Autor Wątek: Francja - Lazurowe Wybrzeże - ceny kempingów  (Przeczytany 2271 razy)

Offline Mężczyzna Wismat

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 11.03.2014
Cześć.

Przymierzam się do wycieczki wybrzeżem Morza Śródziemnego: Genua -  Lazurowe Wybrzeże - Barcelona. Myślę, że to dość popularny kierunek i niejedna osoba z Was tam była. Ale co gorsza, wielu "zwykłych" turystów też tam się udaje i po rekonesansie cen w kempingach we Francji szczęka lekko mi opadła. Ceny na stronach to dobre kilkadziesiąt Euro za dobę (z tym że to zazwyczaj jest coś w okolicach 90m2 na namiot... mi wystarczy skrawek trawnika...)

Znalazłem informację, że tańszą alternatywą są Municipal Campings ( http://www.camping-municipal.org/ ). Rzeczywiście, wg informacji na tej stronie ceny za dobę to od 10 do 30 Euro.

1. Jak to jest w praktyce z Waszego doświadczenia? Ile kosztuje noc jednej osoby w namiocie nad Morzem Śródziemnym na opisanym przeze mnie odcinku? Oczywiście nie musi być to 30m od plaży ;) Korzystaliście z tych Municipal Campings czy jakiś innych?

2. Na wielu stronach możliwość rezerwacji jest na minimum 3 lub 7 dni. Czy w praktyce jak się przyjedzie pod kemping to na jeden dzień dostanie się kilka m2 na mój namiot i rower?

3. Czy zachowując standardowe reguły (od zmierzchu do świtu, bez ognia, bez śmiecenia, mały namiot z dala od zabudowań) można w praktyce bezproblemowo nocować na dziko w okolicach wybrzeża?

Z góry dziękuję za rady! :)
« Ostatnia zmiana: 2 Lut 2018, 00:02 Wismat »

RDK

• Gość
30m od plaży może być za darmo, ale niewygodnie :D

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
Znalazłem informację, że tańszą alternatywą są Municipal Campings ( http://www.camping-municipal.org/ ). Rzeczywiście, wg informacji na tej stronie ceny za dobę to od 10 do 30 Euro.
Jak to jest w praktyce z Waszego doświadczenia? Ile kosztuje noc jednej osoby w namiocie nad Morzem Śródziemnym na opisanym przeze mnie odcinku? Oczywiście nie musi być to 30m od plaży :wink: Korzystaliście z tych Municipal Campings czy jakiś innych?
Byłem we Francji na dwóch wyprawach w 2011 i 2012 r. W tym pięknym kraju jest bardzo dużo campingów, także poza rejonami turystycznymi. Spotykałem je praktycznie w każdym miasteczku na moich trasach i kilka razy nocowałem. Zasada jest prosta - campingi municipal są tanie. Im dalej od rejonów obleganych przez turystów, tym taniej (płaciłem wtedy w przedziale 4-10 € za noc w namiocie). Na Lazurowym Wybrzeżu spałem na takim camingu w Menton. Nie pamiętam za ile, ale nie było drogo, choć blisko morza.
Oczywiście nie robiłem rezerwacji, ale nigdzie nie było problemu, aby znaleźć kawałek pod namiot.
Pozostałe noclegi były na dziko. Przy plaży jest ciężko znaleźć odludne miejsce, ale blisko Lazurowego Wybrzeża są góry i dosyć łatwo było tam znaleźć miejscówkę pod namiot.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Na lazurowym wybrzeżu (od Włoch do Hiszpanii włącznie) jest mnóstwo campingów, z tym że sa to raczej kamperowiska, nastawione na zmotoryzowanych turystów, ktorzy parkują tygodniami, stąd ta cena (do 40E). Można z namiotem i cena do negocjacji, ale zwykle 10E, nie mniej. Kilka razy korzystalem, późną jesienią - bywają całoroczne.

Te rezerwacje dotyczą właśnie kamperów, pod namiot to sobie można darować :)

Trasa Genua - Nicea, przebiega takim zboczem Alp, jest mało miejsca, wszystko zabudowane, i latem ciężko będzie coś znaleźć na dziko. Ale da sie, tylko trzeba w góry, w las głębiej wjechać.

Jedną miejscówkę mogę Ci polecić, Gorbio/ Pinella, taka jakby dzielnica Menton (chyba w granicach księstwa Monaco), tam są wykute w zboczu góry bunkry artyleryjskie (nieużywane) :), piękny widok na Monaco i morze Sródziemne. Można się wdrapać (asfalt) i biwakować. Muszę tylko znaleźć współrzędne :) bo zamaskowane są.

Ot i jest :
https://www.google.pl/maps/place/Ligne+Maginot+gros+ouvrage+de+Roquebrune/@43.7689486,7.4675594,347m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x12cde98f06f5f4f9:0x307cdb0bdbd62e27!8m2!3d43.7691003!4d7.4683944
« Ostatnia zmiana: 2 Lut 2018, 12:10 sinuche »

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
Jechaliśmy (dekadę co prawda temu) w Ligurię w góry ale lądowali w Nicei i stamtąd asfaltem dojazdowo (do granicy z Włochami), a potem końcówka po zjeździe z gór do Pizzy.
Z tym spaniem na dziko to prawda - bywa czasem ciężko (albo zabudowy albo pola osiatkowane, albo za blisko głównej drogi) itd Ale da się, tylko na pewno nie jest to tak łatwe jak u nas.
A co do campingów - w takich obleganych miejscach może być i drogo i .. nie być skrawka wolnego miejsca w sezonie - brałbym to pod uwagę. Sami jechaliśmy wtedy bez namiotu więc udzielono raz nam skrawka trawnika dosłownie na skrzyżowaniu dwóch wewnętrznych ścieżek pod latarnią.

Offline Mężczyzna Wismat

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 11.03.2014
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)

Offline Mężczyzna Man61

• Miasto: Podlasie
  • Na forum od: 06.08.2011
We Francji na większości kempingów na południu dyskryminują samotników  :(  którzy muszą płacić tak jak dwie osoby. Lepiej więc jechać we dwoje (dwie, dwóch). Najtaniej jest oczywiście na kempingach miejskich chociaż nie zawsze. Dużo zależy od wyposażenia kempingu. Basen, plac zabaw dla dzieci, kort podwyższają cenę. Lepiej szukać małych kempingów bez takich udogodnień. Np w Marseillan Plage mogę polecić kemping Le Lorrain. Mały, prowadzony przez rodzinę, chociaż odkąd interes przejęła córka to ceny trochę wzrosły, ale i tak jest to najtańszy kemping w tej miejscowości. Dla miłośników opalania się na golasa blisko stamtąd do plaży w Cap dAgde.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum