Autor Wątek: Nowe Garminy i problemy z mapami z Unicode  (Przeczytany 12943 razy)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Chyba już "rozkminiłem o co kaman" z tym unicode.
Kto wie więcej i lepiej, proszę niech mnie naprostuje albo coś doda ku ogólnemu pożytkowi :)

Po co to (unicode) jest? 
Aby równocześnie dało się wyświetlać na mapie np. cyrylicę i latin. "Београд / Belgrad"
...dzięki Unicode jest możliwe wyświetlanie symboli narodowych na mapach (w więcej niż jednej wersji).
Tak więc jak pisał @Wilk:
Na gpsmap64 i zapewne pozostałych wymienionych urządzeniach mapy z unicode/utf-8 nie działają.

Z tego co się zorientowałem to sprawa dotyczy m.in. Gpsmap 64, Edge 820, 1000, 1030, najnowszych Oregonów...
Działają jednak mapy z kodowaniem ASCII, więc znaki narodowe dowolne (niemieckie, czeskie, polskie, czy norweskie itp., cyrylicę, grekę, farsi ) mamy ale nie wspólnie na jednej mapie.
Czy się martwić?
Nie wiem. Chyba nie. Może będąc w krajach gdzie posługują się obcymi dla mnie alfabetami wygodniej byłoby na ekranie zobaczyć równocześnie napis np. القاهرة i Kair ale mogę bez tego żyć.

...trzeba się liczyć z tym, że tak już będzie w każdym nowym modelu. Do tego niestety prowadzi za wielki stopień monopolu na rynku
Mam wrażenie, że tu zdania są podzielone. Można przeczytać, że to "bug" a można też, że to jakieś wyrachowane antypirackie działanie.
Przyszło mi także do głowy, że... ...może garminowskiemu hardware'owi znacznie łatwiej jest pracować na ograniczonym zestawie znaków z 8 bitowym kodowaniem niż na pełnym unicode?

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna lesiak82

• Miasto: Grodzisk maz
  • Na forum od: 08.12.2017
    • FB
... Ta mapa o której mówisz wcale nie jest taka cudowna, źle są ustalone priorytety dróg przy wyświetlaniu, już na oddaleniu rzędu 1,2km znikają wszystkie drogi wojewódzkie, zostają jedynie krajowe, co znacznie utrudnia planowanie trasy na urządzeniu, czy przeglądanie w skali makro
[/quote]

Tutaj znowu się z tobą nie zgodzę , gdyż masz w ustawieniach ,,auto'' i właśnie jest tak jak mówisz ,ale jeżeli pozmieniasz i ustawisz ,,własne'' i dostosujesz do swoich potrzeb . to nawet i 3km obszar bedzię wyświetlany dokładnie ,każda uliczka , nazwa , problem juz tylko stanowi szybkość załadowanej mapy , a tutaj problem w urządzeniu , czym starsze urządzenie tym wolniej wiadomo. a temat, który poruszyłem jest pokrewny , bo co z tego że np. w e1030 nie można używać unicode jak on nie jest potrzebny. jeżeli tak to powiedz jaką bym miał korzyść z tej mapy unicode w moim e1030 i w czym była by lepsza.? bo szczegółowość jest , i polskie znaki są , sory za pytania, ale mnie temat zaciekawił.
« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2018, 21:37 lesiak82 »
SZOSA to euforia , ale MTB to wolność !

• FB
pobiorę , potestuje , się wypowiem , czy jest lepsza , czy nie,

ps.moja jest za free w całej europie

Czyli np. jadąc do Serbii czy na inne Bałkany trzeba na start położyć 90 zł.

Niekoniecznie! https://extract.bbbike.org tu można pobrać dowolną mapę opartą na OSM. w dowolnym formacie za free lub "co łaska".

Tu jeszcze Rosja i okolice jakby ktoś szukał.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Z gotowców, to chyba najlepiej sprawdza się ta
http://garmin.opentopomap.org
Tutaj autor nie robi tego dla kasy, a pliki potrzebne do własnoręcznej kompilacji innych regionów publikuje na githubie.

My home is where my bike is.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
tutaj znowu się z tobą nie zgodzę , gdyż masz w ustawieniach ,,auto'' i właśnie jest tak jak mówisz ,ale jeżeli pozmieniasz i ustawisz ,,własne'' i dostosujesz do swoich potrzeb . to nawet i 3km obszar bedzię wyświetlany dokładnie ,każda uliczka , nazwa ,  problem juz tylko stanowi szybkość załadowanej mapy , a tutaj problem w użądzeniu , czym starsze użądzenie tym wolniej wiadomo. a temat który poruszyłem jest pokrewny , bo co z tego że  np. w e1030 nie można używać unicode jak on nie jest potrzebny. jeżeli tak to powiedz jaką bym miał kożyść z tej mapy unicode w moim e1030 i w czym była by lepsza.? bo szczegółowośc jest , i polskie znaki są , sory za pytania ale mnie temat zaciekawił.
Popraw ortografię i interpunkcję bo czyta się to ze zgrzytaniem zębów...

Wiem że można zmienić szczegółowość, ale to jest znacznym kosztem szybkości przewijania mapy, które przy planowaniu na urządzeniu jest kluczową sprawą. I oprócz potrzebnej do wygodnego planowania sieci dróg pojawia się wiele elementów, które wcale potrzebne nie są, a które mocno spowalniają urządzenie. Po prostu autorzy tej mapy źle ustawili kategoryzację dróg i stopień zoomu przy którym znikają. Drogi kategorii wojewódzkich to powinny znikać dopiero przy zoomie ok. 20km, a nie już przy 1,2km.

• FB
podjazdy - czy ta mapa Openmtbmap będzię działać na nowszych garminach , czy jest jakaś opcja wgrania jej ? Bo po wgraniu ją na  basecampa dobrze wygląda.

• FB
Niestety nie działa ta mapa na moim e1030, zainstalowała się na PC , i działa tylko  na basecampie.

• FB
Mówię tutaj o mapie PL oczywiście  , instalowałem ją na różne sposoby , w BC nawet dobrze wygląda , szkoda  mogła by być fajna , jest opcja No UNICODE dla EU ale ona jest płatna więc odpuszczam .

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Żeby mieć wersję non-unicode trzeba kupić subskrypcję (około 90 zł rocznie). Czyli np. jadąc do Serbii czy na inne Bałkany trzeba na start położyć 90 zł.

Swoją drogą - jak od razu zwęszyli interes, żeby trochę zarobić, przed tym ograniczeniem to mało kto w ogóle zwracał uwagę na to czy mapa jest Unicode czy nie ;)

Offline Mężczyzna wiecho

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 01.01.2016
Niestety nie działa ta mapa na moim e1030, zainstalowała się na PC , i działa tylko  na basecampie.
Mapę lub jej część wgrywasz przez mapsursa. Dobrze wygląda w e1000, ale jest jedno ale, jest bez liter, jakichkolwiek. Symbole są. Porównywałem ją z mapą garmina jaką dostałem z azymutu i  (Topo PL)niczym się nie różni na terenach PL. Nawet na swojej mam więcej szlaków.
Rower... to dla mnie już obowiązek... stał się pasją...i chyba filozofią życia...

• FB
Mapę lub jej część wgrywasz przez mapsursa. Dobrze wygląda w e1000, ale jest jedno ale, jest bez liter, jakichkolwiek. Symbole są. Porównywałem ją z mapą garmina jaką dostałem z azymutu i  (Topo PL)niczym się nie różni na terenach PL. Nawet na swojej mam więcej szlaków.

dzięki za podpowiedź , to jednak nie będę jej wgrywał .

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić (tak krok po kroku) jak wgrać do nowo zakupionej nawigacji GPSMAP 64 którąś z map z tej strony: http://garmin.opentopomap.org
Najlepiej by było, żeby mapy zgrać na kartę SD i żeby nie było problemu z korzystaniem z nich na urządzeniu.
Próbowałem zrobić to samemu ale GPS nie widzi tych map :(
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

A chcesz instalować w basecampie czy tylko do garmina?

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Raczej tylko do garmina. A co dałoby instalowanie do basecampa?
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum