Autor Wątek: hamak  (Przeczytany 125131 razy)

jendrzych

• Gość
Odp: hamak
« 5 Lut 2019, 10:05 »
Jeżeli chodzi o kółka, to nie zgodzę się z przedpiścą. Te kółka muszą być zgrzane/zespawane, a jeszcze lepiej, jak są lite. Te na załączonej fotografii pochodzą ze szpeju wspinaczkowego i nie należą do najtańszych. Siły działające na odciągi są bardzo duże i zależą od kąta, pod jakim zawieszone są linki. Nieumiejętnie rozwieszony hamak generuje obciążenia statyczne na każdej z linek, o wartości nawet klikukrotnej wielkości ciężaru w hamaku.
Nie szedłbym tą drogą. Tego typu rozwiążania odchodzą do lamusa i są dość agresywne dla taśm i linek - tarcie od obciążeń przeciera i nadtapia je bardzo szybko. "Sprytne linki" (łupia / whoopie slings) są banalnie proste w użyciu, elastyczne w zastosowaniu, lekkie i - co najważniejsze - do kupienia na znanym portalu aukcyjnym za dobrą cenę, a zrobienie ich we własnym zakresie jest banalnie proste.
Teraz za wodą na topie jest zwykły "becket hitch" (węzeł flagowy), którym wiąże się pętlę przy hamaku bezpośrednio do odpowiednio długiego paska na drzewie. To rozwiązanie wymaga jednak nierozciągliwych taśm, inaczej hamak po zawieszeniu będzie zachowywał się jak na bungee - przed wejściem do niego będzie musiał być bardzo wysoko, co mocno utrudni sprawę. Po obciążeniu obwiśnie za nisko. Przechodziłem przez to. Nie znalazłem nierozciągliwych taśm w rozsądnej cenie.
Warto podrążyć temat, ale generalnie łupia rządzą (z wyjątkiem sytuacji, kiedy drzewa są za blisko, co mi się jeszcze osobiście nie zdarzyło).
« Ostatnia zmiana: 5 Lut 2019, 10:14 jendrzych »

piechucki

• Gość
« 5 Lut 2019, 10:21 »
Jeżeli chodzi o kółka, to nie zgodzę się z przedpiścą. Te kółka muszą być zgrzane/zespawane, a jeszcze lepiej, jak są lite.
Na kółkach z Castoramy wisiałem bez najmniejszych problemów jeszcze 15 kg temu ;) Teraz (88 kg) jednak ze względu na lekkość i wygodę stosuję whoopie sling (czy jak to się pisze) oraz taśmy wokół drzewa i to rozwiązanie zdecydowanie polecam.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 5 Lut 2019, 19:25 »
Ten materiał na hamak średnio się nadaje, bo jest gruby - będzie twardo. Najlepiej mniej więcej celować od 35 do 45  g/m2. Co gorsze jest jeszcze powlekany, więc nie będzie oddychał ;/ Lepiej spróbuj zmienić na coś innego.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
« 5 Lut 2019, 20:40 »
Mam pytanie do znawców tematu. Jeśli wybiorę hamak i będą komary to potrzebna moskitiera. Jeśli będzie chłodno to coś pomiędzy warstwy hamaka. A jeśli będzie padać to tarp? A czy wtedy taki zestaw nie będzie ważył tyle co lekki namiot? Wiem, że jeszcze trzeba dodać wagę materaca więc namiot + materac powiedzmy 2,5kg. Jaki jest zysk z używania hamaka? Pomijając kwestię znalezienia miejsca do zaczepienia (czasem również nie ma gdzie rozstawić namiotu) to jest wygodniejszy w rozwieszaniu? Bardziej komfortowy? Całość jest lżejsza?
Paweł.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 5 Lut 2019, 21:11 »
... Jaki jest zysk z używania hamaka? ...
Pewnie dostaniesz różne odpowiedzi.
Dla mnie dodatnimi plusami kompletu hamakowego w porównaniu z namiotem jest parę razy większa powierzchnia zadaszona, czystość (nie pakujemy ubłoconego namiotu), wygoda samego spania (chociaż pierwszych kilka nocy miałem trudnych) oraz niezależność od podłoża. Podoba mi się też kontakt z otoczeniem, ale dla niektórych jest to wadą.
Waga zestawu oraz jego objętość po spakowaniu będzie raczej podobna do dobrego namiotu jedynki.

Offline kacpermm

• Miasto:
  • Na forum od: 18.05.2018
« 5 Lut 2019, 21:33 »
Jaką długość musi miec linka przymocowana do hamaka (continuous loop)?

Offline kacpermm

• Miasto:
« 5 Lut 2019, 21:34 »
Ten materiał na hamak średnio się nadaje, bo jest gruby - będzie twardo. Najlepiej mniej więcej celować od 35 do 45  g/m2. Co gorsze jest jeszcze powlekany, więc nie będzie oddychał ;/ Lepiej spróbuj zmienić na coś innego.

Takie sa droższe dużo :/ na pierwszy chcialem cos tanszego

« 5 Lut 2019, 21:37 »
W pełni zgadzam się z tym co pisze RS. Wagowo wychodzi podobnie jak namiot, lepiej w przypadku, gdy chcesz brać gruby materac. Zaletą jest rozmiar, bo jeśli underquilt ma w sobie puch, to ładnie się kompresuje. Hamak nie ma też raczej masztów, więc przyjmuje kształt taki jaki chcesz.

Nie poradzę. Ja mam gathered ends, moim zdaniem rozwiązanie o tyle lepsze, że można sobie układać materiał. Hamak ma przód i tył :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline kacpermm

• Miasto:
« 5 Lut 2019, 21:38 »
W pełni zgadzam się z tym co pisze RS. Wagowo wychodzi podobnie jak namiot, lepiej w przypadku, gdy chcesz brać gruby materac. Zaletą jest rozmiar, bo jeśli underquilt ma w sobie puch, to ładnie się kompresuje. Hamak nie ma też raczej masztów, więc przyjmuje kształt taki jaki chcesz.

Nie poradzę. Ja mam gathered ends, moim zdaniem rozwiązanie o tyle lepsze, że można sobie układać materiał. Hamak ma przód i tył :P

Tak, o hamaku gathered ends :D pytam o linke która prowadzi sie przez ten "tunel"

« 5 Lut 2019, 22:23 »
? W gathered ends nie ma kanału, tylko wiąże się "prześcieradło".

Offline kacpermm

• Miasto:
« 6 Lut 2019, 08:30 »
Hamaki z decathlona odpadaja ze wzgledu na wielkosc i kolor :) Dodatkowo chcialem spróbować DIY.

Tarp troszkę mały, chciałem cos min. 3x3.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum