Autor Wątek: Wózek dla psa do roweru#50kg#5 000km  (Przeczytany 18440 razy)

Offline Kobieta Anija

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2019
Hej! Czy moglibyście się podzielić Waszą opinią na temat przyczepki No Limit Doggy Liner:

https://www.zooplus.pl/shop/psy/zabawki_szkolenie_psa/kosz_na_rower_psa/przyczepa_rowerowa/223073

Potrzebuję przyczepki na jedno-, max dwudniowe wypady dla briarda 32kg i ewentualnie teriera irlandzkiego 11kg (terierka jakąś część trasy może biec). Nie mam doświadczenia w tego typu wycieczkach, więc nie wiem na co zwrócić uwagę i jednocześnie nie chcę na początku wydać nie wiadomo ile kasy, bo nie wiem jak psy podejdą do tematu. Myślę o terenie raczej płaskim, chętnie nie utwardzonym - na ile przyczepka pozwoli...
Będę wdzięczna za Wasze sugestie :)

Offline Mężczyzna Sebastian

• Na forum od: 22.03.2015
    • Dzieciaki w Plecaki
Zapytaj na grupie FB Aktywnie z psem - https://www.facebook.com/groups/aktywnie.z.psem/
Może tam ktoś będzie mógł podzielić się wiedzą.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Hej! Czy moglibyście się podzielić Waszą opinią na temat przyczepki No Limit Doggy Liner:

https://www.zooplus.pl/shop/psy/zabawki_szkolenie_psa/kosz_na_rower_psa/przyczepa_rowerowa/223073
Ja mam dokładnie tą doczepkę. Używam ją do Owczarka szetlandzkiego 11kg. Ogólnie to kawał dobrej roboty. Jest bardzo komfortowa dla psa. Wszystko nieomal się w niej demontuje bez użycia narzędzi. Zwierzak bardzo dużo widzi, dobra wentylacja dzięki zdejmowanemu dachowi i możliwość odsłonięcia frontu. Inaczej mówiąc jestem z niej bardzo zadowolony. Doczepka na drogach gruntowych sprawuje się bez problemu. Ma praktyczne kieszenie na ekwipunek psi. Jest amortyzowana. Również drążek ma dodatkowy "amortyzator" zatem nie szarpie tak rowerem. Kupiłem ją w tym roku i jak na razie używam tylko na krótszych spacerach, ale bez problemu wyobrażam sobie jazdę z nią na dłuższym dystansie po sensownych drogach.
Pies nie jest jej fanem. Mój pies to jedna z lepiej biegających małych ras i mój godnie to podtrzymuje. Jest nakręcony na bieganie i widać, ze w jego opinii lepiej biec niż jechać. Zatem do doczepki zawsze trzeba go włożyć bo sam nie chce wchodzić. Jedzie jednak spokojnie, czekając kiedy będzie kolejny odcinek biegu. Ostatnio zauważyłem nawet, ze się kładzie w czasie jazdy, zatem chyba nie jest tak źle.
Po podpięciu doczepki czuje się, ze coś się ciągnie, bo to jednak kilka kilo i dwa łożyska. Nie ma jednak tragedii. Jak widzisz czasami użytkuje ją również moja 11 letnia córka na 24" rowerze.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Kobieta Anija

• Na forum od: 19.04.2019
Hej, ogromne dzięki za pomocny komentarz! :)

Offline Kobieta werronka

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 12.09.2023
Mam takie pytanie, jak przyzwyczaić psa do jazdy taką przyczepką. Mój pies chętnie biegnie ze mną na specjalnej smyczy do roweru. Chciałabym jednak wybierać się z nim na dłuższe wycieczki. Kupiłam przyczepkę dopasowaną do jego wielkości, fajna, wygodna i duża, ale za nic nie chce w niej jeździć  :'( Jak tylko ją widzi od razu się wyrywa. Da się coś z tym zrobić czy po prostu odpuścić i dalej korzystać ze smyczy?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Zacznij od przekupstwa. Nagroda za wejście, bez zamykania i ruszania. Ważne, żeby doczepka stała stabilnie. Jak pies wejdzie, nie może się zachwiać, przechylić. To fatalnie wpływa na poczucie bezpieczenstwa psa. Wybija go z pewności i zaufania do takiej rzeczy.
Później etap zamknięcia na chwilę. Krótkie ruszenie, najlepiej ręcznie. Jak zaczniesz jechać to na początek krótkie odcinki w przyczepce i bieganie. Taki interwał. Żeby wiedział, że dozepka to tylko chwilowe zniewolenie. To normalne, że pies nie chce jechać w doczepce. Wwoli biec. Dlatego jest psem Podsumowując. Przekupstwo, stopniowanie i Twoje zdecydowanie. Pies musi wiedzieć, że to jest Twoja wola. Że wykonuje wolę pezewodnika stada. I cierpliwość
« Ostatnia zmiana: 12 Wrz 2023, 08:40 Król Julian »

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Ja na początku postawiłem przyczepkę w pokoju i zrobiłem mu w niej posłanie, w którym spał przez około miesiąc. Przy pierwszych próbach na dworze wrzucałem mu do środka ser, więc nabrał bardzo pozytywnego skojarzenia i chętnie sam do niej wskakiwał. Niestety podczas jazdy nie był w stanie się zrelaksować i kończyło się szczekaniem non stop, ostatecznie nigdzie dalej nie pojechaliśmy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum