Autor Wątek: hamak  (Przeczytany 125329 razy)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Odp: hamak
« 31 Mar 2021, 11:13 »
Udało mi się raz spać na thermareście w hamaku i było ciepło i wygodnie, ale minęła chyba godzina, zanim dałem radę się ułożyć i kilka razy byłem bliski przekręcenia się i wylecenia :). Hamak był ze zintegrowaną moskitierą więc byłoby zabawnie. Może są jakieś sposoby przyczepienia karimaty do hamaka, żeby się nie przesuwała?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 31 Mar 2021, 11:21 »
Istnieją hamaki dwuwarstwowe. Osobiście nie przekonuje mnie pomysł używania karimaty w hamaku. Już bez niej bywają problemy z przekręcaniem się, już sam śpiwór sprawia problemy. Stąd wynalazki jak ten:

Można też zastąpić śpiworem z zamkiem.

Aha, jeszcze odnośnie podpinki, to problemem może być kąt sznurków, który skutkuje złym przyleganiem. Im dłuższy hamak, tym większy problem. Rozwiązanie:

W swoim hamaku dodałem kółka ze ze stali nierdzewnej przywiązane na stałe do ridgeline i uzyskuję ten sam efekt
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
« 31 Mar 2021, 11:27 »
Podpinka chyba przylegała w całości do hamaka, ale może była za mocno napięta? Z jednej strony można sprawdzić i było niby ok, z drugiej jest moskitiera...
Wiatru w zasadzie nie było za to nad ranem było wilgotno i większość terenu dookoła zasnuta była mgłą.
@worek - podpinkę miałem przywiązaną właśnie na końcach. Dzisiaj zrobię inaczej, będzie dolegała mniej więcej tak jak po zastosowaniu tego adaptera.

Ponieważ sam system uważam za rozwojowy, to być może pierwszą rzeczą z tych lepszych będzie własnie podpinka.
Wyczytałem o produktach Lesovik-a i Leśnego Ludzika, ten drugi tańszy ale czy gorszy? Miał ktoś porównanie?
Paweł.

jendrzych

• Gość
« 1 Kwi 2021, 11:07 »
@365
Zajrzyj na mojego bloga - hamakomania.eu. Masz tam opisy topowych modeli głównych polskich producentów.
I trochę materiałów nt. podpinek, rozwieszania hamaka.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 1 Kwi 2021, 14:45 »
Podpinka chyba przylegała w całości do hamaka, ale może była za mocno napięta? Z jednej strony można sprawdzić i było niby ok, z drugiej jest moskitiera...
Wiatru w zasadzie nie było za to nad ranem było wilgotno i większość terenu dookoła zasnuta była mgłą.
@worek - podpinkę miałem przywiązaną właśnie na końcach. Dzisiaj zrobię inaczej, będzie dolegała mniej więcej tak jak po zastosowaniu tego adaptera.
Eksperymentuj, obserwuj, analizuj i dojdziesz do optymalnego zestawu. Nie wiem jak to jest w innych underquiltach, mój DIY jest zawieszony na gumosznurkach, więc potrafi się dopasowywać do hamaka. Aha, u mnie trójkąty/kółka na ridgeline mogę mieć większe znaczenie, bo kołdra nie jest pełnej długości, sięga tylko od ramion do połowy ud.

Może być też tak, że 5 stopni to jednak dosyć niska temperatura - zwłaszcza, że podpinka nie jest puchowa.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna 365

• Na forum od: 27.02.2018
« 1 Kwi 2021, 16:17 »
@jendrzych - czytałem, dzięki. Sporo ciekawych informacji. Ale brakuje mi jeszcze jednego - czy moskitiera u Lesovika nie "przepuszcza" komarów od spodu? I czy wiesz, czy da się np zastosować ją do innego hamaka? Wygląda na uniwersalną ale kto wie... Myślę po prostu czy inwestując za jakiś czas w "docelowe" rozwiązanie (choć zobaczymy czy obecne wytrzyma dłużej) warto iść w moskitierę zintegrowaną czy osobną. Wiadomo, że w porach wiosna-jesień szczególnie w górach raczej się nie przyda i wtedy można zostawić ją w domu.

@worek - no właśnie, ani to puch ani chyba produkt na chłodniejsze noce. Choć w opisie innego sprzedawcy znalazłem, że do -7  :o  Na przyszłość może wykorzystam też stary śpiwór. Z drugiej strony jeśli coś ma z 10 lat i było przewidziane na komfort w okolicy 9 st. to może być ciekawie. ;)

Chwilowo i tak muszę zawiesić testy, bo temperatura w nocy będzie teraz bliska zera i/lub mniej.

W każdym razie dzięki za wszelkie porady.
Paweł.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 1 Kwi 2021, 18:00 »
Pierwsze dwa noclegi w hamaku zaliczone. Drugi w czasie silnego przymrozku. O dziwo nie odczułem go (dzięki @Worek za link do under kiltu Pierwsze rozwieszenie hamaka i podpinki, po ciemku. Nie powiem. Zabawa była przednia. Szczególnie podpinka stawiła długi i zdecydowany opór Ogólne wrażenia pozytywne. Jeszcze sporo nauki mnie czeka ale jest szansa na nawiązanie trwałego współżycia.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna remik

• Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 17 Kwi 2021, 12:04 »
Witajcie. To w miarę przyzwoity ale nie za drogi zestaw a początek, do testowania co polecacie ? Chodzi o całość - hamak i ocieplina - bo zakładam że tarpa można naprawdę samemu wybrać na początek bardzo budżetowego ..

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 17 Kwi 2021, 18:02 »
Ja kupiłem hamak naOLX od gościa, który je szyje. Na razie śląskiej dwa noclegi i było ok. Ocieplinę mam Anazonas Ultra Light. W temperaturze około 0st, hamak pod wiatą było komfortowo. Cena jaką zapłaciłem nieadekwatna, bo @Worek mi podsunął linka do takiej nowej, lekko uszkodzonej. Naprawiłem i jest super, a @Workowi wiszę wdzięczność i

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
« 17 Kwi 2021, 18:13 »
Pierwszy rok w hamakowaniu minął.
Zestaw dla początkujących który mam używam i mogę polecić .
Hamak dwuosobowy z Deca plus płachta budowlana .
Cena nie jest porażająca a na kilkanaście noclegów w roku w sam raz.
A może się mylę?

Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 17 Kwi 2021, 19:01 »
A mój hamak jakby w drodze... Podróżnik znaczy się  :icon_twisted:

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 17 Kwi 2021, 19:13 »
Jest w kontenerze na Ever Given.
Przyjdzie jak tylko się dogadają w sprawie odszkodowania.

« 17 Kwi 2021, 19:51 »
Jest w kontenerze na Ever Given.

Trzeba mieć fantazję by z Hiszpanii płynąć przez Morze Arktyczne ^^

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
« 17 Kwi 2021, 20:11 »
Jak się w ogóle śpi w takim wynalazku? Rozwalić się wygodnie przecież nie można. Kręgosłup nie cierpi? Człowiek nie wstaje połamany?
Druga sprawa - jak z komfortem termicznym tak poniżej 10 C? Bo wygląda mi to niespecjalnie, a jednak namiot jest ogrzewany namiotowiczem.

« 17 Kwi 2021, 20:24 »
namiot jest ogrzewany namiotowiczem.

Namioty zwykle nie są izolowane, więc po co je ogrzewać?
To raczej śpiwór musi trzymać ciepło, a tarp zastawiać od wiatru.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum