Hamak nie jest dla każdego, co w pewnym senesie potwierdzją przedpiścy. Ja osobiście nie wrócę na ziemię - wygoda to dla mnie przede wszystkim komfort snu, a ten, w hamaku jest pierwszoklaśny. Niemniej wygoda to rzecz względna i każdy na co innego kładzie nacisk, choć niespecjalnie rozumiem, dlaczego pod tarpem nie da się gotować? Miejsca tam sporo; znacznie przestronniej niż w przedsionku namiotowym.
Niezrozumiały dla mnie jest też argument Wilka o sporo słabszym dostępie do rzeczy - sakwy/plecak i rower leżą pod hamakiem, suchutkie i w zasięgu ręki.
Po dokupieniu tarpa będę zadowolony?
Oczywiście można dokupić tarpy, podpinki, itd. Ale wtedy nagle okazuje się, że hamak zaczyna zajmować i ważyć tyle co namiot, który jest jednak wygodniejszy i szybszy w montażu.
Cytat: emes w 16 Lut 2018, 13:58Oczywiście można dokupić tarpy, podpinki, itd. Ale wtedy nagle okazuje się, że hamak zaczyna zajmować i ważyć tyle co namiot, który jest jednak wygodniejszy i szybszy w montażu.No właśnie to jest ten problem. Hamak z tymi wszystkimi dodatkami traci swoją przewagę nad namiotem - czyli wagę, szybkość rozkładania, prostotę, małą objętość. Jak rozpatrujemy pełen system - to namiot będzie wygodniejszy, chyba że komuś bardzo odpowiada sposób spania w hamaku. A do użycia na lekko, sam hamak - to już bardziej do południowych krajów, bo w naszym klimacie trzeba się liczyć ze spadkami temperatury poniżej 10'C nawet latem.
A do użycia na lekko, sam hamak - to już bardziej do południowych krajów, bo w naszym klimacie trzeba się liczyć ze spadkami temperatury poniżej 10'C nawet latem.
Tradycyjnie sprowadziliście dyskusje do kwestii wagi. A chyba nie do końca o to tu chodzi.Mam w miarę lekki namiot, a na hamak zdecydowałem się ponieważ jest mi w nim wygodniej.To, że w niektórych sytuacjach namiot będzie niezastąpiony nie znaczy, że hamak należy skreślić.
Dokładając do hamaka jeszcze jakieś 500-600g (moskitiera i tarp) będzie miał skuteczną ochronę przed deszczem i komarami oraz wiele większą przestrzeń do dyspozycji. Nawet ognisko może rozpalić.