Autor Wątek: Wilno-Warszawa-Kraków  (Przeczytany 942 razy)

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
Wilno-Warszawa-Kraków
« 3 Lut 2018, 18:36 »
Na przełomie maj/czerwiec planuję przejechać trasę Wilno-Warszawa-Kraków (śladami J. Piłsudskiego).
Co prawda pewien forumowicz ;) już wytyczył trasę (dzięki!), ale tak się zastanawiam czy dałoby radę coś jeszcze skrócić? Chodzi mi głównie o odcinek Augustów-Wawa. Szosówkami nie jedziemy, więc ewentualne odcinki szutrowe mogłyby być, ale nie za dużo :)
PS. jakieś noclegi na Litwie polecacie w pobliżu wyznaczonej trasy? Jakieś wiaty/wieże widokowe, itp. (namiotów nie bierzemy, liczymy też ewentualnie na nocleg "u gospodarza").
Obecnie wytyczona trasa:
https://www.gpsies.com/map.do?fileId=krfbtpznflrlqeto
Za wszelkie sugestie serdecznie dziękuję.

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Odp: Wilno-Warszawa-Kraków
« 3 Lut 2018, 19:01 »

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 3 Lut 2018, 19:11 »
Kolego. Jak z Ciebie taki miłośnik rewolucji i Robotnika;) to jak mogłeś zapomnieć o wizycie na dworcu w Bezdanach??

Niektóre domy pamiętają tam tą słynną akcję:

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna Rado

« 4 Lut 2018, 12:31 »
Jakoś tak
Dzięki @menel.
jak mogłeś zapomnieć o wizycie na dworcu w Bezdanach??
Dzięki :) Weźmiemy pod uwagę.

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna Rado

« 5 Lut 2018, 14:05 »
A ten odcinek Wawa - Kraków: https://www.gpsies.com/map.do?fileId=krfbtpznflrlqeto
to myślicie, że jest optymalny? Czy coś jeszcze można ewentualnie skrócić?
Nie ukrywam, że chcemy trasę zrobić w 5 dni, czyli dziennie 200 km z sakwami. Dlatego też nie zajedziemy do wszystkich miejsc związanych z Piłsudskim i dlatego też pytam się o skrócenie wytyczonej trasy.

RDK

• Gość
« 5 Lut 2018, 15:03 »
Trasa 1 Opcja która nie narusza za bardzo pierwotny kurs. Zmiana dla Warszawy. Zamiast jechać od razu na DW801 (która jest dość nudna), można przejechać wzdłuż torów do Otwocka. W Górze Kalwarii warto na moment odbić do Czerska, bo jest blisko, a zamek. Z Warki do Radomia jechaliśmy kiedyś z Księgowym, tak jak na śladzie i jest ok. (Radom na oko przez miasto, krajówkową obwodnicą nie ma większego sensu jechać i nie jest to zbyt przyjemne) Powyższe będzie się powtarzać w kolejnym wariancie.
Modyfikacja dla Małopolski - przez Racławice. Kopiec jest nieco na południe, w Janowiczkach

Trasa 2 Tu trasa omija Kielce oraz podjazdy w okolicach Racławic (tam teren jest mocno pagórkowaty). Tu plusami jest zamek w Bodzentynie, przejazd koło Łysicy (mój 2x zjazd w kierunku Daleszyc ciągle dobrze wspominam). Dom Długosza w Wiślicy, w pobliżu widoczne grodzisko. Trasa z Wąchocka przez Park Krajobrazowy, ale nie wiem jaka tam to wygląda. Ten wariant jest krótszy o jakieś 5km, niż oryginalny i jest nieco mniej podjazdów, jednak jeśli przez park nie będziecie jechać, to objazd przez Starachowice do Bodzentyna będzie dłuży ~3km, choć dodatkowo ubędzie trochę kolejnych metrów podjazdów

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 5 Lut 2018, 18:22 »
Jeśli ci zależy, to w Krakowie jest jeszcze pomnik Piłsudskiego na skwerze przy ul. Piłsudskiego, a przy błoniach znajduje się głaz pamiątkowy (akurat zgodnie z zaznaczoną trasą powinieneś go mijać).

Offline Mężczyzna Rado

« 5 Lut 2018, 18:57 »
Radek, dzięki, ta trasa z ominięciem Kielc bardzo mi się podoba. Szkoda tylko tych podjazdów, ale cóż, nie można mieć wszystkiego.
Iwo, jeśli czas pozwoli, to z pewnością odwiedzimy te miejsca. Dzięki.
Pomniki mile widziane, zwłaszcza, że symboliczny początek wycieczki zrobimy na Pl. Litewskim w Lublinie, gdzie jest pomnik i Piłsudskiego i pomnik Unii Lubelskiej.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 5 Lut 2018, 20:03 »
Trasa z Wąchocka przez Park Krajobrazowy, ale nie wiem jaka tam to wygląda.

Kocie łby.

Offline Mężczyzna Rado

« 6 Lut 2018, 00:15 »
Cytat: RDK w Wczoraj o 15:03

Trasa z Wąchocka przez Park Krajobrazowy, ale nie wiem jaka tam to wygląda.

Kocie łby.
Hmmm, w sumie za dużo tych km nie ma, może damy radę...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum