Autor Wątek: Jelenia Góra i okolice - wycieczki jednodniowe  (Przeczytany 824 razy)

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
Zainspirowany wątkiem "Podkarpacie i okolice" postanowiłem ogłosić światu ;) , że w Jeleniej Górze istnieje mała grupka rowerzystów jeżdżących niemalże w każdy weekend na jednodniowe wycieczki po okolicy. Dystanse 40-80 km (Kotlina Jeleniogórska, Rudawy Janowicke, Góry Kaczawskie, Góry Izerskie, Karkonosze), tylko z plecakami, głównie po leśnych drogach, szlakach i ścieżkach. Czasem wpychamy, czasem znosimy, nie zawsze da się jechać, bardziej chodzi o odwiedzenie ciekawych miejsc i dobrą zabawę. Atrakcji mamy w okolicy wiele, raczej nigdy się nie nudzimy. 

Jakiś czas temu myślałem, żeby zamieszczać tutaj relacje z wyjazdów. Niestety, nie udaje mi się wygospodarować na to wystarczająco dużo czasu. Gdyby jednak ktoś chciał dołączyć - zapraszam serdecznie do wspólnej jazdy. :) 
Więcej informacji o grupie: http://rowerowa.jgora.pl/korba/ 

I jeszcze dla uściślenia: chodzi o Jelenią Górę w Karkonoszach (dolnośląskie), nie o Zieloną Górę w lubuskim. ;) :)

Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
 Hej,
Właśnie przesłałam link do brata.

A mam inne pytanie, gdzie jest główny kanał komunikacji i jak dowiedzieć się informacji o spotkaniu?

Offline Mężczyzna zws

Witaj.
Na początek trzeba napisać przez formularz i punkt styku jest przez e-mail.
Główny kanał jest na zamkniętym forum, dostęp zdobywa się z czasem.
Trasy, czas i miejsca spotkań są dobierane pod kątem aktualnych potrzeb. Nie ma klasycznych powiadomień czy zaproszeń - kto chce pojeździć daje znać na co i kiedy ma ochotę. Szczegóły domawiamy wspólnie. Jazdy są zwykle w niedziele od rana i w czwartki wieczorem.

Dzisiaj np. kręciliśmy po G.Kaczawskich, Przełęcz pod Kobyłą, góra Ogier, Jaskinia Nad Potokiem, Góra Połom, Przełęcz Komarnicka (ognisko spożywcze), Baraniec i zjazd niebieskim do Radomierza. Przyjemnie, grunt lekko zmrożony, jedynie na powrocie w Jasiowej Dolinie koszmarne błoto.

Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
Super sprawa

Z ciekawości, co zadecydowało, że data i miejsce spotkania nie są publicznie dostępne?

Offline Mężczyzna zws

Dzięki. :)
Kontakt bezpośredni ma w tym przypadku więcej zalet niż publiczne ogłoszenia.
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna zws

Na słoneczną niedzielę polecam wycieczkę na tamę w Pilchowicach. Trasa nadaje się również na początek marca przy temperaturach -8 do -6 st.C, co osobiście dzisiaj sprawdziłem. ;)

Startujemy z centrum Jeleniej Góry w kierunku Wzgórza Krzywoustego (żółty i zielony szlak tyrystyczny). Na Wzgórzu wieża widokowa, nazywana lokalnie grzybkiem. Dalej albo lasem, szutrami, zielonym szlakiem, koło punktu widokowego Trafalgar, albo asfaltem przy rzece Bóbr do elektrowni wodnej w miejscu zwanym "Koniec Świata".
Szlakiem rowerowym ER-6 jedziemy koło gościńca "Perła Zachodu" a następnie odwiedzamy Wieżę Książęcą w Siedlęcinie. Do zapory i elektrowni wodnej we Wrzeszczynie również docieramy szlakiem ER-6 i dalej tym samym szlakiem jedziemy do zapory w Pilchowicach. Będąc na koronie zapory warto zejść/zjechać na dół, na mostek koło elektrowni. Miało kto to robi, a widok na tamę jest niesamowity. Wrócić na koronę można drogą, żeby nie wspinać się stromo ścieżką lub schodami. Z zapory jedziemy zielonym i niebieskim w stronę stacji kolejowej, a dalej do głównej drogi. Na skrzyżowaniu w lewo w dół i zaraz w Strzyżowcu w prawo trzymając się niebieskiego szlaku turystycznego. Kawałek podjazdu asfaltem i zjazd w prawo na gruntówkę oznakowaną niebieskim szlakiem turystycznym w kierunku Płoszczynki. Zjazd szosą do Jeżowa Sudeckiego i przez osiedle Zabobrze powrót do centrum Jeleniej Góry.

Dystans 40-50 km, drogi na rower górski. Życzę przyjemności. :)

Pozdrawiam, Zbyszek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum