Autor Wątek: hamak  (Przeczytany 125129 razy)

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
Odp: hamak
« 17 Kwi 2021, 20:26 »
Śpiwór to nie wszystko. Oddychać mroźnym powietrzem to średnia przyjemność.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 17 Kwi 2021, 20:33 »
Jak się w ogóle śpi w takim wynalazku? Rozwalić się wygodnie przecież nie można. Kręgosłup nie cierpi? Człowiek nie wstaje połamany?

Większość osób które miało doświadczenie pisze że to najwygodniejsza forma spania, przy założeniu że masz dobrze dobraną wielkość hamaka.

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
« 17 Kwi 2021, 20:42 »
No ok, tylko jeszcze kwestia, czy ta większość osób ma kości 20-to, czy 50-cio letnie?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 17 Kwi 2021, 21:06 »
Również byłem pewien obaw. Pierwsze dwa noclegi zaskoczyły mnie komfortem pozytywnie. Żadnych problemów z kręgosłupem lub innych. Temperatury były około 0st, drugi nocleg wręcz z przymrozkiem. Komfort termiczny bez zastrzeżeń. Jednak mojej doświadczenia da skrajnie małe, ale pierwsze wrażenie naprawdę pozytywne.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 17 Kwi 2021, 21:09 »
Ja wiem, że podpinki bym nie użył, gdyż zajmuje za dużo miejsca w bagażu - albo śpiwór, albo quilt, więc wybieram śpiwór ;)

A co do oddychania chłodem - zimą leżę w kominiarce, czasami we dwóch ;P

piechucki

• Gość
« 17 Kwi 2021, 21:14 »
albo śpiwór, albo quilt, więc wybieram śpiwór ;)
Sam śpiwór zdecydowanie nie wystarczy.

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 17 Kwi 2021, 21:23 »
Właśnie to mnie trochę załamuje. Jak ktoś chce UL - to w tym wypadku za dużo gratów :

1. hamak
2. ocieplenie
3. śpiwór
4. tarp

Dla UL bikepacking to za dużo dla mnie, więc czy można to zamienić na spanie na glebie:

1. tarp
2. materac (+ ewentualnie podłoga)
3. śpiwór

Czy w tym wypadku jakieś dodatkowe bivy jest wymagane ?
Bo jeśli tak - to znów to daje 4 punkty - ktoś ma doświadczenie ?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 17 Kwi 2021, 21:25 »
To fakt. Ilość maneli przy hamaku mniej skonfundowała. Dla mnie to nie jest system UL. To nowa przygoda.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
« 17 Kwi 2021, 22:34 »
namiot jest ogrzewany namiotowiczem.
Namioty zwykle nie są izolowane, więc po co je ogrzewać?
A słyszałeś o koszarach ogrzewanych żołnierzem?
No to działa to tak samo. :icon_smile:

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 17 Kwi 2021, 23:43 »
Dziwi mnie, że tak wielu ludzi uważa, że pisanie pytania i czekanie na odpowiedź jest łatwiejszą drogą niż przeczytanie już istniejących odpowiedzi.

No, ale teraz o spaniu na glebie, bo o hamakach było już prawie wszystko.

Właśnie to mnie trochę załamuje. Jak ktoś chce UL - to w tym wypadku za dużo gratów :

1. hamak
2. ocieplenie
3. śpiwór
4. tarp

Dla UL bikepacking to za dużo dla mnie, więc czy można to zamienić na spanie na glebie:

1. tarp
2. materac (+ ewentualnie podłoga)
3. śpiwór

Czy w tym wypadku jakieś dodatkowe bivy jest wymagane ?
Bo jeśli tak - to znów to daje 4 punkty - ktoś ma doświadczenie ?

Hamak, to odpowiednik podłogi namiotu. Potrzebna jest więc też izolacja termiczna od dołu, od góry i coś, żeby się nie lało na głowę. Ilość potrzebnych elementów jest taka sama, ale zmienne są pewne niuanse, jak np. wygoda samego spania, powierzchnia zadaszonego terenu, niezależność od podłoża, kontakt z otoczeniem itd.
Przez wiele lat spałem na karimacie/alumacie (rozłożonej na kawałku folii) i pod tarpem. Czasami nie rozwieszałem tarpa. Nie ma bardziej UL-owego sposobu na w miarę komfortową nockę w "dziczy".
Nie potrzeba bivy.
Trzeba jednak bardziej zadbać o wybór miejsca niż pod namiot - o podtopienie dużo łatwiej.

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
« 18 Kwi 2021, 00:38 »
Dziwi mnie, że tak wielu ludzi uważa, że pisanie pytania i czekanie na odpowiedź jest łatwiejszą drogą niż przeczytanie już istniejących odpowiedzi.

Idąc tym tokiem myślenia, trzeba by zamknąć internety, bo przecież wszystko już było. Tylko teraz weź się dokop...

A poważniej - te istniejące odpowiedzi mogą być zupełnie przeterminowane, więc lepiej zapytać na bieżąco. Staram się tak formułować pytania, aby odpowiedź była lakoniczna - tak/nie, bowiem przy odrobinie chęci nie przerasta to możliwości przeciętnego internauty.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 18 Kwi 2021, 00:57 »
O wygodzie i moich problemach z kręgosłupem pisałem dwa miesiące temu, więc ta informacja nie jest bardzo przeterminowana. Mam 51 lat, odpowiadając na pytanie o wiek.
Zgadzam się, że w namiocie jest cieplej. Oddychanie powietrzem o 2-3 stopnie cieplejszym robi dużą różnicę, ale komfort termiczny, to nie wszystko, moim zdaniem.
Z porównywaniem hamaka i namiotu jest taki problem, że to próba porównania nieporównywalnego.

Można próbować wypisać plusy dodatnie i ujemne, ale nie dla każdego takimi one będą.
Może faktycznie należałoby zrobić taką listę, bez wartościowania lepsze/gorsze, ale z drugiej strony, interesując się tym tematem, dość łatwo jest chyba dojść do właściwych wniosków.

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
« 18 Kwi 2021, 01:26 »
Nie miałbym czelności pytać kogoś o wiek.
Ale spoko, życie zaczyna się po 60-tce. :icon_biggrin:

W sumie wszystko ma swoje plusy i minusy, więc jak zwykle, jeden wybierze namiot, inny hamak.

Ale co chciałem powiedzieć - mam dosyć sporą wprawę w noclegach poza domem, przeważnie 4 na 6 nocy w tygodniu zima/lato i wiem jedno -  nocą ma być ciepło i cicho, więc dla mnie namiot jest jednak odrobinę bliżej optimum.

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 27 Kwi 2021, 23:00 »
Ok, dzięki dobrym ludziom testowo zamówiłem prototyp Leniwca - z full wyposażenie czyli Hamak + whoopies  + tree Huggers , dodatkowe pasy itd.  Będę testował - na początek tylko muszą ogarnąć sprawne zawieszanie tego  :-[

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 27 Kwi 2021, 23:22 »
Tymczasem mój hamak...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: