ale w lesie jest go pod dostatkiem. czasem jest lepszą miejscówką z lepszym widokiem niż z namiotu, a czasem z gorszym, tym niemniej nie ma z tym problemu.
...A leżąc w poprzek było mi jakoś.. niewygodnie i ciasno...
Próbowałeś po skosie?
Próbowałeś "na spokojnie" się z nim dogadać? Czasami jakiś drobiazg potrafi zniechęcić, a okazuje się, że łatwo byłoby to poprawić. Jakieś konkretne niedogodności, czy nie pasuje ogólna koncepcja?
...przy czym napisane jest, że długość wynosi 2,5 metra. Ja mam około 180 cm... A może polecicie w tej cenie coś innego? Nie musi być moskitiery, podpinki itp.
...Jeżeli chodzi o długość hamaka, ja wyznaję zasady: (1) akceptowalna wygoda, ale bez szału: [długość tkaniny hamaka] = [wzrost użytkownika] x 1,5(2) minimum porządnego komfortu: [długość tkaniny hamaka] = [wzrost użytkownika] + 1,2 m
@365Zacytuję swój tekst z bloga: Klasyczny hamak turystyczny, to zazwyczaj prostokąt, którego każdy krótszy bok został zebrany i związany. Dzięki temu tkanina przybiera charakterystyczny łódkowaty kształt, pozwalający na ułożenie się w kokonie po skosie. Dobra podpinka będzie dla hamaka, jak druga skóra – powieli jego formę i sposób działania. Powinna więc mieć kształt możliwie zbliżony do prostokąta lub trapezu i boki o regulowanej szerokości od strony końców hamaka. Dzięki temu szczelnie opnie kokon i pozwoli wygodnie leżeć „po brazylijsku”.Underquilty, których wykrój naśladuje wrzecionowaty kształt hamaka – owalne po rozłożeniu na płasko, lub mające przestrzenną formę „łódki”, mogą upośledzać komfort użytkowania, utrudniając lub wręcz uniemożliwiając ułożenie się w kokonie ukośnie względem jego osi.Jeżeli chodzi o długość hamaka, ja wyznaję zasady: (1) akceptowalna wygoda, ale bez szału: [długość tkaniny hamaka] = [wzrost użytkownika] x 1,5(2) minimum porządnego komfortu: [długość tkaniny hamaka] = [wzrost użytkownika] + 1,2 m
Zakładam, że robisz coś źle. ...Wygląda, jakbyś za bardzo naciągał hamak. Kokon powinien luźno obwisać - dobrym startem jest cięciwa o długości 83% hamaka... Rozciągliwość ma tu kluczowe znaczenie; najlepsze hamaki szyte są z tkanin o rozciągliwości do 1,5%. Tanie mają skłonności do ciągnięcia się (3% i więcej), a to mocno obniża komfort. Tanie hamaki wyposażone są ponadto w taśmy, które również mocno zmieniają długość pod obciążeniem, a to skutecznie utrudnia poprawne i wygodne rozwieszenie.Może być też tak, że hamak zwyczajnie irytuje Cię drobnymi detalami, które innym nie przeszkadzają nic a nic.
Co do naciągliwości tkaniny to nie wiem ile wynosi ale są osoby, które śpią w hamakach z niej uszytych.