Autor Wątek: Tytuł działu  (Przeczytany 87534 razy)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Tytuł działu
« 5 Lut 2018, 19:18 »
Pisałam już chyba o tym wcześniej. Zastanawia mnie tytuł tego działu:

O kobietach
Opis: Dyskusje rowerowe dla kobiet.

To w końcu o kobietach, czy dla kobiet?

Wątków "o kobietach" (np. o sakwiarkach, o których warto poczytać czy które warto śledzić) jest tutaj stosunkowo niewiele. Moim zdaniem zresztą ich miejsce jest gdzie indziej, w ogólnych wątkach "Do poczytania" czy "Ciekawostki rowerowe", tam też bym je wszystkie przeniosła. Nie rozumiem, czemu ciekawe blogi prowadzone przez sakwiarzy miałyby być wrzucane do działu "Do poczytania", a prowadzone przez sakwiarki - do działu "O kobietach". Jak do poczytania, to do poczytania... Co o tym sądzicie?

Pomijając te nieliczne wątki o sakwiarkach, większość wątków porusza szeroko pojęte około-kobiece tematy, najczęściej pytania czy też porady skierowane głównie do dziewczyn - w ciąży na rowerze, kobiecy ekwipunek, bezpieczeństwo w podróży, makijaż itp. (co uzasadniałoby tytuł "Dla kobiet" a nie "O kobietach"). Inna sprawa, że nawet (czy może zwłaszcza?) na najbardziej "kobiece" tematy wypowiadają się głównie faceci ;)

Może któraś/któryś z Was ma pomysł, na co zmienić ten niefortunny (według mnie) tytuł?
« Ostatnia zmiana: 5 Lut 2018, 19:34 Janus »

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Odp: Tytuł działu
« 5 Lut 2018, 19:23 »
...
Trafiasz w sedno tarczy :)
Od samego początku mojego czytactwa tego forum, nie pasuje mi ta nazwa.
Nawet zwykłe "babskie", "dla dziewczyn", tandetne "okiem kobiety", czy cokolwiek innego byłoby lepsze.

ed.
Dziewczyńskie ;)
« Ostatnia zmiana: 5 Lut 2018, 19:30 RS »

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 5 Lut 2018, 19:36 »
Bawimy się jak damy!

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
« 5 Lut 2018, 19:44 »
A jak nie damy to sie nie bawimy?
 ;D
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 5 Lut 2018, 20:48 »
Trafiasz w sedno tarczy
Od samego początku mojego czytactwa tego forum, nie pasuje mi ta nazwa.
Nawet zwykłe "babskie", "dla dziewczyn", tandetne "okiem kobiety", czy cokolwiek innego byłoby lepsze.

Ja też mam takie odczucie od dawna, tylko nie chciałem się wypowiadać żeby nie było, że facet a do tego admin/moderator próbuje coś tutaj narzucić. Pomysłodawczynią działu i nazwy była z tego co pamiętam Hindiana, więc trzeba by ją poprosić o stanowisko  ;)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 5 Lut 2018, 20:54 »
A ja uważam, że taki dział jest zbędny. Wszak temat o długich włosach założył facet :)
Uważacie, że tak różni się sakwiarstwo kobiet i facetów? Wiele razy jechałem w grupach mieszanych i istotnych różnic nie dostrzegłem.

Jak już jesteśmy przy działach to mnie irytuje również dział Wycieczki i Wyprawy. Rozumiem intencje, ale kryterium jest bardzo płynne i subiektywne. Dla mnie powinny zostać połączone.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 5 Lut 2018, 21:07 »
Sakwiarstwo kobiet i mężczyzn za bardzo się nie różni, ale jak widzisz wątków uzbierało się w tym dziale całkiem sporo. Można by niby ustawić to jako dział podrzędny, ale gdzie? Część tutejszych wątków dotyczy ekwipunku (choćby staników sportowych), część np. jazdy w ciąży na rowerze, część porad na temat kierunków podróży, których lepiej unikać będąc samotną rowerzystką... O wiele łatwiej to wszystko znaleźć, jeśli jest razem; większa też jest szansa, że wątek zauważą inne zainteresowane (ja na przykład cały dział "Rowery" mam ukryty :P). Według mnie istnieje spore prawdopodobieństwo, że osoby zainteresowane stanikami sportowymi zainteresuje też temat mycia długich włosów czy jazdy na rowerze w ciąży. Ten dział bardzo to ułatwia.

Wycieczki i wyprawy to inna bajka. Podział płynny i subiektywny, ale moim zdaniem potrzebny. Tak czy inaczej to temat na osobny wątek :)

Sedymen - trudno, żebyś zauważył różnice; dziewczyny podróżujące w mieszanej grupie nie będą raczej rozpowiadać przy ognisku o trudnościach ze znalezieniem wygodnego stanika czy o urokach jazdy na rowerze podczas okresu.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 5 Lut 2018, 21:20 »
Nie wierzę, że nie masz jakiegoś pomysłu. No, dawaj...

Nie przyszłoby mi do głowy, że skoro byłby to dział np. "Dla kobiet", to cała reszta forum byłaby zarezerwowana wyłącznie dla mężczyzn. To jakieś szwedzkie zwichrowanie ;)
Może i nie lubimy Żydów, ale kobiety wciąż przez błoto po naszych płaszczach idą  :)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 5 Lut 2018, 21:32 »
Sakwiarstwo...
Ok. Czyli jest potrzebny.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 6 Lut 2018, 04:20 »
Kobieta za kierownicą.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 6 Lut 2018, 08:45 »
Gdybym miał coś zmieniać, to raczej uspójniłbym opis z nazwą. Sama wspomniana nazwa chyba wyraźnie sugeruje, jakiej zawartości można się wewnątrz spodziewać. Gdyby miał nazwę "dla kobiet", odbierałbym to tak, że jest to dział tylko dla dziewczyn, a facetom wstęp wzbroniony.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 6 Lut 2018, 09:28 »
Czyli zostawił tytuł „O kobietach”? To może przenieśmy tu od razu wątek „Laski”, żeby było spójnie ;)

O tym, że „Dla kobiet” nie jest idealne, pisałam wcześniej. Na pewno byłoby jednak lepsze niż „O kobietach”.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 6 Lut 2018, 09:44 »
A serio jest on w ogóle potrzebny?
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 6 Lut 2018, 09:48 »
pewnie facetom nie jest
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 6 Lut 2018, 09:55 »
Ok, zatem jest.

Zapytałem dlatego, że jakoś nie zauważyłem, by konieczne było specjalne wyodrębnianie takiego działu. Czy na wyprawę jedzie sakwiarz czy sakwiarka - nie ma to dla mnie znaczenia. Czy na szosie koksi kobieta czy mężczyzna, też nie. I tyle. Już znikam stąd.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum