Autor Wątek: Z Porto na miesiąc lub więcej (trasa jeszcze w trakcie planowania)  (Przeczytany 985 razy)

Offline Mężczyzna larinje

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.07.2016
Witam,

Mam propozycje fajniej wyprawy:
Zaczynamy z Porto i dalej... jeszcze nie wiem na pewno :)
Nakreśliłem wstępne warianty trasy:

• Daty:
Zaczynamy z Porto 18.04.2018. Lot Wizzair z Warszawy. Teraz cena biletu 150 zł + 130 za przewóz sprzętu sportowego.

• planowany średni dystans dzienny
50-100 km

• całkowity planowany dystans wyprawy
1000+ km

• rodzaje noclegów (na dziko/ kemping/ kwatery/ schroniska/ pensjonaty/ hotele/ etc...)
namiot, czasami hotel

• sposób wyżywienia (gotowanie we własnym zakresie/ B&B/ restasuracje/ etc.)
Gotowanie na palniku, czasami restauracje

• priorytety/ sposób spędzania czasu (pochłanianie przestrzeni i widoków/ zwiedzanie miast/ poznawanie ludzi i kultury/ etc.)
Wszystko po trochę, ale raczej interesuję mi przyroda, a nie oglądanie dużych miast. Takoż zabieram ze sobą wędkę - może uda się zaoszczędzić na jedzeniu  :P

• podejście do deszczu (jedziemy czy siedzimy na kwaterze/ namiocie?)
jeżeli silny deszcz to czekamy

• preferowane drogi (główne czy lokalne? nawierzchnia dowolna czy tylko asfaltowa?)
raczej asfalt

info obe mnie i poprzednich wyprawach:
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=19206.0
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=19918.0

Uwagi i sugestie mile widziane

Pozdrawiam, Michał

Online Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
Jechałem podobną trasą, ale w drugą stronę.
Pod tym adresem jest szczegółowa relacja. Może znajdziesz jakieś pomysły?

A pod tym adresem jest relacja z innej wyprawy, ale też po drodze.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Opcję nr 1 możesz zmodyfikować w Hiszpanii tak, by prowadziła szlakiem Camino. Z Santiago de Compostela przez Leon, Burgos, Pampelunę, do Saint-Jean-Pied-de-Port (na gr. z Francją).
Jest ciekawie i tanie noclegi - albergues.
« Ostatnia zmiana: 2 Lut 2018, 14:50 sinuche »

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
Kilka słów odemnie.
- Opcja numer 2 - nuda..
- Opcja numer 1 - Na miłość boską, proszę Cię nie omijaj północy Portugalii :D Moja propozycja na szybko. Z Porto doliną rzeki Duero dojedź do Peso de Regua. Tam odbijasz na drogę N2 i lecisz do Vila Real a potem Chaves. Po drodze w zasięgu ręki masz takie atrakcje jak Pinhao, Sao Leonardo de Galafura, Viaduct do Corogo, PN Marao, PN AlvaoZ Chaves albo od razu lecisz do Asturii, gdzie obowiązkowo spędzasz 2-3dni w PN Picos de Europa, albo odbijasz lekko w lewo na Santiago i potem Picos de Europa. Z Asturi wybrzeżem do granicy to dobra opcja :) Co do Francji to nie wiem. W tej części nigdy nie byłem ;)

Jeszcze mała reklama. Byłe. Teraz 5dni na półnnocy Portugalii. Fotki i relacja na fanpage na Facebooku. Szukan pod Paweł "CFCFan" Pieczka :)

Offline Mężczyzna PauseBreak

• Miasto: Katowice / Bielsko-Biała
  • Na forum od: 29.04.2017
Jechałem trasą w przybliżeniu Sewilla -> Salamanca -> Burgos, tak jak narysowałeś, kilka lat temu. I tak jak ktoś już napisał to dość nudny odcinek. Można go natomiast bardzo szybko przejechać jadąc starymi drogami wzdłuż autostrad. Są one na ogół w bardzo dobrym stanie i prawie beż żadnego ruchu samochodowego. Aktualnie jestem natomiast w północnej Hiszpanii i jest to zdecydowanie ciekawszy region: jest dużo gór z parkami narodowymi i urozmaicone wybrzeże. Warto zarezerwować trochę więcej czasu na ten odcinek, bo jest dużo atrakcji. Podobno są tu nawet niedźwiedzie w górach (szczęśliwie nie spotkałem). Jechałem też kiedyś z Porto doliną Duero do Salamanki. Ciekawa trasa, w innych miejscach w Portugalii nie byłem. Ogólnie trzeba jechać tam, gdzie są albo góry albo może/jeziora, bo bez gór i bez wody jest mało ciekawie, więc wydaje mi się, że odcinek z Porto na południe wzdłuż wybrzeża też powinien być ciekawy. Tylko potem bym jechał dalej wzdłuż południowego wybrzeża Hiszpani, zahaczając też o Sierra Nevada, bo nie daleko od wybrzeża, a warto zobaczyć.

Przepraszam, że długo nie odpowiedziałem. Dziękuje wszystkim za podpowiedzi, na pewno przyda się!

PauseBreak, CFCFan,
dzięki, w takim razie opcja nr.2 odpada.
Południowe wybrzeże Hiszpanie raczej też (gdzieś słyszałem że tam jest tłum i brudne plaże).   
Mi też bardziej podoba północna część (oznaczona na zielono na mapie  :D )
Mam w ogóle taki pomysł: jak będzie po przylocie deszcz, wiatr i zimno - jedziemy na południe, oglądamy Portugalię, a za jakiś tydzień wracamy pa północ w góry  :D

Czy ktoś zna jaka tam może być temperatura w drugiej połowie kwietnia? Czy będą potrzebnie jakiś ciepłe ciuchy / śpiwory?

O, i zapomniałem napisać, że zapraszam wszystkich chętnych dołączyć się do wyjazdu. Albo przynajmniej do jego części :)

Offline Mężczyzna gu

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.02.2018
Hej. Z Porto start a metę gdzie planujesz?

P.

Hej. Z Porto start a metę gdzie planujesz?

P.

Jeszcze nie mam pojęcia :)
Zobaczymy na ile starczy sil i nastroju. Zawsze można znaleźć tani lot lub autobus do domu..
A dlaczego pytasz? Chcesz dołączyć?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum