Autor Wątek: Narzekania na liczniki Sigmy  (Przeczytany 9661 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Narzekania na liczniki Sigmy
« 4 Lut 2010, 22:17 »
Waxmund, dobry wybór. Ale zwróć uwagę, czy sprzedawca wyśle Ci paragon. Ja miałem w dwóch egzemplarzach VDO MC 1.0 problemy z przyciskami... (wymiana w Niemczech wyłącznie po kosztach przesyłki - nie trzeba wysyłać przez sprzedawcę, ale trzeba wysłać ksero paragonu).

W ogólności jednak zdecydowanie polecam przewodowego VDO - będziesz zadowolony :)

PS. A jakby Ci się rzeczywiście coś popsuło, to się nie martw, tylko ślij do Niemiec sam komputerek. Z powrotem dostaniesz komplet, co oznacza, że będziesz miał... podstawkę na drugie koło gratis ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline ivnn78

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.01.2010
    • http://www.flickr.com/photos/przemeklis/
« 8 Lut 2010, 15:56 »
ja rowniez mam zle doswiadczenia z licznikiem sigma tym razem model bc 906
najpierw bez zadnego mi znanego powodu po okolo 500km uzytkowania odpadl mi jeden guzik. ale pomyslalem czasem sie zdarza.
po nastepnych 200 czy 300 odpadla cala reszta guzikow (w sumie 3) ???!!! :shock:
dobra pomyslalem mam felerny egzemplarz
ale ze nie mialem checi/ochoty kupowania nastepnego jezdzilem z tym licznikiem jeszcze dosyc dlugo
i pewnego dnia kolega mi powiedzial: "o tez ci guziki odpadly tak jak mi!"  :shock:
(rowniez mial bc 906 )
tak czy inaczej (nie wglebiajac sie czy tylko ten model sigmy jest tak zle wykonany czy wszystkie) wiecej ich licznika nie kupie
"Zdrowy rozsądek to zbiór uprzedzeń nabytych do osiemnastego roku życia. "  Albert Einstein

Offline Pawel90

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 05.01.2009
    • http://rasiu.bikestats.pl
« 8 Lut 2010, 16:53 »
Ja mam licznik sigmy 506 który dostałem jako gratis do roweru i na razie (odpukać) wszystko jest w jak najlepszym porządku. Przejechał ze mną dopiero 5kkm i jedynej funkcji której mi brakuje to średnia prędkość.

Nie ma to jak temat o pompce podłogowej :lol:

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 14 Lut 2010, 18:21 »
Cytat: "Pawel90"
Nie ma to jak temat o pompce podłogowej :lol:

Dzięki za zwrócenie uwagi - już posprzątane :)

Offline Barteusz

• Miasto: By-ca Kł./Wrocław
  • Na forum od: 27.01.2010
« 19 Lut 2010, 13:19 »
Cytat: "aard"
Cytat: "odek"
[...]no i sigma szajsu nie robi..

Sorki za OT, ale nie mogłem się powstrzymać. Licznik BC2006MHR, który regularnie "nie załapuje" przy ruszaniu i trzeba go zdejmowac, by się ponownie łączył z nadajnikiem oraz sam z siebie gubi panel czołowy podczas jazdy to jest szajs. Lampka Michała W., co przestała działać po jeździe w deszczu, to jest szajs. Z sigmą lepiej uważać...

Heh, miałem dokładnie ten sam model i też nie chciał łaskawie zauważyć, że od dłuższego czasu się poruszam :evil: .
Ponadto wysokościomierz sprawiał duże problemy. Non stop zdarzało się, że powiedzmy wyjeżdżałem z mieszkania, robiłem rundkę po mieście, wracałem do siebie i... okazywało się, że mój domek znajduje się jakieś 30 metrów wyżej niż jeszcze parę godzin wcześniej :shock: .
Strasznie się zraziłem do Sigmy (kumpel też miał problemy z jakimś tańszym modelem) i chyba nigdy więcej nie skuszę się na produkty tej firmy. Wróciłem do sprawdzonego Cat Eye'a, który póki co mnie nie zawodzi (dawny licznik bez problemu przetrwał przypadkową wizytę w pralce, choć był to produkt z niższej półki) :) .

Offline zegarynka

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 14.02.2010
« 19 Lut 2010, 16:13 »
właśnie się zastanawiam nad kupnem licznika sobie i możecie mi poradzić coś mega prostego w obsłudze? bo ja nie bardzo lubie mieć za dużo funkcji... taki konkretnie podstawowy model mi wystarczy zupełnie :)
jakieś sugestie?
 :)

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 19 Lut 2010, 16:39 »
Cytat: "zegarynka"
właśnie się zastanawiam nad kupnem licznika sobie i możecie mi poradzić coś mega prostego w obsłudze? bo ja nie bardzo lubie mieć za dużo funkcji... taki konkretnie podstawowy model mi wystarczy zupełnie :)
jakieś sugestie?
 :)

Podstawowe funkcje to:
przebieg dzienny
przebieg całkowity
czas jazdy
prędkość aktualna
prędkość średnia
prędkość maksymalna
zegarek
ja proponuje:
http://allegro.pl/item896144279_nowy_licznik_rowerowy_sigma_sport_targa.html
ewentualnie:
http://allegro.pl/item922867442_super_licznik_sigma_sport_700_wyprzedaz.html

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 19 Lut 2010, 17:13 »
Symfonian napisał. krótko i na temat.
Ja dodam, żebyś się nie przejmowała, Zegarynko, że to Sigmy, na które akurat w tym wątku narzekamy.
Bo narzekamy na modele z wyższej półki, bezprzewodowe, z wysokościomierzem. A stare, proste sigmy jak te podlinkowane, to moim zdaniem synonim solidności. Jeśli chcesz prosty licznik, to zdecydowanie polecam! :)

Offline zegarynka

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 14.02.2010
« 20 Lut 2010, 00:25 »
Oj dziekuje od razu za fachową poradę :)
A tylko mi powiedzcie czy one wytrzymałe są? Bo ja czasem troche gapowata bywam i lubie 'rzucać' różnymi przedmiotami  :oops:

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 20 Lut 2010, 09:06 »
ten pierwszy ma tytanowe płytki po bokach, i wzmocniony kabel, więc chyba nie dasz rady go uszkodzić  :twisted:  
Ogólnie stare sigmy są "nieśmiertelne" ;)

woody

• Gość
« 20 Lut 2010, 09:43 »
nowe też. opierają sie dopiero 3,5 tonowemu dostawczemu ducato :).
Ogólnie sigma  sprzedaje wiecej licznikow  niz vdo przynajmniej u nas w kraju więc odsetek felernych sigm jest większy.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 20 Lut 2010, 11:20 »
moja sigma 906 (jakiś podstawowy model tak naprawdę) przetrwała zderzenie z (nie wiem ile ważył) Suzuki Vitarą i kilka innych mniejszych wypadków czy upuszczeń... polecam :)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 21 Lut 2010, 08:25 »
Cytat: "woody"
nowe też. opierają sie dopiero 3,5 tonowemu dostawczemu ducato :).
Ogólnie sigma  sprzedaje wiecej licznikow  niz vdo przynajmniej u nas w kraju więc odsetek felernych sigm jest większy.

Woody, jeśli faktycznie odsetek jest większy, to właśnie źle świadczy o sigmie. Ale Tobie zapewne chodziło o to, że liczba felernych sigm jest większa, co przy większej popularności marki faktycznie nie dziwi. Mimo to moim zdaniem taki odsetek powinien wynosić max kilka promili, żeby produkty firmy uznać za godne polecenia. czy rzeczywiście wynosi tak mało? Cholera wie, trzeba by poguglać, a pewnie i tak się nie znajdzie, bo przypuszczam, ze firma strzeże tych danych tym pilniej, im gorzej o niej świadczą ;)

woody

• Gość
« 21 Lut 2010, 10:41 »
tzreba by było zrobić ankiete  i byś miał wstępna opinie użytkowników i awaryjnosci :P

Offline Mężczyzna mordimer

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 15.06.2006
    • http://www.wyprawy.yoyo.pl
« 31 Mar 2010, 14:37 »
Ja z kolei jestem posiadaczem sigmy 1106. Otóż dziwne rzeczy się z nią dzieją... raz się wyłączył potem działał. Dopiero, gdy odkręciłem denko, zajrzałem do środka, poprawiłem baterie w środku.. coś tam chyba nie kontaktowało, bo gdy zamknąlem licznik wystartował jak nowy.

Przy okazji Sigmy i liczników jakie wartości podaliście w ustawieniach? chodzi mi o obwód koła? wiadomo mamy 26 calowe... ale dla sigmy trzeba skorzystać tam z podanych wartości i wstukać. Ja to obliczyłem jakoś na kolanie i teraz nie wiem czy mi zaniża wartości czy jest prawidłowo podane.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum