Autor Wątek: kontrole graniczne  (Przeczytany 1240 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
kontrole graniczne
« 9 Lut 2018, 14:20 »
witam

czy na granicy polsko-ukraińskiej ktoś sprawdza/pyta ile faktycznie mamy gotówki lub gdzie śpimy itp?

Czy wystarczy karta płatnicza i trochę gotówki?

wg. przepisów z MSZ to:
"Obcokorajowców wjeżdżających na Ukrainę obowiązuje wymóg posiadania odpowiednich środków finansowych na pokrycie kosztów pobytu. Na pierwsze pięć dni pobytu (bez względu na krótszy planowany pobyt) wymagana jest kwota ponad 400 Euro. Ukraińskie władze graniczne uprawnione są do dokonywania weryfikacji posiadanych kwot."

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Odp: kontrole graniczne
« 9 Lut 2018, 14:45 »
Nie, nikt nie sprawdza.

Co do spania, to pytali o to jak jeszcze funkcjonowały karteczki meldunkowe, ale tego już od paru lat nie ma.

Online Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 9 Lut 2018, 15:00 »
Swego czasu jak rozmawiałem z Pablo to się w ogóle zdziwił, że jest taki przepis.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 9 Lut 2018, 15:01 »
Potwierdzam, nikt nie sprawdza. Ale za to przy wjeździe z UA do PL polskie służby czasem sprawdzają sakwy, czy za dużo % i fajek nie wwozisz do Polski.

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 9 Lut 2018, 15:37 »
W 2017 r. wjeżdżałem na Ukrainę z Rumunii razem z kolegą. Dostaliśmy podstęplowaną bumagę z informacją, że to to oddania na granicy przy wyjeździe. Poprosiłem o drugą karteczkę, ponieważ mieliśmy się rozdzielić. A pogranicznik machnął ręką i powiedział, że i tak nikt tego nie sprawdzi. I faktycznie, przy wyjeździe nikt nie sprawdzał. Celnicy słowaccy zaglądali natomiast do sakw, czy nie mam papierosów lub wódki.

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 9 Lut 2018, 15:49 »
Ale za to przy wjeździe z UA do PL polskie służby czasem sprawdzają sakwy, czy za dużo % i fajek nie wwozisz do Polski.

W tamtym roku UE zniosła uproszczoną kontrolę graniczną dla swoich obywateli. Jak byłem w maju na przejściu w Medyce, to już było normalnie wyciąganie wszystkie z sakw. Oczywiście przy powrocie do Polski i po naszej stronie. W Medyce na przejściu ukraińskim pieszym, sprawdzają tylko paszport i to pobieżnie.

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.03.2011
    • foty na flickr.com
« 9 Lut 2018, 16:10 »
My przekraczaliśmy w Dołhobyczowie (samochodem) i nikt o żadne pieniądze nie pytał. Rzucili okiem do bagażnika pobieżnie.
Przy wyjeździe z Ukrainy to w ogóle sprawdzili tylko paszporty i kazali jechać.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 12 Lut 2018, 08:40 »
dziękuję za informacje. To luz. Fajnie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....