Autor Wątek: Narzekania na liczniki Sigmy  (Przeczytany 9658 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Narzekania na liczniki Sigmy
« 19 Sty 2010, 19:37 »
Cytat: "odek"
[...]no i sigma szajsu nie robi..

Sorki za OT, ale nie mogłem się powstrzymać. Licznik BC2006MHR, który regularnie "nie załapuje" przy ruszaniu i trzeba go zdejmowac, by się ponownie łączył z nadajnikiem oraz sam z siebie gubi panel czołowy podczas jazdy to jest szajs. Lampka Michała W., co przestała działać po jeździe w deszczu, to jest szajs. Z sigmą lepiej uważać...
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 19 Sty 2010, 20:15 »
Sigma 1606L DTS też nie jest bardzo udana. Nie włącza się po postoju, zdarza jej się zgubić sygnał, kiepskie mocowania (przesuwający się nadajnik).
Dodatkowo w tym sezonie:
- nagle przestała działać mi Sigma 906 (zupełnie zgasła) - nie mam pojęcia dlaczego
- wyłamał się kawałek mocowania "twist-lock"
na razie to tyle uszkodzeń, ale więcej Sigmy nie kupię.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 19 Sty 2010, 20:26 »
Ja dla odmiany powiem, że moja sigma sport bc300 działała 13lat i dalej się na niej wsyzstko wyświetla, tylko podstawki już nie mam... A potrafiła stać na balkonie całą zimę na rowerze w śniegu deszczu itp, nie mówiąc ile katastrof w ruchu lądowym przeżyła :P A baterie wymieniłem 2 razy przez ten okres ;)

Tak więc moja sigma to nie był szajs ;)

Offline Kobieta anja

• Miasto: Żory / Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2009
    • http://picasaweb.google.pl/ania.jaskulska
« 19 Sty 2010, 20:31 »
To może ja też dorzucę swoje trzy grosze... mi podczas wyprawy przestał działać licznik SIGMA BASELINE 500. Tak jak Danielowi- po prostu zupełnie zgasła i też nie mam pojęcia dlaczego  :?

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 19 Sty 2010, 20:36 »
Mi nie potrzeba więcej ;) BC500 od mojego kolegi też jeszcze 2 lata temu działała (teraz to nie wiem czy jeszcze działa, ale myśle, że tak), kupiona w tym samym roku co moja, a pokazuje 2 funkcje na raz :P

Co do aż 3 funkcji - dla mnie, łebka w 1kl podstawówki, to był szczyt marzeń taki licznik :D

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
« 19 Sty 2010, 20:50 »
Cytat: "Daniel"
Nie włącza się po postoju

To akurat jest zrobione specjalnie w celu oszczędzania energii. Mi też się to nie podoba ale taki jest urok bezprzewodowych Sigm. czy inni producenci stosują tą metodę to nie wiem.

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
« 19 Sty 2010, 22:27 »
używam bc-906 i lampki o takiej o: http://images46.fotosik.pl/13/891060286000233c.jpg i jestem zadowolony. Oczywiście lampka zdecydowanie służy temu, żeby mnie było widać, a nie do oświetlenia drogi :lol:
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 20 Sty 2010, 21:57 »
Cytat: "Michał Wolff"
Niestety wielkim minusem jest to że nie ma w ogóle na rynku przewodowych liczników wyższej klasy, ostatnim takim modelem był VDO MC 1.0.

Dlaczego był? czyżby przestali produkować?! Może lepiej kupię jeszcze jeden na zapas? :)

A to, co napisałeś o przyciskach w moim VDO, to oczywiście prawda, ALE:
1) pierwszy licznik od początku był wadliwy - z czasem wada się nasiliła i wymieniłem na gwarancji. Aczkolwiek powinienem był zwyczajnie od razu wymienić, tylko ze ja tak bardzo chciałem mieć ten licznik, a nie zaraz go odsyłać do producenta ;)
2) w drugim egzemplarzu to raczej moja wina - zostawiłem go kilkakroć na myjni samochodowej w pracy (tam parkuję rower). Panuje tam olbrzymia wilgotność, przypuszczam, że nawet towar próżniowo opakowany w folię by zamókł ;)

Co oczywiście nie zmienia faktu, że wg moich doświadczeń VDO MC 1.0 ma skłonność do awarii przycisków. Zobaczmy, jak długo podziała trzeci egzemplarz...

natomiast sigma raz łapie sygnał a raz nie. To oczywiście może być wada tego konkretnego egzemplarza, ale tak "na moje oko" raczej jest niedoróbką konstrukcyjną.

Offline Mężczyzna odek

• Miasto: Piła
  • Na forum od: 17.08.2009
« 21 Sty 2010, 09:46 »
Co do Sigmy-u każdego producenta coś się znajdzie :P używałem przez 5 lat licznika BC700,nakręcił mi z 30tysiecy km i działał oki-ale się zużył wizualnie i czas był na wymianę-zainwestowałem w Cateya i czsami mi pokazuje na prostej drodze 130 maks średniej prędkości :P czyli to jest kicha i czas pomyslec o nowym.  Co do pompki to szukałem małej,prawie nożnej,lekkiej i poręcznej i ta sigma w ciągu trzech lat użytkowania naprawdę się sprawdza-dmucha do 4 bar bez problemu..

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 21 Sty 2010, 11:35 »
Cytat: "odek"
się zużył wizualnie i czas był na wymianę-zainwestowałem w Cateya i czsami mi pokazuje na prostej drodze 130 maks średniej prędkości :P

Analogowe kodowanie. Standardowe problemy przy wielu bezprzewodówkach. Chyba z dwojga złego wolę, jak nie łapie kontaktu, niż jak osiąga drugą kosmiczną ;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 2 Lut 2010, 10:02 »
http://allegro.pl/item900121418_sigma_bc_2006_mhr_wysokosciomierz_abp.html

ktoś używał ? nada się ? przydałoby się jeszcze aktualne nachylenie... :/ Chyba już lepiej wyłożyć te 150złych więcej i VDO kupić... hm?

http://www.erowery.pl/go/_info/?id=459
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 2 Lut 2010, 10:29 »
Jeśli to taka sama sigma, jakiej używa Miki, to trzymaj się od niej z daleka. On już Ci powie dlaczego :wink:.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 2 Lut 2010, 12:08 »
pulsometr do niczego mi niepotrzebny... a przewodowy o 100zł dodatkowo tańszy.... :) biorę!

http://www.allegro.pl/item896075409_nowy_licznik_vdo_mc_1_0_z_wysokosciomierzem_348.html
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009

woody

• Gość
« 3 Lut 2010, 23:31 »
temat o pompce przemienił się w temat o licznikach :D
Co do pompki polecam SKS Airworx

Tagi: