Autor Wątek: Góry Bystrzyckie lub Kaczawskie, 10 II  (Przeczytany 907 razy)

Offline Mężczyzna Mestwin

• Nec temere, nec timide
  • Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 09.01.2013
Góry Bystrzyckie lub Kaczawskie, 10 II
« 7 Lut 2018, 10:36 »
Witam wszystkich, dziś formularz podaję w skróconej wersji, bo nie jestem zdecydowany, gdzie jechać.

Tak czy owak trasa programowo jednodniowa, ale funkcjonalnie trzydniowa (ja wyjeżdżam z domu w piątek wieczór i wracam w niedzielę rano), więc jak zwykle ośmielam się zamieścić ją w tym dziale.

Zastanawiam się nad Górami Bystrzyckimi lub Kaczawskimi. Tak czy owak całodniowa pętelka na lekko. Wolałbym Bystrzyckie, bo w nich jeszcze praktycznie nie byłem (łaziłem tylko po Torfowisku pod Zieleńcem i jeździłem po okolicach Adama, które czasem zalicza się do Gór Orlickich), jednak nie wiem, na ile będzie dało się jeździć po nieprzetartych drogach publicznych (ubieram opony kolcowane 2,5"). Po ostatnich opadach GOPR podaje: pokrywa śnieżna 60 do 90 cm w lesie ,na szczycie 10 -15 cm, co byłoby zbyt wysoką wartością, ale podaje to dla Masywu Śnieżnika, gdzie las sięga znacznie wyżej - w Bystrzyckich większość trasy byłaby na 700-800, na Śnieżniku ten "las" to zapewne 1000-1300. Niestety GOPR ani HS nie mają świeższych danych dla samych Bystrzyckich. Natomiast kamery (ta, ta, i ta) pokazują na oko 0-20 cm. Może ktoś z Was ma świeższe dane? W tym wariancie początek i koniec byłby w Dusznikach.

Plan B to Góry Kaczawskie, w których wysokie szosy (Łysa, Szybowcowa, Przełęcz Komarnicka) pozwalają na akcję praktycznie w każdych warunkach. Tyle że Kaczawskie mam schodzone w kratkę i na rowerze też tam się kręciłem. Wtedy początek i koniec w Jeleniej Górze.

Co mogę podać już teraz:

coś o sobie
• całkowity planowany dystans wyprawy: ok. 70-80 km.
• sposób wyżywienia: zakładam przerwy regeneracyjno-ogrzewcze w schroniskach i podobnych przybytkach
• przybliżony budżet wyprawy na jedną osobę: dojazd + co kto zje i wypije po drodze
• priorytety/ sposób spędzania czasu: góry
• preferowane drogi: gdzie da się przejechać. Asfalt może być np. jako powrót po ciemku (chyba że Kaczawskie, gdzie nie da się go uniknąć).

Zapraszam!

• Nec temere, nec timide
OK, po zapoznaniu się z tym i porównaniu z kamerami wybieram Bystrzyckie. Jagodna może być poza zasięgiem, ale partie w granicach 700 npm raczej powinny być zjezdne. Dopisuję zatem punkty, których nie opisałem poprzednio lub się zmieniły:

• Duszniki - Schronisko Pod Muflonem - Schroniska Jagodna - Jagodna (?) - Niemojów (?) - Lasówka - Torfowisko pod Zieleńcem - Duszniki
• czas i miejsce planowanego startu: stacja PKP Duszniki Zdrój, 9:16 i powrotu: j.w., 20:36
• całkowity planowany dystans wyprawy: 70 km
• preferowane drogi: na południe ile i gdzie się da górami, powrót (zakładam, że może być przynajmniej częściowo po ciemku) asfaltką wzdłuż Orlicy i Bystrzycy (z odboczką na torfowisko?)

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Weź pod uwagę że to są drogi mało przejezdne w tym okresie czasami nawet nie odśnieżane szczególnie tzw.(trasa Goeringa)albo Autost.Sudecka.Niektóre szlaki są dla narciarzy biegowych więc nie wiem jak z jazdą rowerem tam będzie i zaplanuj że może będziesz musiał skrócić trasę wiec w Mostowicach nawrotka żeby się wyrobić na pociąg powrotny.
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

• Nec temere, nec timide
Nie po raz pierwszy jadę zimą w góry  ;)

Wiadomo, że torów nie tykam. Ostatnio opady tam były minimalne, więc zakładam, że przynajmniej drogi publiczne będą przejezdne, a nawet tylko na nich da się sporo podziałać (np. okolice Spalonej i Huty). DW 389 jest na pewno odśnieżona (kamera).

• Nec temere, nec timide
A czemu tak dziwnie - w sensie nie na cały weekend?

Jeśli wytłumaczysz mojemu synowi, że tatę zobaczy w poniedziałek po przedszkolu, i że powinien się z tego cieszyć, to pojadę na cały weekend...

• Nec temere, nec timide
Codziennie, lecz w tym wypadku bynajmniej nie ułatwia to sprawy. Nie wnikajmy jednak w szczegóły. Różnie się życie układa.

• Nec temere, nec timide
POZDROWIENIA ZE SZCZYTU JAGODNEJ ZŁAMASY!

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
Złamasy  :icon_question:

• Nec temere, nec timide
A bo wiesz,

Weź pod uwagę że to są drogi mało przejezdne w tym okresie czasami nawet nie odśnieżane szczególnie tzw.(trasa Goeringa)albo Autost.Sudecka.Niektóre szlaki są dla narciarzy biegowych więc nie wiem jak z jazdą rowerem tam będzie i zaplanuj że może będziesz musiał skrócić trasę wiec w Mostowicach nawrotka żeby się wyrobić na pociąg powrotny.

i inne takie...

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
?  no ten cytat z średniego to akurat dobra rada a nie coś w stylu "i tak ci się nie uda" więc nie kumam tych złamasów
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Ja też nie, ale może po prostu mamy inne poczucie humoru?

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
E tam..przejechał kawałek po śniegu i od razu SuperHero.
Przy naszym Wilku to faktycznie Złamas.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum