, maja polskie znaki, więc też nie widzę problemu, w e810 używałem i wgrywałem UMP czy OSmape ogonki z pl znakami ,ale generalnie w e1000 i e1030 są to mapy specjalne ,z możliwością wytyczania tras po weypointach , więc stosowanie innych map jest bez sensu.tak mi się wydaje .

Edge 800 i 810 ten problem nie dotyczy, więc nie dziwne że wgrywałeś takie mapy. I nie wiem co rozumiesz przez "specjalność" map i wytyczania tras po waypointach. Sposób wytyczania drogi  typu punkt po punkcie nie zależy od mapy tylko od możliwości urządzenia, E1000 i E1030 mają te możliwość, podczas gdy E800/810 mają tylko możliwość wybrania jednego punktu do którego urządzenie wytycza trasę. Jakbyś wgrał dowolną mapę z routingiem do E1030 - to tak samo będziesz mógł wytyczyć trasę punkt po punkcie, to nie zależy od jakichś cudownych właściwości mapy jaką dostajesz z urządzeniem, każda takie możliwości da.

• FB
być może źle się wyraziłem  , w opisie urządzenia jest jednak napisane że to chyba od mapy zależy , z drugiej strony to nie zagłębiam się tak w szczegóły bo po prostu nię są mi one potrzebne , mapa ma aktualizacje , ma wszystko co potrzeba , więc jej nie zmieniam .

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
być może źle się wyraziłem  , w opisie urządzenia jest jednak napisane że to chyba od mapy zależy , z drugiej strony to nie zagłębiam się tak w szczegóły bo po prostu nię są mi one potrzebne , mapa ma aktualizacje , ma wszystko co potrzeba , więc jej nie zmieniam

Ale zupełnie nie o tym jest rozmowa, tylko o braku obsługi map z Unicode. Nie każdy kto wydaje tyle kasy na nowe urządzenie będzie chciał używać jednej mapy, która w dodatku nie jest niczym wybitnym (to jeden z wielu klonów OSM). Ta mapa o której mówisz wcale nie jest taka cudowna, źle są ustalone priorytety dróg przy wyświetlaniu, już na oddaleniu rzędu 1,2km znikają wszystkie drogi wojewódzkie, zostają jedynie krajowe, co znacznie utrudnia planowanie trasy na urządzeniu, czy przeglądanie w skali makro

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum