Autor Wątek: hamak  (Przeczytany 125123 razy)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Odp: hamak
« 6 Lut 2019, 20:38 »
Tarp z Deca jest dość przyzwoity.
Solidna szmata, bardzo fajny kolor, waga 550g. Dzisiaj zamówisz, pojutrze będziesz go miał.
Testowałem z hamakiem o dł. cięciwy 255cm - działa. Można też go rozpiąć po przekątnej, ale mój egzemplarz nie układa się ładnie.

Hamaków nie używałem.

Na pierwszy hamak DIY kupiłem na Alle... jakiś niepowlekany ortalion (60g/m2) po 7 zeta za mb (szer. 150 cm). Zwykły splot, nie ripstop. Wytrzymał, a ważę prawie 80kg.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 6 Lut 2019, 21:32 »
jeśli hamak ma 335 cm, to długość ridgeline / cięciwy to w przybliżeniu 280. Hamak po obu stronach powinien mieć około 30 do 45 cm zapasu długości. Wychodzi, że długość tarpa to 340 cm. Jeśli ma być to tarp 3 x 3, to trzeba wieszać po przekątnej.

Rip-stop jest lepszy tylko w przypadku gdy zrobi się dziura :P Materiał warto mieć lekki nie ze względu na wagę, tylko dla elastyczności.

Tarp z Decathlonu jest ok, tylko, że waży 1 kg bez masztów. Ten mój wraz z akcesoriami waży około pół kilograma, do tego zapewnia lepszą ochronę przed wiatrem. Cena wysoka, ale adekwatna do kosztów materiałów - sam bym go wiele taniej nie uszył.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

jendrzych

• Gość
« 6 Lut 2019, 23:00 »
Tarp z Deca, po odjęciu rurek waży ca 700g. Przy cenie 99,99 PLN jest to świetny stosunek wagi do kosztu zakupu.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 8 Lut 2019, 16:59 »
Tarp z Deca, po odjęciu rurek waży ca 700g...
Sprawdziłem, przy okazji znajdując rękawiczki, które kiedyś wcisnąłem do tego samego worka.
Mój tarp ma na wszystkich mocowaniach dodatkowe pętelki oraz na stałe przywiązane cztery odciągi w rogach. Dodatkowo na mocowaniu centralnym mam kawałek velcro. Wszystko to razem waży 577g, więc myślę, że nie myliłem się bardzo pisząc wcześniej 550.
Razem z workiem (oryginał skrócony o połowę), dwoma śledziami, czterema szpilkami, dwoma małymi karabinkami i 10-cio metrowym odcinkiem sznurka waży 703g.
Obaj mieliśmy rację  :)

jendrzych

• Gość
« 8 Lut 2019, 17:04 »
Moja wypowiedź była ripostą na stwierdzenie Worka, że waga bez rurek to 1kg.
Reasumując, waga jest standardowa i nie odbiega od innych produktów z tkaniny 80g/mkw.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 12 Lut 2019, 16:07 »
Nie znam się na tym wcale, więc wybaczcie głupie pytanie, ale może mi ktoś ze znawców tematu wyjaśni?
Whoopie sling używa się tylko do hamaka (czyli 2 szt), czy też do tarpa (czyli razem 4 szt)?

piechucki

• Gość
« 12 Lut 2019, 16:34 »
Jak się bardzo uprzesz to do tarpa możesz też zastosować, ale jest to zupełnie zbędne, bo siły są nieporównywalnie mniejsze niż przy hamaku.
Tutaj na linkę działają siły znacznie większe niż ciężar osoby w hamaku (zależy od wstępnego naciągnięcia linek/kąta linek względem poziomu).

jendrzych

• Gość
« 12 Lut 2019, 16:44 »
@Borafu - użycie sprytnych linek do tarpa jest bardzo złym pomysłem. Idea ich działania opiera się o wywołane obciążeniem tarcie między linką oplatającą i linką przewleczoną. Żeby zmienić długość łupi, musisz je poluzować (zmniejszyć tarcie). Po napięciu zawiesi tarpa teoretycznie nie będzie już możliwości poluzowania i łupia nie dadzą się regulować.

Różnica w obciążeniu hamaka i tarpa nie ma tu nic do rzeczy, bo łupia można zrobić z różnych linek, o dowolnej nośności. Zastosowanie sprytnych linek ma na celu [1] maksymalne uproszczenie procesu regulacji długości zawiesi, [2] wyeliminowanie węzłów, mogących obniżyć punktowo wytrzymałość linki nawet o  60% (co w praktyce oznacza możliwość bezpiecznego obciążenia linki siłą zbliżoną do jej maksymalnej nośności, a więc użycia cienszych zawiesi).
« Ostatnia zmiana: 12 Lut 2019, 16:56 jendrzych »

piechucki

• Gość
« 12 Lut 2019, 16:55 »
Różnica w obciążeniu hamaka i tarpa nie ma tu nic do rzeczy, bo łupia można zrobić z różnych linek, o dowolnej nośności.
No jeżeli według Ciebie różnica pomiędzy naciągiem linek w kilogramach (tarp) i setkach kilogramów (hamak) nie ma nic do rzeczy i nośność może być dowolna, to ja się z tym zupełnie nie zgadzam. Reszta jak najbardziej OK. Szybka i wygodna regulacja - to jest cel stosowania whoopie sling.

jendrzych

• Gość
« 12 Lut 2019, 17:09 »
Nie ma znaczenia w kontekście zasady działania. Możesz zrobić łupia o nośności 20 kg i takich nie zastosujesz do wspinaczki, ani do hamaka. Brak sensu wieszania tarpów na sprytnych linkach nie wynika z różnicy obciążeń, tylko ze sposobu o jaki opiera się funkcjonowanie łupi. Zrób sobie test - wyreguluj hamak, obciąż go człowiekiem i spróbuj wyregulować łupia.

piechucki

• Gość
« 12 Lut 2019, 17:15 »
No to jest "oczywista oczywistość", więc tu nie ma o czym dyskutować. Taka jest zasada działania.
Natomiast nie każda linka nadaje się na wykonanie whoopie sling. Musi być bezrdzeniowa i musi mieć właśnie odpowiednią nośność i małą rozciągliwość (wydłużenie pod obciążeniem), a te warunki spałniają linki typu dynnema. Dodatkowo (choć to już mniej istotne) mają niski ciężar własny i małą objętość.
« Ostatnia zmiana: 12 Lut 2019, 17:20 piechucki »

jendrzych

• Gość
« 12 Lut 2019, 17:22 »
Dodam jeszcze, że na łupia do hamaka wystarczające będą linki dyneema bez rdzenia, o średnicy 2 mm i nośności 660 kg. Dla lubiących zapas bezpieczeństwa - 2,5 mm - 740 kg lub 3 mm - 900 kg. Przez jakiś czas używałem łupi 1,5 mm (300 kg), ale za każdym razem rozwieszam hamak tak, żeby zawiesia były pod kątem 30st. do poziomu, co gwarantuje, że obciążenie na jedno łupie będzie zbliżone do ciężaru umieszczonego w hamaku.

jendrzych

• Gość
« 2 Lis 2019, 14:00 »
Wątek nieco przysechł... Mam jednak wrażenie, że zainteresowanie hamakami w turystyce nie maleje, wręcz przeciwnie. Niestety, towarzyszy temu wiele wątpliwości i mitów. Z tego powodu, pod koniec lata uruchomiłem z kolegą niekomercyjnego bloga, poświęconego popularyzacji hamaków - Hamakomania. Skupiamy się na upowszechnianiu wiedzy o sprzęcie, dobrych praktykach, technikach i umiejętnościach związanych z takim sposobem na biwakowanie. Parę artykułów już wisi, a w planach jest znacznie więcej. Testujemy też sprzęt, a wyniki będziemy publikować na bieżąco. Wszystkich zainteresowanych tematem zapraszam do odwiedzin strony i facebook'owego profilu.

Offline Mężczyzna bastard

• Miasto: Kaszuby
  • Na forum od: 19.05.2020
« 17 Lut 2021, 07:46 »
Witam. Chciałbym zacząć swoją przygodę z hamakami. Po długim tententegowaniu na liście zostały dwa hamaki 3 metrowe z moskitierą, od Wydry13 lub Leśnego Ludzika. Chodzi o tańsze modele za 200 zł. Nie chcę na pierwszy hamak wydawać więcej, a  te są już chyba przyzwoite. Mieliście z nimi do czynienia, macie porównanie który jest lepszy, czy w zasadzie są bardzo podobne i mógłbym je wybrać losując?
\m/

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 17 Lut 2021, 08:59 »
Nie wiem co to za hamaki. Moim zdaniem moskitierę lepiej mieć osobną, bo wtedy da się bezproblemowo założyć underquilt. W razie uszkodzenia moskitiery można ją wymienić.

Hamak można łatwo uszyć lub kupić. Moskitiery kosztują około 10 dolarów.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum